Batman Bölge Hastanesinde Bir İlk - Son Dakika
Sağlık

Batman Bölge Hastanesinde Bir İlk

Batman Bölge Hastanesinde Bir İlk

Dünyada nadir görülen bir teşhis yöntemi ile Batman Bölge Hastanesinde iki kardeşe IRIDA hastalığı teşhisi kondu.

27.07.2015 08:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sağlık alanında yeni başarılar

Batmanda, Bölge Devlet Hastanesinde Çocuk Hematoloji ve Onkolojisi Uzmanı, dünyada bir ilki başardı.

Bir süre önce Bölge Devlet Hastanesinde göreve başlayan Çocuk Hematoloji ve Onkolojisi Uzmanı Dr. Ertan Sal, dünyada bir ilki başardı.

Dr. Sal, iki kardeş hastaya IRIDA (Iron refractory iron deficiency anemia) hastalığı teşhisiyle dünya genelinde bir başarı yakaladı.

IRIDA hastalığı; demirin vücutta kullanımını sağlayan 'hepsidin' adlı bir maddenin metabolizmasındaki genetik bozukluk sonucunda oluşuyor.

Bu hastalıkta kırmızı kan hücresi dediğimiz eritrositlerin yapılması için gerekli olan demirin kullanılamaması sonucu demir eksikliği ve kansızlık oluşuyor. Ağızdan verilen demir tedavisi yetersiz kalan bu hastalığın tedavisinde damardan demir verilmesi gerekiyor.

KAN ÖRNEĞİ İTALYA'YA GÖNDERİLDİ

Dr. Sal konuya ilişkin şöyle dedi: "Yaşları 5 ile 1,5 olan iki kardeş kansızlık nedeniyle yaklaşık 5 senedir üniversite hastaneleri dâhil bir çok hastanede değerlendirilmiş ama bir teşhis konulamamış. Demir tedavisi verilmiş fakat tedaviden istenen cevap alınamamış. Hastayı ilk değerlendirmemde dünyada yaklaşık toplamda 80-90 hastada teşhis konulmuş. IRIDA adlı hastalık olabileceğini düşündüm. Kesin teşhis için bazı biyokimyasal test ve genetik inceleme gereken bu hastalık için İtalya'da bu hastalık ile ilgilenen Dr. Lucia ile iletişime geçtim ve teşhis için İtalya'ya kan örneği gönderdim. İtalya'da yapılan genetik test sonuçları IRIDA teşhisini doğruladı. Ancak bizim hastamızda saptanan mutasyon dünyada daha önce hiç tespit edilmemişti. Dolayısıyla hastalarımız dünyada bu mutasyonu taşıyan ilk aile ve hasta olma özelliğini de taşıyor" dedi.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Sağlık Batman Bölge Hastanesinde Bir İlk - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement