Batı Balkan Ülkeleri Konferansı akşam yemeği ile sona eriyor - - Son Dakika
Güncel

Batı Balkan Ülkeleri Konferansı akşam yemeği ile sona eriyor -

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Batı Balkan ülkelerinin şartları yerine getirmeleri durumunda Avrupa Birliği'ne (AB) dahil edileceğini bildirdi.

28.08.2014 22:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Batı Balkan ülkelerinin şartları yerine getirmeleri durumunda Avrupa Birliği'ne (AB) dahil edileceğini bildirdi.

Batı Balkan Ülkeleri Konferansı için Berlin'e gelen Arnavutluk, Sırbistan, Karadağ, Bosna Hersek, Kosova, Makedonya Cumhuriyeti, Hırvatistan ve Slovenya liderleri ile görüşen Merkel, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ve AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ile Başbakanlıkta ortak basın toplantısı düzenledi.

Batı Balkan ülkelerinin AB'ye üyelik sürecine ilişkin, "Biz bu sürecin hızlı bir şekilde sürdürülmesini istiyoruz. Bu söz konusu ülkelerin elinde" ifadesini kullanan Merkel, tüm ülkelerin Avrupa perspektifine sahip olduklarını ancak "daha yapılacak birçok şeyin olduğunu" kaydetti.

Alman istihbaratı BND'nin Arnavutluğu dinlediğine yönelik iddialarla ilgili soru üzerine Merkel, yorum yapmadı.

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ise dinleme iddalarına ilişkin "Burada bunu tartışmaya yer yok. Biz hepimiz, terör tehlikesine karşı birleşik bir dünya taraftarıyız" ifadesini kullandı.

AB Komisyonu Başkanı Barroso, Batı Balkan ülkelerinin AB'ye üye olmasıyla ilgili, "Ortak hedefimiz belli; Batı Balkan Ülkelerinin AB'ye üye olması. Bu bizim ortak siyasi, ekonomik ve jeostratejik çıkarımız" ifadesini kullandı.

-Merkel'den Rusya'ya uyarı

Almanya Başbakanı Merkel, "Durumun tırmanması durumunda ek yaptırımları konuşmak zorunda olacağız" dedi. Rusya'yı " Ukrayna'da yeniden gerginlik yaratmakla" suçlayan Merkel, cumartesi AB Liderler Zirvesi'nde yeni yaptırımların tartışılacağını bildirdi.

Merkel, "Biz bölgede Rus askerlerinin varlığının arttığı yönünde haberler aldık. Ayrıca yeni huzursuzluklar ve ilerlemelerin de olduğunu öğrendik. Biz yine de diplomatik çözüm istiyoruz. Bunun peşini bırakmayacağız" diye konuştu.

- Sonuç Bildirgesi

Batı Balkan Ülkeleri Konferansı'nın sonuç bildirgesinde, "Bütün Batı Balkan Ülkeleri, AB üyelik şartlarını yerine getirmesi durumunda, AB üyesi olabilecek" ifadesi yer alıyor.

Konferansın düzenli şekilde gelecek 4 yıl devam edeceği, bir sonraki konferansın 2015'te Avusturya'da gerçekleştirilmesi ön görülüyor. Batı Balkan ülkelerinin geleceği, 2018'e kadar sürecek konferans çerçevesinde değerlendirilecek.

Almanya'nın, bütün Batı Balkan ülkelerinin AB'ye üye olma imkanına sahip olduğunun altını çizdiğini, Batı Balkan bölgesinde barışcıl, sağlam, demokratik ve hukuk devletinin sağlanması sorumluluğunda olduğu belirtildi.

Batı Balkan Ülkeleri Konferansı liderlerin katıldığı akşam yemeği ile sona erdi.

Batı Balkan Ülkeleri Konferansı akşam yemeği ile sona eriyor -
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Batı Balkan Ülkeleri Konferansı akşam yemeği ile sona eriyor - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement