Bayır Bucak Türkmenlerine Türk Kızılayı'ndan Battaniye ve Çadır (2) - Son Dakika
Güncel

Bayır Bucak Türkmenlerine Türk Kızılayı'ndan Battaniye ve Çadır (2)

Bayır Bucak Türkmenlerine Türk Kızılayı\'ndan Battaniye ve Çadır (2)

Hatay VALİSİ ERCAN TOPACA TÜRKMEN TEMSİLCİLERİYLE GÖRÜŞTÜ Hatay Valisi Valisi Ercan Topaca, Yayaladağ Öğretmenevi çok amaçlı toplantı salonunda Türkmen temsilcileri ile yaklaşık 3.5 saat süren bir toplantı düzenledi.

21.11.2015 20:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hatay VALİSİ ERCAN TOPACA TÜRKMEN TEMSİLCİLERİYLE GÖRÜŞTÜ

Hatay Valisi Valisi Ercan Topaca, Yayaladağ Öğretmenevi çok amaçlı toplantı salonunda Türkmen temsilcileri ile yaklaşık 3.5 saat süren bir toplantı düzenledi. Öğretmenevi çıkışında gazetecilere açıklama yapan Vali Topaca, Türkmen temsilcileri ile birlikte bir değerlendirme toplantısı yaptıklarını ve onların taleplerini dinlediklerini belirtirken, "Onların özellikle insani ihtiyaçlarının karşılanması konusunda. Bugün itibari ile yaklaşık bin 500 Türkmen kardeşimiz sınır bölgemize gelmiş durumda. Tabi onların her türlü ihtiyaçlarının karşılanması, özellikle kış şartları başlıyor. Suratle çadır ihtiyaçlarını, battaniye ihtiyaçlarını ve gıda ihtiyaçlarının karşılanması noktasında tedbirlerimizi aldık. Bugün itibari ile 575 çadır kendilerine ulaştırıldı. 4 bin 200 adet battaniye ihtiyaç olan tıbbi malzemeler, yiyecek anlamında 20 bin civarında konserve, 2 bin adet kit şeklinde yiyecek malzemesini ulaştırdık. Yarından itibaren de sıcak yemek dağıtmaya başlayacağız. Tabi biz bir taraftan karşı tarafı takip ederek, oradaki gelişmelere bağlı olarak bu sayının artma ihtimali var onlarla ilgili arkadaşlarla bir değerlendirme toplantısı yaptık. İhtiyaç ne olabilir tespitini yaptık. Ona görede hazırlıklarımızı yapıyoruz. Gerek Kızılay, gerek AFAD gerek bütün kamu ve kuruluşlarını bunun için seferber ettik. Tabi biz hükümetimizin talimatları doğrultusunda gelen Türkmen kardeşlerimizin öncelikle ihtiyaçlarının karşılanması, yaralıların alanması. Orada bir risk varsa Türkmen kardeşlerimizin sınırdan içeriye alınması dahil olmak üzere gerekli alt yapıyı kuruyoruz. Sınırdan bu tarafa geçmek isteyen herkesin barınabileceği, yaşayabileceği, gerek çadır kentler gerekse mekanları bir taraftan hazırlıyoruz. İnşallah hayırlısı olur. Şu an itibari ile herhangi bir yiyecek içecek ihtiyacı yok. Çadır ihtiyacı yok, battaniye ihtiyacı yok. Hepsi karşılanmış durumda. Muhtemel bir göç durumunda stoklarımızda yeteri kadar çadır ve battaniyemiz var. Adana'dan ilave çadır geliyor. 2 saate kadar burada olur. Dün zaten saat 01.00 itibari ile çadırlarımız gelmişti. Dağıtmaya başlamıştık" dedi.

