Batman Yeraltı Zengini - Son Dakika
Yerel

Batman Yeraltı Zengini

Batman Yeraltı Zengini

Batman Üniversitesi Jeoloji Yüksek Mühendisi Ümit Işık, Batman'ın yer altı zenginliği olan illerden biri olduğunu söyledi.

26.12.2013 14:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Jeoloji Yüksek Mühendisi Ümit Işık, Batman'ın yer altı zenginliği olan illerden biri olduğunu söyledi.

Özellikle Kozluk ve Sason bölgesinde zengin maden yataklarının bulunduğunu belirten Işık, bunun değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.
Maden şiketlerini Batman'a beklediklerini belirten Işık, "Batman ve bölgesi metalik maden açısından zengin bir yeraltı kuşağına sahiptir.Özellikle Sason ve Kozluk'tan geçen, yer yer kalınlığı 2 bin metreye ulaşabilen allokton olarak bilinen taşınmış kaya kütleleri metalik maden açısından zengindir. Rezerv çalışması yüksek maliyet gerektiriyor. Bunu ancak ya MTA ya da özel şirketler tarafından tespit edilmesi gerekiyor." dedi.
SASON-KOZLUK HATTI…
Bölgede yaptığı araştırmalarda başta demir olmak üzere, bakır, kurşun, çinko yatakları bulunduğu aktaran Işık, şunları dile getirdi:"Bölge üzerine araştırmalar yapıyorum. Yaptığım araştırmalar neticesinde gerek kaya gazı, gerek petrol yatakları ve gerekse metalik maden açısından zengin olduğunu edinmiş bulunmaktayım. Batman ve çevresi başta demir, bakır, kurşun, çinko ve diğer metalik cevherler açısından oldukça zengin olduğu kanaatindeyim. Çünkü Maraş ve Adıyaman illerinden başlayan doğu Toros dağlarının Güney eteklerini izleyerek doğu-batı doğrultusunda uzanan Çüngüş-Ergani-Lice-Kulp-Sason-Kozluk ve Pervari'den geçerek İran'da Zagros kuşağında birleşen bindirme kuşağı, yer yer kalınlığı 2 bin metreye kadar ulaşabilen allokton olarak bilinen taşınmış kaya kütleleri metalik maden açısından zengindir."
MADEN ŞİRKETLERİ GELSİN
Sason ilçesi'nin Örenağıl ve Sarıyayla çevresinde özel bir şirket tarafından bakır ve altın arandığına işaret eden Işık, aynı kuşak içerisinde Siirt Şirvan'da özel bir firma tarafından bakır yatağı işletildiğine dikkat çekti. Siirt'in Baykan ilçesinde ise krom cevherleşmelerinin söz konusu olduğunu belirten Işık,"Batman'a maden şirketlerini bekliyoruz."diye konuştu. Jeoloji Yüksek Mühendisi Ümit Işık, bulunan yatağın rezervinin bilinmediği gerekçesiyle ekonomik getirisinin saptanamadığını sözlerine ekledi.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Yerel Batman Yeraltı Zengini - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement