Batı Şeria'daki Gerginlik - Son Dakika
Politika

Batı Şeria'daki Gerginlik

Batı Şeria'nın Ramallah kentindeki Birzeit Üniversitesi Siyaset Bölümü Öğretim Üyesi Cihad Harb, Mescid-i Aksa'ya yönelik baskınlara tepki gösteren Filistinli gençler ile İsrail askerleri arasında artan gerilimin yeni bir "intifadaya" yol açmasının uzak bir ihtimal olduğunu ifade etti.

08.10.2015 14:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Batı Şeria'nın Ramallah kentindeki Birzeit Üniversitesi Siyaset Bölümü Öğretim Üyesi Cihad Harb, Mescid-i Aksa'ya yönelik baskınlara tepki gösteren Filistinli gençler ile İsrail askerleri arasında artan gerilimin yeni bir "intifadaya" yol açmasının uzak bir ihtimal olduğunu ifade etti.

Filistinli siyasi uzmanlar, Batı Şeria'da Filistinli gençler ile İsrail askerleri arasında artan tansiyonu AA muhabirine değerlendirdi.

Birzeit Üniversitesi Siyaset Bölümü Öğretim Üyesi Harb, konuya ilişkin "Şu anda görülen ayaklanmalar işgalci İsrail'e yönelik öfke dalgalarından biri. Şartlara göre zaman zaman olayların tansiyonu düşerken, zaman zaman tırmanıyor" dedi.

-"Yeni bir intifada uzak bir ihtimal"

Filistinli gençler ile İsrail askerleri arasında artan gerilimin yeni bir intifadaya yol açmasının uzak bir ihtimal olduğunu kaydeden Harb, öfke dalgasının birikmiş, yeni bir intifadaya götürecek hadde ulaşmış olabileceğini ancak bunun için gereken Filistin siyasi iradesinin bulunmadığını, ayrıca Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın özel hesaplarının olduğunu savundu.

Filistin yönetiminin henüz göstericilerin İsrail polisi ile çatışmaya girmesini engellemediğine dikkati çeken Harb, "Filistin yönetiminin bu çatışmalara engel olmamasının bazı nedenleri var. Bunlardan bazıları, iç şartlar, eylem ve yürüyüşlerin Fetih hareketi liderlerinin önderliğinde yapılması, söz konusu çatışmalarla Filistin halkının öfkesini atması, deşarj olması olarak değerlendirmesidir" diye konuştu.

"İntifadaya gereken önem verilemez"

Batı Şeria'nın Cenin kentindeki Arap-Amerikan Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eymen Yusuf, söz konusu çatışmaların, Filistinlilerin yaşadığı siyasi, coğrafi ayrılık ve siyasi irade boşluğu nedeniyle "geçici" olmaktan ileri geçemeyeceğini kaydetti.

"Arap toplumlarının ve basının bölgedeki iç savaşlarla meşgul olduğunu bu nedenle yeni bir intifadaya şu anda gereken önemin verilemeyeceğini" ifade eden Yusuf, İsrail'in de kendi içerisinde yaşadığı anlaşmazlıklar nedeniyle olayların tırmandırılmasından yana olmadığını kaydetti.

Necah Üniversitesi Siyaset Bölümü Öğretim Üyesi Osman Osman da "yeni bir intifada fikrini" uzak gördüğünü belirterek şöyle devam etti:

"Filistin topraklarında yaşanan olaylar, tansiyonun yükseldiğini gösteriyor ancak bu durumun devam edeceğini sanmıyorum. Söz konusu olaylar bazı hesaplar nedeniyle gündeme geldi ki Abbas da Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) İcra Komitesi toplantısında yaptığı konuşmada buna değindi."

Daha önceki intifadalara neden olan kutsallara saldırı, ihlal, öldürme ve gözaltı eylemleri, halkın öfkesi gibi faktörlerin şu anda da mevcut olduğunu söyleyen Osman, "Filistin yönetimi, emniyet birimlerine çatışmaların dindirilmesi talimatında bulundu ancak gençlerin çatışmalara girmesi henüz engellenmedi. Bununla Filistin sokaklarının nefes alması ve Filistinlilerin arasında çatışma yaşanmaması hedefleniyor. Filistin yönetimi, bu çatışmalar aracılığıyla başka alternatiflerinin de olduğu mesajını veriyor" ifadelerini kullandı.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Ramallah'ta FKÖ İcra Komitesi toplantısı sırasında yaptığı açıklamada, İsrail ile askeri ve güvenlik alanında tansiyonun artmasını istemediklerini, sadece  barışçıl yollarla siyasi çözüme ulaşılması için çaba harcadıklarını belirtmişti.

Batı Şeria'daki kentler ve Kudüs'ün çeşitli mahalleleri bir süredir İsrail askerleri ile Mescid-i Aksa'ya yönelik baskınlara tepki gösteren Filistinli gençler arasında çıkan olaylara sahne oluyor.

Son zamanlarda İsrail askerleri ile Filistinliler arasında çıkan arbedeler zaman zaman can kayıpları, yaralanma ya da gözaltılarla neticeleniyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise hükümetin Kudüs'e 4 bin polis takviyesi yapacağını belirtmiş, polisin, Filistin mahallelerinin derinliklerine girerek, "teröristlerin evlerini yıkacağını" ayrıca taş ve molotof kokteyli atanlara karşı kararlı davranmalarına izin verileceğini duyurmuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Batı Şeria'daki Gerginlik - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AK Parti Malatya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Sami Er, Canlı Hayvan Pazarı ve Şire Pazarı esnafını ziyaret etti
    14:03 AK Parti Malatya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Sami Er, Canlı Hayvan Pazarı ve Şire Pazarı esnafını ziyaret etti

    AK Parti Malatya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Sami Er, Canlı Hayvan Pazarı ve Şire Pazarı esnafını ziyaret etti. Er, çiftçilerin desteklerini açıkladı ve sorunları dinledi. Ayrıca, AK Parti ve Cumhur İttifakı'nın Malatya'da önde olduğunu belirtti ve esnafın yerinden zorla edilemeyeceğini vurguladı.

  • MHP Genel Başkan Yardımcısı Yalçın'dan yerel seçime ilişkin açıklama Açıklaması
    14:01 MHP Genel Başkan Yardımcısı Yalçın'dan yerel seçime ilişkin açıklama Açıklaması

    MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, "Teşkilatlarımızın çalışmaları sırasında sahadan aldıkları bilgi, başta İstanbul ve Ankara olmak üzere megakentlerde Cumhur İttifakı adaylarının kazanmaya çok yakın oldukları yönündedir.

  • Adıyaman'da Mahalli İdareler Genel Seçimi Öncesi Sandık Kurulu Başkanlarına Eğitim Verildi
    14:00 Adıyaman'da Mahalli İdareler Genel Seçimi Öncesi Sandık Kurulu Başkanlarına Eğitim Verildi

    Adıyaman'da, 31 Mart 2024 Mahalli İdareler Genel Seçimleri öncesi sandık kurulu başkanlarına eğitim verildi. Adıyaman Merkez İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı tarafından düzenlenen eğitimde, sandık başkanlarına seçim sürecinde yapılması ve yapılmaması gereken konular hakkında bilgiler verildi. Ayrıca, vatandaşların daha rahat oy kullanabilmesi için alınan tedbirler ve konteyner kentlerdeki sandık kurulumu gibi konular da ele alındı.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bursa'da miting için Gökdere Meydanı'na geçti
    13:57 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bursa'da miting için Gökdere Meydanı'na geçti

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bursa Valiliği'ni ziyaret ettikten sonra Gökdere Meydanı'nda yapılacak miting için miting alanına geçti. Bursalılar tarafından sevgi gösterileriyle karşılanan Erdoğan, vatandaşlara hediyeler ve çiçekler dağıttı. Erdoğan, Gökdere Meydanı'nda Bursalılara hitap edecek.

  • Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Bursa Valiliği'ne ziyarette bulundu
    13:54 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Bursa Valiliği'ne ziyarette bulundu

    Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, yerel seçim çalışmaları kapsamında Bursa Valiliği'ne ziyarette bulundu. Erdoğan, otobüsle geçtiği güzergahta vatandaşları selamladıktan sonra Valilik makamında Vali Mahmut Demirtaş'la görüştü. Daha sonra mitingin yapılacağı Gökdere Meydanı'na hareket etti.

  • CHP İzmir Milletvekili Rıfat Nalbantoğlu, İzmirlilere seçimlerde oy kullanmaları çağrısı yaptı
    13:53 CHP İzmir Milletvekili Rıfat Nalbantoğlu, İzmirlilere seçimlerde oy kullanmaları çağrısı yaptı

    CHP İzmir Milletvekili Rıfat Nalbantoğlu, İzmirli seçmenlere pazar günü yapılacak seçimlerde sandığa gitmeleri çağrısı yaptı. Nalbantoğlu, İzmir'in iradesini kırmaya çalışanlara karşı dik duruş sergilenmesi gerektiğini belirtti ve İzmirlilerin demokrasi ve özgürlük temelli kazanımlarını korumak için sandığa gitmelerinin yurttaşlık görevi olduğunu vurguladı. Ayrıca, AKP adayının algı ve illüzyon yaratma üzerinden kampanya yürüttüğünü ancak İzmirlilerin buna karşı karınlarının tok olduğunu ifade etti.


Advertisement