Batman'da Tütünün Yerini Çilek Alıyor - Son Dakika
Güncel

Batman'da Tütünün Yerini Çilek Alıyor

Batman\'da Tütünün Yerini Çilek Alıyor

Batman'n Sason ve Kozluk ilçelerinde daha önce tütün ekilen tarlalar çilek üretim alanlarına dönüştü.

19.05.2016 11:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Batman'n Sason ve Kozluk ilçelerinde daha önce tütün ekilen tarlalar çilek üretim alanlarına dönüştü. Sason ve Kozluk'ta üretilen çilek, şoklanarak ABD'ye gönderiliyor.

Sason ve Kozluk ilçelerinde daha önce tütünün ekildiği alanlar, çilek üretim merkezine dönüştü. Batman'ın Sason ve Kozluk ilçelerine bağlı 18 köy ve mezranın geçim kaynağı çilek oldu. Sason Çilek Üreticileri Birliği Başkanı Mahmut Doğan, GAP İdaresi başta olmak üzere Valilik, Kaymakamlık ve Tarım teşkilatının desteğiyle üründe her yıl artış sağladıklarını ifade etti. 18 köy ve mezrada 300 ailenin geçimini çilek üretiminden sağladığını belirten Birlik Başkanı Doğan; "Önceki yıllara oranla çilek üretiminde ciddi bir artış söz konusu" diye konuştu. İç piyasayla birlikte yurt dışına da ürünlerini sattıklarını belirten Mahmut Doğan; "Birkaç yıl öncesine kadar 15 dönümlük alanda denemeye yönelik ektiğimiz çilek tutunca şimdi bin 800 dönümlük alanda çilek üretip, aralarında ABD'nin de bulunduğu yurtdışına ihraç ediyoruz" dedi.

'ORGANİK ÇİLEK' TESCİLİ

Çileğin kilosunun iç piyasada 2.5 liradan alıcı bulduğunu belirten Birlik Başkanı Doğan şunları söyledi:

"Yurtdışına ise şokladığımız ürünün kilosunu 2 liradan satıyoruz. Ürünümüz organik çilek tesciline sahiptir. Bu ürünümüzü daha da geliştirmeye yönelik İl Tarım Teşkilatıyla bir dizi proje hazırlığındayız. Batman'dan İspanya'ya giden 26 kişilik heyet içinde danışmanımız da var. Amacımız çilek yetiştiriciliğini daha da geliştirmektir. Kısa sürede çilek yetiştiriciliğine başladık ve ürünümüzle markalaşma yolundayız. Türkiye'nin dört bir yanına gönderdiğimiz çileği bu kez Amerika ve İspanya'ya göndermenin sevincini yaşıyoruz."

'BATMAN'DA ÇİLEK YETİŞMEZ!'

Batman'da üretilen çileği TIR'la Mersin'in Anamur ilçesine götüren nakliyeci İsmet Aktürk ise, Osmaniye girişinde yol güvenliği yapanve kendisinden irsaliye makbuzu isteyen polisin "Yükün çilek mi? Batman'da çilek yetişmez. Çileğin üretim merkezi Anamur'dur" sözüyle karşılaştığını belirtti. Görevlilere kasadan organik çilek ikram ettiğini kaydeden Aktürk, "Güvenlik görevlilerine tadımlık çilek ikram ettim, tattıktan sonra teşekkür ettiler. İlk defa böyle bir çilek tattıklarını söylediler. Batman Sason çileğini görenler şaşkınlıklarını gizleyemiyor. Artık bu topraklarda yetişen çileği Türkiye'nin dört bir tarafına ulaştırıyoruz" diye konuştu.

- Batman

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Batman'da Tütünün Yerini Çilek Alıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement