Bayburt'ta "Başkanlık Sistemi: Algılar ve Sorunlar" Konferansı... - Son Dakika
Yerel

Bayburt'ta "Başkanlık Sistemi: Algılar ve Sorunlar" Konferansı...

Bayburt\'ta "Başkanlık Sistemi: Algılar ve Sorunlar" Konferansı...

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından (YURTKUR), Bayburt Şair Zihni Kültür Merkezi’nde düzenlenen Çınaraltı Gençlik Söyleşileri kapsamında, ’’Yeni Türkiye Yeni Gelecek’’ ana temalı "Başkanlık Sistemi: Algılar ve Sorunlar" konulu konferansa konuşmacı olarak Selçuk Üniversitesi...

15.11.2016 11:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından (YURTKUR), Bayburt Şair Zihni Kültür Merkezi'nde düzenlenen Çınaraltı Gençlik Söyleşileri kapsamında, "Yeni Türkiye Yeni Gelecek" ana temalı "Başkanlık Sistemi: Algılar ve Sorunlar" konulu konferansa konuşmacı olarak Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Bilir katıldı.

Üniversite öğrencilerinin yoğun ilgi gösterdiği konferansta konuşan Bilir, Başkanlık sisteminden ziyade başkanlık sistemleri olduğunu söyledi. Bilir, "Amerika uygulaması, Avrupa uygulaması, Latin Amerika uygulaması. Bana göre de şahsi fikrim, Türkiye uygulaması olacaktır." dedi.

Türkiye'de parlementer sistem uygulamasının tek parti dönemleri dışında hep istikrarsızlıkla sonuçlandığını vurgulayan Bilir, "Bu sitemi değiştirmek gerekiyor. Çünkü 150 yıldır biz bunu bünyemize uyduramadık. Diyorlar ki 'revize edelim.' Ne yapmamız gerekiyor? Hiçbir şey yapamazsınız. Üzerinde fazla oynayamazsınız. Hani diyorsunuz ki 'çok güzel, şatafatlı bir düğün yapalım.' Ne yapabilirsiniz? gelin damadın yeri, konumu, giydikleri elbiseler, sadece rengini değiştirirsiniz. Gelin gelinlik giyinmesin, takı takılmasın, vatandaşlar davet edilmesin, bunları yapamazsınız. Sadece mekanı güzelleştirirsiniz, sürprizler yaparsınız o kadar. Parlamenter sistem böyle." ifadelerini kullandı.

"Amerikan başkanlık sitemi Türkiye'de uygulanamaz"

Bilir, "Bana göre de Amerikan başkanlık sitemi Türkiye'de uygulanamaz. Neden uygulanamaz? Çünkü Amerikan başkanlık sistemi Amerikan devletinin veya siyasi sisteminin özelliklerini taşıyor. Birincisi Amerika'da federal bir devlet, eyalet sistemi var. İkinci olarak eyalet sisteminde olduğu için iki meclis var. Bizim kurgulayacağımız başkanlık siteminde üniter bir devlet olması gerekiyor. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti üniter bir devlettir, bundan sonrada üniter kalacaktır. Üniter bir başkanlık. Biz tek meclisli olmak zorundayız. Çünkü bu ülkede zamanında denenmiş iki meclis olmamış, uygulanmamış, verimli olmamış." diye konuştu. - BAYBURT

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Bayburt'ta 'Başkanlık Sistemi: Algılar ve Sorunlar' Konferansı... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement