Batuhan Yaşar: "Ak Parti ile MHP Anlaştı Mı?" - Son Dakika
Güncel

Batuhan Yaşar: "Ak Parti ile MHP Anlaştı Mı?"

Batuhan Yaşar: "Ak Parti ile MHP Anlaştı Mı?"

İhlas Haber Ajansı ve TGRT Haber Ankara Temsilcisi Batuhan Yaşar, Türkiye Gazetesi’ndeki köşe yazısında, “AK Parti ile MHP arasında nasıl bir temas var, neler konuşuldu”, “MHP hangi sisteme daha sıcak bakıyor”, “ ‘Bütün bu sistemler tartışılsın’ sözünü kim söyledi” , “Partili Cumhurbaşkanı mı ? Tam başkanlık mı?”, “MHP’nin şartı ‘Üniter yapının korunması ve terörle etkin mücadele’ mi?”, “MHP’ye Başkan Yardımcılığı veya Bakanlık verilecek mi?” sorularına cevap aradı.

14.05.2016 11:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İhlas Haber Ajansı ve TGRT Haber Ankara Temsilcisi Batuhan Yaşar, Türkiye Gazetesi'ndeki köşe yazısında, "AK Parti ile MHP arasında nasıl bir temas var, neler konuşuldu", "MHP hangi sisteme daha sıcak bakıyor", " 'Bütün bu sistemler tartışılsın' sözünü kim söyledi", "Partili Cumhurbaşkanı mı ' Tam başkanlık mı'", "MHP'nin şartı 'Üniter yapının korunması ve terörle etkin mücadele' mi'", "MHP'ye Başkan Yardımcılığı veya Bakanlık verilecek mi'" sorularına cevap aradı.

Batahun Yaşar'ın 'AK Parti ile MHP anlaştı mı'..' başlık yazısının tamamı ise şöyle:

"Bu sorunun evet veya hayır şeklinde bir cevabı yok. En azından şimdilik. Her ne kadar daha sonra; terörle mücadeleyi kastettim dese de, MHP lideri Bahçeli'nin cümlelerinde siyaseten parantezler yoktu. Yaptığımız araştırmalar neticesinde;

AK Parti ile MHP arasında Anayasa değişikliğine yönelik bir temas var ve bu temas halihazırda devam ediyor diyebiliriz...

MHP, rahmetli Alparslan Türkeş'ten bu yana, sisteme kritik anlarda kritik müdahaleleriyle hep dikkat çekmiştir. Alparslan Türkeş, Türkiye'nin 1990'ın karanlık dehlizlerinden çıkabilmesi için adeta siyaseten bir savaşın içine girmiştir. Bunda da kısmen başarılı olmuştur.

Devlet Bahçeli'nin MHP'si de aynı yolda yürümeye devam etmiştir.

Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanlığı ve başörtüsü yasağında AK Parti ile MHP aynı kulvarda yer almıştır.

Bu örnekleri, sistem tıkanıklıklarının aşılmasında oynadığı kritik rol sebebiyle veriyoruz.

Gelin isterseniz AK Parti'de neler oluyor biraz da o cenaha bakalım..

AK Parti haziran ayında atacağı hem yeni Anayasa hem de Başkanlık sistemi adımları ile ilgili harıl harıl çalışıyor. Hafta başında Nurettin Canikli, Partili Cumhurbaşkanlığı modelinin detaylarını anlattı. Ardından Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, "AK Parti'nin hedefi tam Başkanlıktır" dedi. Bu sözler önce birbirini boşa düşürüyor gibi anlaşıldı.

Daha önce de yazmıştık. AK Parti Başkanlık sistemi konusunda birbirinden farklı, alternatif çalışmalar yapıyor. Referandum için gerekli olan 330'un bulunması için de MHP'nin desteği gerekli biliyorsunuz.

MHP'nin hassasiyetlerini de hatırlatalım isterseniz:

"Üniter yapının korunması ve terörle etkin mücadele"

Güvenilir kaynaklardan aldığımız bilgilere göre, MHP, "partili Cumhurbaşkanlığı"na daha sıcak bakıyor.

Neden mi'

MHP'ye göre zaten fiili olarak böyle bir durum oluşmuş durumda. Sadece ilgili Anayasa maddesinden "varsa partisi ile ilişiği kesilir" ibaresi çıkarılacak.

En kolayı bu. Başka bir maddeyi değiştirmeye de gerek yok. Anayasa hukukçuları, 1960'a kadar zaten böyle olduğunu, Atatürk, İnönü ve Bayar'ın partili Cumhurbaşkanı olduklarının altını şu yüzden çiziyorlar:

"Anayasa 101'de bu değişiklik yapılırsa, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 3. Olağanüstü Kongre ile AK Parti Genel Başkanlığına dönebilecek."

Hükümeti direkt kendisi kurabilecek. Başbakan ve Bakanları atayabilecek.

Başbakanlık makamı devam ettiği için buna yarı başkanlık da diyebiliriz.

