Batman'da, Görme Ve İşitme Engelliler İçin Engelsiz Müze Projesi - Son Dakika
Yerel

Batman'da, Görme Ve İşitme Engelliler İçin Engelsiz Müze Projesi

Batman\'da, Görme Ve İşitme Engelliler İçin Engelsiz Müze Projesi

Batman Müze Müdürlüğü tarafından Türkiye'de örnek olacak bir proje ile işitme ve görme engellilerin müzeyi rahatlıkla gezebilmeleri için bir proje hazırlandı.

17.11.2015 10:16  Güncelleme: 10:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Batman Müze Müdürlüğü, MÜZEPARK'tan sonra Türkiye'de bir ilki daha gerçekleştirdi.

Hayata geçirilen Proje ile hem görme hem de işitme engelliler artık Batman Müzesi'ni rahatlıkla ve kimseye ihtiyaç duymadan ziyaret edebilecek.

Müze Müdür Vekili Vehbi Yurt, projenin Türkiye'de emsal niteliğinde olduğunu belirtti. Görme ve işitme engelli vatandaşlar için hazırlanan eserler, ilk kez görücüye çıktı.

Müze Müdür Vekili Yurt, projenin Türkiye hatta dünya müzeleri içerisinde bir ilk olarak gerçekleştirildiğini ve özellikle görme engelli ziyaretçilerin müzeye olan ilgisini arttırmayı düşündüklerini dile getirdi.

Yurt "Müzemizde bulunan marka eserlerden birer örnek alınarak mulajlanıp, replikaları yapıldı bu sayede gelen görme engelli ziyaretçilerimiz eserlere dokunarak bunların boyut ve şeklini rahatlıkla kavraya bilecektir. Önlerindeki sesli tanıtma uygulaması ile de eser hakkında bilgi alına bildiği gibi brail (kabartmalı alfabe) ile de eser hakkında bilgileri görme engelli ziyaretçiler okuya bilmektedir" dedi.

Aynı zamanda Batman ve Siirt ilinde bulunan höyükler hakkında da bilgilerin bulunduğu görme engelli ziyaretçilerin kullanabileceği kabartmalı katalog çalışmalarının da bulunduğunu belirten Yurt, bu çalışmayı özellikle görme engelli ziyaretçilerin oldukça beğendiğini söyleyerek, bunun da kendilerini çok memnun ettiğini dile getirdi.

Projenin sadece görme engelliler için olmadığını ve aynı zamanda işitme engelli ziyaretçiler içinde çalışmalarının olduğunu bu uygulama ile işitme engelli ziyaretçilerinde müzeden rahatlıkla faydalandığını belirten Vehbi Yurt "Bölgemizde bulunan görme engelli dernekleri ile proje yürüttüklerini ve en kısa sürede bunu hayata geçireceklerini söylediler. Sarı yol, Kabartmalı Yönlendirme Çalışması, Sesli Adımlar, Kabartmalı Broşür Çalışması, Engelli Lavabosu v.b çalışmaları ile Batman Müzesi; Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından 'Erişilebilirlik' sertifikasını almaya layık görüldü" dedi.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Yerel Batman'da, Görme Ve İşitme Engelliler İçin Engelsiz Müze Projesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement