Batı Akdeniz'den İhracat Geçen Ay Yüzde 6,7 Geriledi - Son Dakika
Yerel

Batı Akdeniz'den İhracat Geçen Ay Yüzde 6,7 Geriledi

Antalya, Burdur ve Isparta illerini kapsayan Batı Akdeniz bölgesinden yapılan ihracat, Haziran'da geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,7, 6 aylık dönemde de yüzde 9,1 geriledi.

02.07.2015 11:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalya, Burdur ve Isparta illerini kapsayan Batı Akdeniz bölgesinden yapılan ihracat, Haziran'da geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,7, 6 aylık dönemde de yüzde 9,1 geriledi.

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Mustafa Satıcı, yaptığı yazılı açıklamada, geçen ay bölgeden 138 milyon 287 bin 750 dolar, 6 aylık dönemde de 741 milyon 776 bin 37 dolar tutarında ihracat yapıldığını bildirdi.

Satıcı, 2014 yılı Haziran ayında 148 milyon 274 bin 920 dolar, 6 aylık döneminde de 816 milyon 240 bin 483 dolar düzeyinde ihracat gerçekleştirildiğini kaydetti.

Yılın 6 aylık dönemi incelendiğinde Batı Akdeniz'de en fazla ihracat gerçekleştiren sektörünün 277 milyon 48 bin 75 dolarla yaş meyve sebze olduğuna dikkati çeken Satıcı, madencilik sektöründen de 170 milyon 75 bin 546 dolar tutarında ihracat yapıldığını belirtti.

Satıcı, bu iki sektörü kimyevi maddeler ve mamulleri, ağaç mamulleri ve orman ürünleri, çimento, cam, seramik ve toprak ürünleri sektörlerinin takip ettiğini bildirdi.

Batı Akdeniz bölge ihracatında en büyük pazarın Rusya Federasyonu olduğuna işaret eden Satıcı, yılın 6 ayında Rusya'ya 166 milyon 155 bin 424 dolarlık ihracat yapıldığını ifade etti. Satıcı, Rusya'yı sırasıyla Çin, Almanya, Kazakistan ve İran'ın takip ettiğini anlattı.

Yılın ilk yarısında ihracatta hedeflenen rakamlara ulaşılamamasının temelinde uluslararası piyasalarda yaşanan olumsuz gelişmeler yattığına dikkati çeken Satıcı, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu kapsamda yoğun olarak ihracat yaptığımız ülkelerde oluşan talep daralması ile avro-dolar paritesinin avro aleyhine değişmesi sektörlerimizin ihracatına ters yönlü etki etmiştir. Küresel çerçevede yaşanan bu sıkışıklıklara ek olarak hava şartlarının da olumsuz seyretmesi, ihracatımızın negatif yönlü bir seyir izlemesine ilave bir etkide bulunmuştur. Yılın ikinci yarısında ise bölgemiz ihracatında bir iyileşme beklentimiz bulunmaktadır. Kurumsal ölçekte fuar ve ticaret heyeti organizasyonları gibi enstrümanlarla ihracatın artmasına yönelik çalışmalarımız devam etmektedir."

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Batı Akdeniz'den İhracat Geçen Ay Yüzde 6,7 Geriledi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement