Bayırbucak Türkmen Bölgesine Yönelik Harekat - Son Dakika
Yerel

Bayırbucak Türkmen Bölgesine Yönelik Harekat

Suriye'de Esed rejiminin Rusya'nın da desteğiyle Lazkiye kırsalındaki Bayırbucak Türkmen bölgesine yönelik saldırıları, Bayırbucak Türkmenlerinin kaldığı Osmaniye Konaklama Tesisleri'nde de endişeyle izleniyor.

21.11.2015 12:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AHMET ERKAN YİĞİTSÖZLÜ - Suriye'de Esed rejiminin Rusya'nın da desteğiyle Lazkiye kırsalındaki Bayırbucak Türkmen bölgesine yönelik saldırıları, Bayırbucak Türkmenlerinin kaldığı Osmaniye Konaklama Tesisleri'nde de endişeyle izleniyor.

Yaklaşık 10 bin sığınmacının barındığı ve tamamı Suriyeli Bayırbucak Türkmenlerinden oluşan çadır kentte Rusya'nın havadan Esed rejiminin karadan düzenlediği saldırılar yakından takip ediliyor.

Saldırıya uğrayan Türkmen köylerindeki akraba ve yakınlarının durumlarından kısıtlı haber alabilen kamp sakinlerinin endişeli bekleyişi sürüyor.

15-20 bin Türkmen'in yaşadığı bölge ağır bombardıman altında

AA muhabirine konuşan Hüseyin Molla Veli, Türkmen köylerinin ağır bombardıman altında olduğunu belirterek akraba ve yakınları için büyük kaygı duyduklarını söyledi.

Türkmen Dağı olarak adlandırılan bölgede halen 15-20 bin civarında sivilin bulunduğunu vurgulayan Veli, "Aldığımız haberlere göre, köylerimiz yoğun bombardıman altında. Bölgeden sağlıklı haberler almakta zorlanıyoruz. Şehit ve yaralı haberleri geliyor. Kampta yakınları şehit olanlar ya da yaralananlar için büyük üzüntü yaşanıyor" diye konuştu.

Veli, Gökdağ, Elmalı, Gebelli, Kepir, Devrişhan, Gimam, Kepir, Murtlu, Saray ve Seren köylerinin havadan uçaklarla karadan da Esed güçlerinin saldırısı altında olduğunu, 10 köyde yaşayan savunmasız sivillerin evlerini boşalttığını ifade etti.

Türkmen bölgelerinde DAEŞ militanları yok

Gebelli köyünden kaçarak Osmaniye'deki kampa gelen Ahmed Arap da ülkede iç savaşın başladığı 2011'den beri Türkmen bölgesinde böylesine büyük çaplı ve yoğun bir saldırı olmadığını belirtti.

Türkmen bölgesinde DAEŞ güçlerinin bulunmadığını anlatan Arap, şunları söyledi:

"Biz topraklarımızı bugüne kadar Esed'ın askerlerine karşı savunduk. Türkmen köyleri 10 günden beri çok ağır saldırı altında. DAEŞ unsurlarına karşı mücadele ettiklerini söyleyen Rusya'nın savaş uçakları neden bir tane bile DAEŞ militanının bulunmadığı Türkmen Dağı'nı vuruyor? Bölgeden aldığımız haberlere göre 20 şehit, 50'den fazla yaralımız var. Yaralılardan durumları çok ağır olanlar Türkiye'ye getirilebiliyor. Geride kalanlar için hastanemiz yok, ilaçlarımız çok kısıtlı. Çok zor şartlarda vatanımızı savunuyoruz, dünyanın gözlerinin önünde üzerimize bombalar yağıyor, karadan köylerimize giren rejim askerleri evlerimizi yağmalıyor, sesimizi kimseye duyuramıyoruz."

"Bugün kimin oğlu, kimin kocası şehit düşecek korkusuyla yaşıyoruz"

Hüseyin Tayba ise saldırıların böyle devam etmesi halinde Bayırbucak Türkmenlerinin yurtlarını kaybedeceklerini ifade ederek, "Her gün ölü ve yaralı haberleri geliyor. Kampta endişeyle bekliyoruz. Bugün kimin oğlu, kimin kocası şehit düşecek korkusuyla yaşıyoruz. Şimdiye kadar Türkmen bölgesinden 40 bin civarında insan vatanını terk ederek Türkiye'ye sığındı. Saldırılar bu yoğunlukta devam ederse orada kalan siviller de Türkiye'ye gelmek zorunda kalacak. Türkiye'den başka sığınacak yerimiz yok" diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Bayırbucak Türkmen Bölgesine Yönelik Harekat - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement