Batı Trakya Türk Azınlığı Temsilcileri BM'de - Son Dakika
Güncel

Batı Trakya Türk Azınlığı Temsilcileri BM'de

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu'nun Uluslararası Lobi Çalışma Grubu üyesi Reşit: "Avrupa’da son zamanlarda azınlıklara karşı şiddet ve vahşet suçlarına neden olan aşırı sağcılık ve agresif milliyetçilik yükselişte"

26.11.2014 13:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi Azınlıklar Forumu'nda konuşan Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu'nun Uluslararası Lobi Çalışma Grubu üyesi Funda Reşit, "Avrupa'da son zamanlarda azınlıklara karşı şiddet ve vahşet suçlarına neden olan aşırı sağcılığın ve agresif milliyetçiliğin yükselişte" olduğunu söyledi.

BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen "Azınlıklara Karşı Şiddet ve Vahşet Suçlarının Önlenmesi" başlıklı Azınlıklar Forumu'nun yedinci oturumuna, Batı Trakya Türk azınlığı temsilcileri, Batı Trakya Azınlığı Kültür ve Eğitim Şirketi Genel Müdürü Pervin Hayrullah, Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği üyesi, İskeçe Türk Birliği Asbaşkanı Aysel Homko, Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu'nun Uluslararası Lobi Çalışma Grubu üyeleri Özkan Reşit ve Funda Reşit de katıldı.

Toplantının "Şiddet ve Vahşet Suçlarının Önlenmesi" konulu 4. gündem maddesinde söz alan Funda Reşit, "Avrupa'da son zamanlarda azınlıklara karşı şiddet ve vahşet suçlarına neden olan aşırı sağcılık ve agresif milliyetçilik yükselişte" diye konuştu.

Reşit, Yunanistan'da aşırı sağcı grupların, statüsü 1923'te Lozan Barış Antlaşması'yla belirlenmiş Türk azınlığı hedef aldığını, kişiler, mal varlıkları ve ibadethanelere karşı şiddet ve nefret güdümlü saldırıların azınlık mensupları arasında korku ve endişe ortamına neden olduğunu söyledi.

Ulusal medyada Türk azınlık ve Türkiye karşıtı nefret söylemlerinin bulunduğunu belirten Reşit, bu nefret söylemlerinin Yunan vatandaşı olan Batı Trakya Türk azınlığı mensuplarını aşırı sağcı grupların kırılgan hedefi haline getirdiğini vurguladı. Reşit, buna örnek olarak, 29 Mart 2013 tarihinde aşırı sağcı Altın Şafak Partisi taraftarlarının Batı Trakya Türk azınlığı mensubu Cüneyt Serdar'a İskeçe'de saldırmasını gösterdi.

Yunanistan hükümetine önerilerde bulunan Reşit, şu tavsiyelerde bulundu:

"Gerekli hallerde Neonazi Altın Şafak Partisi de dahil siyasi örgütlerin aşırıya kaçan faaliyetleri için etkili cezaların verilmesi ya da yasaklanması, Yunan çoğunluk toplumundaki ön yargılar ve hoşgörü karşıtı söylemle mücadele için eğitim ve farkındalık geliştiren programların teşvik edilmesi, internet ve medya aracılığıyla hoşgörünün teşviki, diyalog, saygı, ortak anlayışının geliştirilmesi, bağımsız adaylar, azınlık partilerine de uygulanan yüzde 3 seçim barajının kaldırılması, uygun olan koşullarda, ulusal ve uluslararası düzeyde Batı Trakya Türk azınlığına karşı işlenen nefret suçlarıyla mücadele için polis güçleri ve ilgili uluslararası birimlerin işbirliği yapması." - Cenevre

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Batı Trakya Türk Azınlığı Temsilcileri BM'de - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement