Batmanlı Doktor, Başvurdu 'Haydi Baba' Kamu Spotunun Kaldırılmasına Karar Verdi - Son Dakika
Güncel

Batmanlı Doktor, Başvurdu 'Haydi Baba' Kamu Spotunun Kaldırılmasına Karar Verdi

Batmanlı Doktor, Başvurdu \'Haydi Baba\' Kamu Spotunun Kaldırılmasına Karar Verdi

BATMAN Bölge Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Mehmet Fırat, televizyonlarda yayınlanan, nefes alma veya kalp krizi geçirirken çocukları veya yakınları tarafından dans ya da spora çağrılan babaları anlatan kamu spotunu Başbakanlık İletişim Merkezi'ne (BİMER) şikayet etti.

28.11.2016 15:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

BATMAN Bölge Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Mehmet Fırat, televizyonlarda yayınlanan, nefes alma veya kalp krizi geçirirken çocukları veya yakınları tarafından dans ya da spora çağrılan babaları anlatan kamu spotunu Başbakanlık İletişim Merkezi'ne (BİMER) şikayet etti. Dr. Fırat, "Halbuki o spotta kalp krizi geçiriyor. 'Haydi baba' deyip oynama, koşmaya ve yürümeye teşvik ediyor. Mutlak istirhate ihtiyacı olan hasta için ciddi bir risk oluşturuyor bu görüntü. Bu algı yanlışlığını farkettiğim için de BİMER'e yazma ihtiyacı duydum" dedi. Başvuru üzerine kamu spotunun yayından kaldırılması kararlaştırıldı.

Batman Bölge Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Mehmet Fırat, nefes darlığı çekerken, çocukları tarafından dans ya da spora çağrılan babaları anlatan kamu spotunu BİMER'e şikayet etti. 'Haydi Baba' denilerek babaları efora teşvik eden kamu spotunun sakıncalı olduğunu savunan Dr. Fırat, BİMER'e gönderdiği yazıda, şöyle dedi:

"Kalp ve akciğer hastalarının en önemli belirtisi, nefes darlığıdır. Birçok kalp hastasında nefes darlığı, kriz veya kalp damar daralmasının belirtisidir. Bu durumda yapılacak ilk iş mutlak istirahat ve en küçük harekete bile zorlamamaktır. Yorgunluğa bağlı nefes darlığı ile 'anjinal' nefes darlığını ayıramayan birinin, yakınını efora teşviki cinayet ile eşdeğerdir. Bu ayırımı yapması mümkün olmayan bir toplulukta bu reklamın çok ciddi bir zarar içerdiğini belirterek reklamın kaldırılmasını istiyorum." Dr. Fırat'ın yazısı üzerine söz konusu kamu spotunun yayından kaldırılmasına karar verildi. Sağlık İletişimi Daire Başkanlığı'nca, Dr. Fırat, BİMER'in dilekçesine yanıt verilmek üzere gönderdiği yazıda, kamu spotunun 15 Aralık'tan itibaren yayından kaldırılacağını belirtilerek şöyle denildi:

"Toplum sağlığına verdiğiniz önemle birlikte görüş ve önerilerinizi bizimle paylaştığınız için teşekkür ederiz. 'Hadi Baba' adlı kamu spotu Babalar Günü hassasiyeti ile hazırlanmıştır. Kamu spotunda, sigara kullanımı nedeniyle sağlığını kaybeden babalar ile değil, sağlıklı babaları ile birlikte kaliteli zaman geçirmek isteyen çocukların isteklerine yer verilmiştir. Sadece sigara içmesinden kaynaklı nefes darlığı yaşayan babanın çocuğunun hareketlerine yetişememesine ve babasıyla birlikte sağlıklı zaman geçirmek isteyen bir gencin isteğine vurgu yapılmıştır. Başvurunuzdaki değerli tespitleriniz bizim için önemlidir. Kamu spotu, sizlerden gelen değerlendirmeler sonucu 15 Aralık'tan itibaren yayından kaldırılacaktır." Dr. Fırat, bu kamu spotunun daha önce dikkatini çektiğini ifade ederken, ekrana getirilen görüntülerdeki çocukların babalarını efora, harekete zorlamaya çağırmasını uygun bulmamdığını söyledi. Dr. Fırat, şöyle konuştu:

"Sosyal medyada bir doktor arkadaşım bunu paylaşınca BİMER'e not yazma ihtiyacı duydum. Reklamda o spotta sakıncalı gördüğüm o noktaları belirtme ihtiyacı duydum. Şimdi oradaki sıkıntı şu; kalp hastalarında, koah ve bronşit hastalarında, belli bir efordan sonra hasta yorulur, zorlanır, nefes darlığı gelişebilir. Bunların mutlaka istirhate ihtiyacı vardır. Ama spotta teşvik eden bir algı oluşuyor. Özellikle kalp hastalarının bir kısmında, ileri yaşlarda, şeker hastalarında ağrı olmayabiliyor. Kalp sıkışıklığında ağrı hissetmeyebiliyor. Bu daha çok nefes darlığı şeklinde aşırı, yorgunluk şeklinde kendini gösterebiliyor. Halbuki o spotta kalp krizi geçiriyor olabilecek bir hasta, efora teşvik ediliyor. 'Hadi Baba' deyip oynama, koşmaya, yürümeye teşvik ediyor. Mutlak istihrate ihtiyacı olan hasta için, sağlık için, ciddi bir risk oluşturuyor. Bu görüntü, bu algı yanlışlığını fark ettiğim için BİMER'e yazma ihtiyacı duydum. Onlarda araştırdılar muhtemelen uygun buldular. 15 Aralık'ta kaldırılmasına karar verildi." - Batman

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Batmanlı Doktor, Başvurdu 'Haydi Baba' Kamu Spotunun Kaldırılmasına Karar Verdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement