Bayık: Talepler Kabul Edilmezse Hiç Kimse Bizi Dağdan İndiremez - Son Dakika
Güncel

Bayık: Talepler Kabul Edilmezse Hiç Kimse Bizi Dağdan İndiremez

KCK'lı Cemil Bayık, Öcalan'ın müzakere taslağının kabul edilmemesi durumunda 400 yıl da olsa mücadelelerini sürdüreceklerini belirterek, "Hiç kimse bizi dağdan indiremez" dedi.

18.12.2014 23:29  Güncelleme: 23:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

KCK Yürütme Konseyi Başkanı Cemil Bayık, Türk Hükümeti'nin bazı talepleri kabul etmemesi durumunda 400 yıl da olsa mücadelelerini sürdüreceklerini belirterek, "Hiç kimse bizi mücadeleden alı koyamaz hiç kimse bizi dağlardan indiremez" diye konuştu.

Alman Die Zeit gazetesinden Onur Burçak Belli ve Özlem Topçu'ya konuşan KCK Yürütme Konseyi Başkanı Cemil Bayık, Kobanê, çözüm süreci ve ABD ile ilişkilerine ilişkin konuştu.

"PKK TASVİP ETMEDİĞİMİZ EYLEMLERDE BULUNDU"

PKK'nın Batı'da doğru tanınmadığını, kendi bazı eksik ve hatalarının da olabileceğini söyleyen Bayık, '92-95 yılları' arasında kendilerinin de tasvip etmedikleri maksadını aşan eylemler bulunduğunu, köy korucularına yönelik izledikleri politikaları bu hatalar arasında saydı. Bayık, kendilerine düşmanlık besleyen pek çok korucu ile ilişkiye geçtiklerini ve hatalarını düzelttiklerini anlattı.

"KOBANE'DE ZOR GÜNLER GERİDE KALDI"

Kobanê'ye ilişkin soruları da yanıtlayan Bayık, ABD'den yardım almaları konusundaki eleştirilere de yanıt verdi. Bayık, ABD yardımının, Kobanê'ye yardım etmemenin IŞİD'e yardım etmek anlamına geleceği noktada gerçekleştiğini ve Amerika ve Avrupa ülkelerinin bu durumu kabullenemeyeceğini söyledi. PKK'nın Kobanê'ye savaşçı gönderdiğini de röportajında anlatan Bayık, Kobanê'nin en zor günlerini geride bıraktığını, YPG ve YPJ'nin Kobanê'nin dışında da savaş yürüttüğünü anlattı.

Türkiye'yi Kobanê'de savaşın uzun süre devam etmesini istemekle suçlayan Bayık, AKP'yi Kürtlere darbe vurmak için IŞİD'e destek vermekle suçladı. Bayık, "Türkiye'de Kürt sorununu siyasi olarak çözmek istemediği için Rojava'da Kürtlerin statü elde etmemesi gerekiyor. Dolayısıyla Rojava'da kantonların tasfiye edilmesi gerekiyor. Tasfiye edemese bile, sürekli savaşla kantonları zor durumda bırakarak yeni Suriye'nin şekillenmesinde Kürtlerin rolü olmasını engellemek istiyor. Diğer bir nedeni de Ortadoğu'da hegemonyasını kurmak istiyor. Bunu da Sünni cepheyi geliştirerek gerçekleştirmek istiyor. Sünni cepheyi de DAİŞ temsil ediyor. Yeni bir Osmanlı gücü olmak istiyor Ortadoğu'da" diye konuştu.

AK PARTİ'Yİ ELEŞTİRDİ

AKP'yi "çözüm mantığı, hedefi ve programı" olmamakla suçlayan Cemil Bayık, şunları söyledi:

"Öyle onlarla anlaşarak bu adımları atmadık. Tek taraflı attık. 40 yıldır mücadele ettiğimiz gücü bilerek bu adımları attık. Pişman da değiliz. Önder Apo'nun hem bize hem Türkiye'ye gönderdiği bir müzakere taslağı var çözüm için. Biz o müzakere taslağını kabul ettiğimizi hem heyete söyledik hem de dün basına açıklama yaptık. 'Hükümetten de tutum değerlendirmesini istiyoruz' dedik. 'Gecikmeden hemen. Eğer hükümet de kabul ederse müzakereler başlar. Eğer kabul etmezse ki orada takvimler verilmiş, bu takvimlerin aşınılması yönünde değerlendiririz ve bunu bir savaş hazırlığı olarak değerlendiririz. Bunu kabul etmeyiz' dedik.

Ama şimdi o kararı uygulayamıyorlar. Çünkü seçimler var. Seçimleri kazanıp, anayasayı değiştirecek çoğunluğu elde edip ondan sonra o kararı uygulamak istiyorlar. Onun için biz de seçim öncesi durumların açığa çıkmasını istiyoruz. Müzakere olacaksa da olmayacaksa da.Türkiye'nin sorunu çözmesi için dünyada hiç kimsenin hiçbir hareketin yapmadığını yaptık. 93'ten bu yana dokuz kez tek taraflı ateş kes ilan ettik. Tek taraflı elimizdeki esirleri bıraktık, ateş kes ilan ettik, savaşı durdurduk, gerillayı kendi mevzilerinden çıkarıp Güney'e çektik. Dünyada hiçbir güç tek taraflı bu adımları atmaz. Mutlaka üçüncü gücün gözetiminde tartışır, imzalar ve öyle hayata geçirir. Biz ne üçüncü gözün gözetiminde bu tartışmaları yaptık. Ne de bu tartışmalarda bir karara vardık karşılıklı. Ne de imzaladık."

ÜÇÜNCÜ TARAF KONUSU

Çözüm süreci için arabulucu bir üçüncü taraf görüşünü yineleyen Bayık, "Üçüncü bir taraf olmadan dünyada hiçbir sorun çözümlenemez ve çözümlenmemiştir. Türkiye en çok ABD'ye güvenir. ABD olabilir" dedi.

"KÜRTLER OLMADAN ABD ORTADOĞU'DA POLİTİKA YAPAMAZ"

ABD'nin Ortadoğu'da "Kürtler olmadan politika yapamayacağını" ileri süren Bayık, IŞİD'e karşı koalisyonun Kürtler ile ilişkide olmadan başarılı olamayacağını söyledi.

Bayık, Türkiye hükümetinin bazı talepleri kabul etmemesi durumunda ne yapacakları yönündeki soruya, "Kabul etmezse biz mücadeleyi sürdürürüz. Dört yüz yıl da olsa yine sürdürürüz. Hiç kimse bizi mücadeleden alı koyamaz hiç kimse bizi dağlardan indiremez" yanıtını verdi.

"PKK'DE EMEKLİ YOKTUR"

Die Zeit'in, "çözüm olması" halinde siyaset yapıp yapmayacağı sorusuna da, "E ne yapacağım ben başka? PKK'de emekli yoktur" dedi.

Bayık: Talepler Kabul Edilmezse Hiç Kimse Bizi Dağdan İndiremez
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Bayık: Talepler Kabul Edilmezse Hiç Kimse Bizi Dağdan İndiremez - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (36)

  • onbaşı: dağda domuz gibi dolanın anca inmeyin zaten. . . akp bir dönemdir ve geçip gidecek o zaman göreceğim ben sizi!!! istese bu halk sizi tükürüğüyle boğarda herkes ya havle diyor. siz ortalığı yakıp yıkarken millet çalışıyoruz işimiz gücümüz var uğraşamayız bunlarla devlet var o uğraşsın diyor. siz inanıyor musunuz ki iç savaş çıksa bu insanlar durur?! bu halk bir ayaklanırsa siz o zaman değil dağ, başka yere çıksanız veya başka yere gitseniz bu halk sizi bulur. . . . TÜRK'ün töresi var gelenek, göreneği var. . Daha tarihte bir kez dahi devlet kuramamış bir güruhsunuz, bu kafasızlığınızla da kuramazsınız!!!! ((dini bütün, neyin ne olduğunu bilen kürt kardeşlerimi ayrı tutarım)) 21 5 Yanıtla
  • şef: sen inme ulan ayı eger inersen ağzına halka takıp oyna ayıoğluayı 15 4 Yanıtla
  • KoRkut ATA: inmeyin la kim istiyo sizi inmeyin de orda geberin gidin napak yani 14 4 Yanıtla
  • ramazan: Ancak askerlerimizi pazarda hamile eşinin yanında arkasından vurursunuz. insanlıkmı bu 10 5 Yanıtla
  • cano: Isid pacasindaki lescileri bir temizlesin o daglar seninnn mezarin olcakkkkkkkk 10 4 Yanıtla
  • Kürt kökenli türk: İnme lan it soyu senin gibi soysuzlar yüzünden artık bu ülkede dışlanır olduk terorist olduk sizin rahatınız için kürt gençleri öldü bir hiç uğruna 10 3 Yanıtla
  • BEN BU CEMİL İ ÇOK DÖVDÜM.: BEN BU CEMİL İ ÇOK DÖVDÜM. . İLKOKULDA BEN BU CEMİLİ ÇOK DÖVERDİM. AĞZINI BURNUNU DAĞITIRDIM. ASLINDA ÇOK KORKAKTIR. ŞİMDİ OLSA TEKE TEK YİNE DÖVERİM. AMA ÇOK KÖPRKİ VAR. BANA KARŞI BİR HAYINLIK YAPAR DİYE BEN 17 OĞLUM VE 5 DAMADIM HEPİMİZ KORUCU OLDUK. DEVLETİMİZE HİZMET ETMEK ŞEREFTİR. 8 4 Yanıtla
  • DORU: SIZI KULLANANLAR AVRUPADA FIK ATIYO SENIN GIBI AYILARDA ININDE SÜRÜNÜYO DAHA SEN BU AKILLA GIDERSEN COK DAGDA KALIRSIN SATEN SANA MÜSAIT EN IY YER ORASI 7 3 Yanıtla
  • reis: Hic olmasa orada kaçak elektirik kulanmıyorsunuz varın orada kalın 7 3 Yanıtla
  • BİR KÜRT OLARAK DOĞRULARI SÜLERİM: BİR KÜRT OLARAK DOĞRULARI SÜLERİM:Ben de kürt üm. benim yazdıklarım çoğunun zoruna gitmiş. ama doğruyu söyledim. birilerine hoş gözükmek için gerçekleri saptıramam yalan söyleyemem. ayrıca türkler kürtleri besliyor demedim. batı doğuyu besliyor dedim. batıda da çok sayıda zengin işveren kürt var. doğuda da geçim zorluğu çeken çok sayıda türk var. Ben de kürt üm. ama iki nesil önce gelmişiz. Batı da kürtler ağır işlerde ve ucuz a çalışıyor diyorsunuz. kim diyor size gelin ucuza çalışın diye. üstelik gelip işci ücretlerini de düşürüyorsunuz. fiat kırıyorsunuz. biz de siz gibi ucuza çalışmak zorunda kalacağız. evet işletilen madenler batıda. doğuda petrolün haricinde önemli bir maden mi işletilsin. evet doğunun ödemediği elektikleri biz ödüyoruz. doğuya çok teşvik var ama çar çurr. . . 7 2 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Çorlu'da bir geri dönüşüm fabrikasında çıkan yangın söndürüldü
    19:27 Çorlu'da bir geri dönüşüm fabrikasında çıkan yangın söndürüldü

    Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde bulunan bir geri dönüşüm fabrikasının bahçesinde çıkan yangın, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle söndürüldü. Fabrika çalışanlarının ihbarı üzerine olay yerine gelen ekipler, yaklaşık 1 saat süren müdahalenin ardından yangını kontrol altına aldı. Yangın sonucunda fabrikada hasar meydana geldi.

  • Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komisyonu üyelerini kabul etti
    19:25 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komisyonu üyelerini kabul etti

    Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komisyonu Başkanı Mike Rogers, Kıdemli Üyesi Adam Smith ve beraberindeki üyeleri Ankara'da kabul etti. Bakan Fidan'ın kabulüne ilişkin paylaşım, Bakanlığın X sosyal medya hesabından yapıldı. Görüşmede, Bakan Fidan'ın ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komisyonu Başkanı Rogers, Kıdemli Üyesi Smith ve beraberindeki üyelerle Ankara'da bir araya geldiği belirtildi.

  • Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa, Çin- Türkiye ilişkilerini değerlendirdi
    19:24 Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa, Çin- Türkiye ilişkilerini değerlendirdi

    Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa, Çin'in Haynan Adası'nda düzenlenen Boao Asya Forumu'nda Türkiye-Çin ilişkileri, Yeniden Asya Girişimi ve Asya'daki bağlantılık projelerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

  • Kahramanmaraş'taki depremde yıkılan Ebrar Sitesi davası devam ediyor
    19:23 Kahramanmaraş'taki depremde yıkılan Ebrar Sitesi davası devam ediyor

    6 Şubat 2023'teki Kahramanmaraş merkezli depremde yıkılan Ebrar Sitesi B Blok'ta 109 kişinin ölümü, 3 kişinin yaralanmasına ilişkin 6 sanığın yargılanmasına devam edildi. Tutuklu sanıklar SEGBİS aracılığıyla duruşmaya katıldı. Mahkeme, tutuksuz sanık Mehmet Akif Özgüler'in adli kontrol kararını kaldırdı. Sanıklar, binanın yasalara uygun olarak yapıldığını savundu. Duruşma 13 Haziran'a ertelendi.

  • Edirne'de terörle mücadele kapsamında 13 şüpheli yakalandı
    19:19 Edirne'de terörle mücadele kapsamında 13 şüpheli yakalandı

    Edirne'de jandarma ekipleri tarafından gerçekleştirilen terörle mücadele çalışmaları kapsamında 8 FETÖ ve 5 PKK-KCK üyesi olmak üzere toplam 13 şüpheli gözaltına alındı. Şüpheliler hakkında yasal işlemler başlatıldı.

  • THY, Trablus'a yeniden uçmaya başladı
    19:17 THY, Trablus'a yeniden uçmaya başladı

    Türk Hava Yolları (THY), Mitiga Uluslararası Havalimanı'na ilk uçuşunu gerçekleştirerek Trablus'a yeniden uçmaya başladı. THY Genel Müdürü Bilal Ekşi, törende yaptığı konuşmada, Libya'ya tekrar sefer başlatmanın mutluluğunu dile getirdi ve Afrika'yı kültürlerle buluşturmaya devam edeceklerini belirtti. Ayrıca, THY misafirleri için özel fiyatlarla seyahat imkanı sunulacak ve Trablus seferleri haftada 3 gün icra edilecek.

  • Manisa'da Jandarma Operasyonu: 198 Adet Uyuşturucu Hap Ele Geçirildi
    19:11 Manisa'da Jandarma Operasyonu: 198 Adet Uyuşturucu Hap Ele Geçirildi

    Manisa'nın Salihli ilçesinde jandarma ekipleri tarafından durdurulan 2 şüphelinin üzerinde yapılan aramada toplam 198 adet uyuşturucu hap ele geçirildi. Gözaltına alınan şüpheliler tutuklandı.

  • Edirne'de yapılan denetimlerde 9 kaçak göçmen yakalandı
    19:08 Edirne'de yapılan denetimlerde 9 kaçak göçmen yakalandı

    Edirne'nin Lalapaşa ilçesinde jandarma ekipleri tarafından yapılan denetimlerde, Mısır uyruklu 9 kaçak göçmen yakalandı. Ayrıca, 1 organizatör ve göçmen kaçakçılığında kullanılan bir araç da ele geçirildi. Yakalanan göçmenler, ülkelerine geri gönderilmek üzere Edirne İl Göç İdaresine teslim edildi.


Advertisement