Parti içinde bunun "şimdilik ve pansuman" gibi görüldüğünü de belirtelim ama. Yani aslında biz, 3 değil 2 farklı modeli, Partili Cumhurbaşkanlığı Yarı Başkanlık Sistemi ve Tam Başkanlık Sistemlerini konuşuyoruz.

Gelelim ikincisine.

Tam Başkanlık modeli ile ilgili de MHP ile temasın olduğunu biliyoruz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan seçildiği tarihten itibaren yasama ve yürütme ile ilgili tüm yetkilerini sonuna kadar kullanıyor mu' Evet, kullanıyor. Çünkü o TBMM'nin değil milletin seçtiği bir cumhurbaşkanı. Başka bir deyişle artık Anayasada yazdığı gibi sorumsuz bir cumhurbaşkanı değil. Bir fiili durum daha oluştu yani. Anayasada aksi yazsa da halka karşı sorumlu bir cumhurbaşkanımız var artık. Kim itiraz edebilir ki? Özal, Demirel ve Sezer tarafsız mıydı?

1961 Anayasasına "partisi ile ilişiğini keser" ibaresini koyarak cumhurbaşkanlarını halktan kopartmadılar mı?.. Millet ile devleti birbirinden ayırmadılar mı?..

Soruyorum size: Cemal Gürsel, Cevdet Sunay ve Fahri Korutürk'ü halk seçer miydi?

Ta ki 2007'deki anayasa değişikliğine kadar.

Anayasaya "Halk tarafından seçilir" diye yazılana kadar.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı kim seçti.. Marslılar mı? Neptünlüler mi? Yüzde 52'lik oyun kendisine, kim tarafından verildiğine gözlerini mi kapatacak.

Komik olmayalım.

Dünyanın hiçbir ülkesinde partisiz Başkan veya Cumhurbaşkanı olmadığını da hatırlatalım. Getirilecek tam Başkanlık teklifinin ayrıntılarında da şunlar var:

-Halkın önüne iki seçim pusulası getirilmesi öngörülüyor.

-Birinde TBMM üyeleri yani milletvekilleri, diğerinde Başkan adaylarının isimleri olacak.

- Milletvekili seçiminde baraj tamamen kaldırılacak.

-TBMM, kanun yapmaya devam edecek. Ayrıca Başkanı ve Bakanları denetleyecek. Yani hesap soracak.

Tam Başkanlık için de biliyorsunuz 330 milletvekilinin 'evet'i gerekli.

Daha geniş yelpazenin temsili anlamında MHP'ye Başkan Yardımcılıkları veya Bakanlık pekala verilebilir.

AK Parti de MHP de bütün bu modellerin, sistemlerin tartışılmasını istiyor.

Özetle her şey masada her şey konuşuluyor.

Siyaset her zaman sürprizlere açıktır. Siyaseti hiçbir zaman statikleştiremezsiniz. 24 saat her zaman siyasette daha uzun olmuştur.

CHP, Kemal Kılıçdaroğlu döneminde politika yapamaz ve siyaset üretemez hale geldi. Siyaseti sadece masayı terk etmek gibi bir basitliğe kadar indirgedi. Siyasetten ne kadar uzaklaştığını ispat edercesine "kan" çağrısı yaptı!

Resmen HDP ile aynı konuma düştü.

Nerelere işaret fişeği çaktığı ortadadır.

Değişim rüzgarları er-geç CHP'ye ulaşacaktır." - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Batuhan Yaşar: 'Ak Parti ile MHP Anlaştı Mı?' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Bitlis'te PKK Operasyonunda Silah ve Mühimmat Ele Geçirildi
    12:19 Bitlis'te PKK Operasyonunda Silah ve Mühimmat Ele Geçirildi

    Bitlis İl Jandarma Komutanlığı tarafından düzenlenen operasyonda, Tatvan ilçe kırsalında gerçekleştirilen 'Jandarma Teğmen Baki Koçak Operasyonu'nda silah ve mühimmat ele geçirildi. Operasyonda, toprağa gömülü halde 1 adet AK-47 Kaleşnikof piyade tüfeği, 353 adet 7.62 mm çapında fişek, 1 adet AK-47 Kaleşnikof piyade tüfeği şarjörü, 1 adet el telsizi, 1 adet telsiz kablosu, 1 adet telsiz anteni, 1 adet telsiz bataryası, 1 adet telsiz kulaklığı, 4 adet pil bloğu ve yaşam malzemeleri ele geçirildi. Delil niteliği taşıyan malzemeler muhafaza altına alınırken diğer malzemeler ise imha edildi. Güvenlik güçleri, bölge halkının desteğiyle birlikte terörle mücadeleyi kararlılıkla sürdürecektir.

  • Kuşadası'nda Hanutçuluğa Karşı Önemli Adımlar Atıldı
    12:18 Kuşadası'nda Hanutçuluğa Karşı Önemli Adımlar Atıldı

    Kuşadası ilçesindeki kruvaziyer turizminin önemli sorunlarından biri olan hanutçuluğun önlenmesi amacıyla 5326 sayılı Kabahatler Kanunu çerçevesinde önemli bir adım atıldı. İlçe Danışma Kurulu tarafından gerçekleştirilen toplantıda, mal ve hizmet satmak için yerli ve yabancı turistleri rahatsız eden iş yerlerine yönelik ciddi tedbirler alındı.

  • Gediz Belediye Başkanı Necdet Akel'e hayırlı olsun ziyaretleri sürüyor
    12:18 Gediz Belediye Başkanı Necdet Akel'e hayırlı olsun ziyaretleri sürüyor

    Kütahya'nın Gediz ilçesinde, 31 Mart yerel seçimleri sonucunda vatandaşların teveccühü ile Belediye Başkanı olarak seçilen Necdet Akel'e hayırlı olsun ziyaretleri sürüyor. Mazbata alım töreninden itibaren bugüne kadar yoğun bir ziyaretçi akını ile karşılaşan Belediye Başkanı Necdet Akel, başkanlık makamında vatandaşların tebriklerini kabul ediyor.

  • Efeler Belediyesi Çöp Konteynerlerini Yıkayıp Dezenfekte Ediyor
    12:16 Efeler Belediyesi Çöp Konteynerlerini Yıkayıp Dezenfekte Ediyor

    Efeler Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü ekipleri, rutin olarak yaptıkları çöp toplama ve çevre temizliği çalışmalarının yanı sıra ilçe genelindeki çöp konteynerlerini de yıkayıp dezenfekte ediyor. Çevre dostu uygulamalarla ilçenin yaşam kalitesini artırmaya odaklanan Efeler Belediyesi, çevre kirliliğini azaltırken halk sağlığına da önem veriyor.

  • İBB Başkanı İmamoğlu, Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali'ne katılan çocukları ağırladı
    12:12 İBB Başkanı İmamoğlu, Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali'ne katılan çocukları ağırladı

    İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, 15 farklı ülkeden gelen çocukları Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali için ağırladı. İmamoğlu, çocuklara seslenerek dünyada barışın egemen olması için çocuklardan öğreneceğimiz çok şey olduğunu belirtti. Ayrıca, İmamoğlu çocuklara hediyeler vererek anı fotoğrafı çektirdi.

  • 9 günlük tatilde Antalya'nın antik liman ve kentlerine yoğun ilgi
    12:10 9 günlük tatilde Antalya'nın antik liman ve kentlerine yoğun ilgi

    Türkiye turizminin önemli merkezlerinden Antalya'da Ramazan Bayramı'nda her şey dahil oteller dolup taşarken, çevresinde bulunan antik kentlere de yoğun ilgi gösteriliyor. Antalya'nın antik limanlarından Olympos, Phaselis, Aspendos ve Side ise yerli ve yabancı turistlerin gözdesi. 9 günlük tatilde yaklaşık 100 bin kişinin ziyaret ettiği antik kentler, doğa ve tarihi bir arada barındırdığı güzelliklerle turistleri cezbetmeye devam ediyor.

  • Tokat'ta Depremden Etkilenenlere Psikososyal Destek
    12:10 Tokat'ta Depremden Etkilenenlere Psikososyal Destek

    Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından oluşturulan psikososyal destek ekipleri, Tokat'ta meydana gelen depremden etkilenen vatandaşlara gece boyunca destek sağladı. Ekipler, depremzedelere görüşmeler yaparak psikososyal destek verdi ve geceyi dışarıda geçirmek zorunda kalanları misafirhanelere yönlendirdi. Çalışmaların bugün de devam edeceği belirtildi.

  • Şanlıurfa'da kanalizasyon çalışması sırasında göçük: 1 işçi hayatını kaybetti
    12:10 Şanlıurfa'da kanalizasyon çalışması sırasında göçük: 1 işçi hayatını kaybetti

    Şanlıurfa'nın Bozova ilçesinde Yavuz Selim Mahallesi'nde kanalizasyon çalışması sırasında meydana gelen göçük sonucu işçilerden Mehmet Sinan Kubat (33) toprak altında kalarak hayatını kaybetti. Olay yerine itfaiye, sağlık, AFAD ve jandarma ekipleri sevk edildi. Kubat'ın cesedi ekipler tarafından çıkarıldıktan sonra hayatını kaybettiği belirlendi.

  • Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, gelecek kuşakların sağlıklı besin bulamayacağını söyledi
    12:10 Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, gelecek kuşakların sağlıklı besin bulamayacağını söyledi

    Nilüfer ilçesinin, Türkiye'nin en hızlı gelişen bölgelerinin ilk sırasında yer aldığını ifade eden Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, sorunlara ortak akılla çözüm üretilmezse gelecek kuşakların sağlıklı besin bile bulamayacağını söyledi.


Advertisement