Bir basın mensubunun büyük bir göç beklenip beklenmediğini sorusu üzerine Vali Topaca şunları söyledi: "Karşı taraf biraz hareketli bir mücadele de var. Bizim muhtemel bir göçe karşı hazırlığımız var. Onuda tespit etmeye çalışıyoruz. Yani göç olursa ne kadar kişi gelir diye, bunu tespit etmeye çalışıyoruz. Oradaki çatışma bölesinde 15 kadar Türkmen köyü var. Çatışma noktalarına yakın köylerde yaşayan Türkmen kardeşlerimiz sınır bölgesinde bulunan çadır kentlere geldiler. Ama önümüzdeki günlerde çatışmalar yoğunlaşırsa. Bir miktar daha geliş olacağını düşünüyoruz ve onun planlanmasını yapıyoruz. Rakam konusunda da oradaki toplam nüfusa batkığımız zaman 15 bin civarında Türkmen var. Tabi arap kökenli olanlarda var. Toplamda 30-35 bin civarında bir nüfus olduğunu tahmin ediyoruz. Ancak çok kesin bir rakam vermek mümkün değil. Onların ne kadarı bu tarafa gelir onu tahmin etmeye çalışıyoruz ve bu yönde hazırlık yapıyoruz. Kesin rakamlar söyleyemiyoruz. Gelen kaç kişi olursa olsun, devletimiz gerekirse başka illerimizdeki kamplara da yönlendirmek sureti ile burada da hazırlayacağımız kamplara gelen herkesi alacağız. Bizim hükümetimizden aldığımız talimat bu yöndedir. Maddi anlamda bir sıkıntımız yok. Çadırımız var, battaniyemiz var. Yiyecek içecek temin etmek konusunda hiçbir sıkıntımız yok."

Çatışma bölgesinden gelen yaralıların tedavileri ile ilgili sorulan soru üzerine Vali Topaca, "Dün itibari ile 17 yaralı geldi. Tabi karşı tarafta da hastaneler var. Bir kısmı orada tedavi ediliyor. Ağır olanlar bu tarafa getiriliyor. Biz onları dakikalar içerisinde ambulanslarımıza almak sureti ile hastanelerimize ulaştırıyoruz. Gelen yaralılara ilk müdahale Arfalı da bulunan çadır kentteki hastanelerde yapılıyor. Orda ilk müdahale yapılıyor. Orada doktorlarımız var, ekiplerimiz var. Acil yardım istasyonu gibi ambulansların bulunduğu noktadan hemen almak sureti ile hastanelerimize yetiştiriyoruz. O tür konularda bir eksiğimiz, bir ihtiyacımız yok. Her türlü tedbir alındı. Tabi gönül isterki kimse yaralanmasın. Kimse yerinden yurdundan edilmesin. Bu insanlar binlerce yıldır orada yaşıyor. Ama orada bir çatışma var, şu anda, bu çatışmalardan olumsuz etkilenenler, Türkiye sığınılacak bir ülke, güvenli bir ülke, diye bize doğru geliyorlar. Bizde onları en iyi şekilde ağırlamak, ihtiyaçlarını karşılamak, tedavilerini en iyi şekilde yapmak konusunda her türlü hazırlığımızı yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

Bölge halkının sınırda yaşanan çatışmalardan dolayı bir tedirginliğinin de bulunmadığına dikkat çeken Vali Topaca, "Bu konuda bize gelen bir şey yok. Tedirginliğimiz de yok. Onu çok net bir şekilde söyleyebilirim. Devletimiz Allaha şükür güçlüdür. Ülkemize yapılabilecek her türlü saldırıyı def edecek gücümüzde vardır. Bölgemiz insanında bir tedirginlik yok. Tabi üzüntü var karşı taraftaki çatışma ile ilgili. Göçlerle ve yaralanmalar ile ilgili. Tabi Yayladağı ilçemiz çatışma noktalarına yakın. Şimdilik bir tedirginlik bir endişe yok" dedi.

Vali Ercan Topaca ayrıca yaptıkları toplantıda Türkmen temsilcilerinin isteklerini not ettiklerini onlarında yapılan yardımlardan dolayı müteşekkir olduklarını belirterek, "Yaşanan çatışmalardan, yaşanan ölümlerden dolayı onlarda üzgünler. Biz taleplerini karşılıyoruz. Yetki alanlarımız içerisinde. Diğerlerini de ilgili kurumlara aktarıyoruz" diye konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Bayır Bucak Türkmenlerine Türk Kızılayı'ndan Battaniye ve Çadır (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement