Batuhan Yaşar: "Alman Radyocuların Kuzey Irak Merakı Niye?" - Son Dakika
Güncel

Batuhan Yaşar: "Alman Radyocuların Kuzey Irak Merakı Niye?"

İhlas Haber Ajansı ve TGRT Haber Ankara Temsilcisi Batuhan Yaşar, Kuzey Irak’ta faaliyet gösteren Alman radyoculara dikkat çekerek, Kuzey Irak’taki Cemcemal bölgesinin dünya doğalgaz rezervlerinin yüzde 6’sına sahip olduğunu belirtti.

20.01.2016 10:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İhlas Haber Ajansı ve TGRT Haber Ankara Temsilcisi Batuhan Yaşar, Kuzey Irak'ta faaliyet gösteren Alman radyoculara dikkat çekerek, Kuzey Irak'taki Cemcemal bölgesinin dünya doğalgaz rezervlerinin yüzde 6'sına sahip olduğunu belirtti.

İhlas Haber Ajansı ve TGRT Haber Ankara Temsilcisi Batuhan Yaşar, Türkiye Gazetesi'ndeki köşesinde Kuzey Irak'ta faaliyet gösteren Alman radyoculara dikkat çekti. Yaşar, Kuzey Irak'ta ki Cemcemal bölgesinin dünya doğalgaz rezervlerinin yüzde 6'sına sahip olduğunu belirttiği yazısında Başika'nın Türkiye için önemine de dikkat çekti. Yaşar'ın yazasının tamamı ise şöyle:

"Doğru düşünmek kadar doğru uygulamak da çok önemli. Bin düşünüp bir yapmak yaşadığımız coğrafyanın en önemli kazandıranı olduğu da kesin. Berlin kaynaklı açıklamayı okumuşsunuzdur: "Türkiye terörle mücadelede orantılı güç kullansın". Bu da ne demek oluyor şimdi. Tercümesi en doğru şekilde şöyle yapılabilir: Durdurun bu hendek operasyonlarını. Hamburg olaylarında Alman polisinin uyguladığı şiddeti hatırladım bir an! "Batılı dostlarımız" hiçbir zaman terörle mücadelede yanımızda olmadı ki şimdi olsun. Sürpriz yok yani. Bir de aynı çevrelerden gelen "çözüm sürecini tekrar başlatın" var...Türkiye şimdilerde "batılı dostlarımıza" yönelik ciddi bir kamu diplomasisi yürütüyor. Sabah bir de kalktık süreç bitmiş, buzdolabına kaldırılmış durumunun söz konusu olmadığı anlatılıyor.. Anlamazlarsa bir daha bir daha anlatıyor.. Aslında çok doğru bir hamle. Tamam biz bütün detayları biliyoruz ama adamlara da anlatmak, bilgilendirmek lazım. ABD'sinden İngiltere'sine.. Fransa, Almanya'sına kadar ne kadar TV, gazete, ajans varsa hepsi ile bağlantıya geçildi.. Birkaç farklı ama birbiri ile bağlantılı olay var.. Son dönemde Almanların, Rusların, Hollanda, Finlandiya hatta Danimarkalıların güneyimize olan ilgisi hayli yoğunlaşmış durumda. Alman radyocular Kuzey Irak'ta cirit atıyor. Bakar mısınız şu işe. Sen kimsin. Ben Alman radyocuyum. Şakası bir yana ama metrekareye bayağı bir radyocu düşüyor.. Almanların Soranice, Kurmanci ve Arapça yayın yapan radyoları var.. Bir de Ruslar.. Sputnik Rusların resmi ajansı. Bizim AA'mız gibi yani. Sputnik'in Suriye ve Irak'ta çok ciddi yapılanmaya giriştiğini söyleyebiliriz. Finliler, Danimarkalılar ve Hollandalılar da çok ilginç bir şekilde Türkmenlerle ilgileniyor. Türkmen internet sitelerine maddi destek sağlıyorlar. Durun bitmedi. İspanyol ve İtalyanlar da Araplarla sıkı fıkılar. Özetle herkes kendisine birini bulmuş. Türkiye mi dediniz. Bütün gruplarla bunca olaya rağmen görüşebilen tek ülke.. Rusya ile ilgili küçük bir ek yapmakta fayda var: Son bir aydır Kuzey Irak'taki muhalefet partileri ile çok sık görüşüyorlar. Barzani muhalifleriyle yani. Nedeni tabii petrol ve doğalgaz. Ama kabul edelim ki, Rus uçağının düşürülmesi Türkiye'nin planlarını altüst etti..

KERKÜK DOĞALGAZI CİDDİ

Enerji çeşitliliğinin önemini Rusya krizinde bir kez daha anladık. Bölgedeki son fotoğraf karesini anlatmamız lazım bu noktada. Turkish Enerji Company'nin (TPAO'nun Kuzey Irak'ta faaliyet gösteren şirketi) ABD petrol devi Exxon Mobil ile 6'sı kendisine ait toplam 12 petrol bölgesi var. Ama önemli bir ayrıntı var: 6 petrol alanı daha önce Fransız devi petrol Total'indi. Barzaniler Total'in kendilerini oyaladığını anlayınca Total'i devre dışı bırakıp Exxon ile ortaklığı Türkiye'ye verdiler. Sonra ne mi oldu. Çözüm süreci devam ederken Paris'te 3 PKK'lı kadın öldürüldü. Hiç lafı eğip bükmeye gerek yok: Türkiye'yi tekrar terörle oyalarsak petrol bölgesi, boru hattı gibi meselelerle uğraşamaz.. Cinayetlerin arkasında biliyorsunuz MİT'in parmağının filan olduğu iddia edilmişti.. Parmağı olsaydı olayın faili Ömer Güney çoktan mahkemeye çıkartılırdı. Kuzey Irak'taki Cemcemal bölgesi dünya doğalgaz rezervlerinin yüzde 6'sına sahip.. Türkiye'nin doğalgaz ihtiyacını hayda hayda karşılar.. Doğalgaz, Cemcemal-Erbil-Başika üzerinden Türkiye'ye boru hattı ile getirilecek. İki boru hattı paralel şekilde planlandı. Birinden petrol, diğerinden doğalgaz akacak. Burada Başika'yı atlamayın ama. Türkiye için önemini daha iyi anladınız değil mi.. Gazprom da biliyoruz ki dünyanın doğalgaz devi.. Dünyanın hemen her yerinde doğalgaz Gazprom'dan sorulur. Cemcemal bölgesinde Rusların Barzani karşıtı muhalefetle çok sıkı-fıkı olduğunu hatırlatalım. Yani diyorum, bugünlerde gözümüzün 4 değil 8 açılmasında fayda var.. Konuyla alakalı değil ama geçen ay yazmıştık Kandil, Selahattin Demirtaş'ı gönderiyor diye.. Evet hafta sonundaki kongrede Demirtaş aday olmayacak." - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Batuhan Yaşar: 'Alman Radyocuların Kuzey Irak Merakı Niye?' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement