Baykal: "Seçim sonrası büyük tartışma ortamına hazır olmalıyız" - - Son Dakika
Politika

Baykal: "Seçim sonrası büyük tartışma ortamına hazır olmalıyız" -

Baykal: "Seçim sonrası büyük tartışma ortamına hazır olmalıyız" -

Eski CHP Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal Alanya ilçesinde bayramlaşma programlarına katıldı.

29.07.2014 20:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Eski CHP Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal Alanya ilçesinde bayramlaşma programlarına katıldı.

Baykal, Alanya ilçesinde CHP İlçe Teşkilatı'nda partililerle bayramlaştı. Partililerle bir süre sohbet eden Baykal, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Türkiye'de önemli siyasi tartışmaların yaşandığını ifade eden Baykal, Cumhurbaşkanı seçiminin Türkiye'deki yoğun siyasi tartışmayı sonuçlandırmayacağını, tersine yeni bir siyasi yoğun döneme götüreceğini söyledi.

Seçimden sonra siyasi hayatın hareketleneceğini dile getiren Baykal, "CHP olarak buna hazırlanmamız lazım. Türkiye'nin seçim sonrası büyük tartışma ortamına, birikimimizi, katkımızı en etkili şekilde yapacak şekilde hazır olmalıyız" dedi.

Baykal, 12 yıldır iş başında olan iktidarın olumlu olumsuz bütün birikimlerini ortaya koyduğunu ifade eden Baykal, Türkiye'nin yeni bir arayışa yönelmesine ihtiyacı olduğunu iddia etti. 12 yıllık dönemin Türkiye'de tekrar yaşanmaması gerektiğini belirten Baykal, "Türkiye'de siyasi hayat, bir monopol tesis eden siyasi anlayışın hegemonyası altında şekillendi. Bunun bu şekilde devam etmesi mümkün değil. Bu hegemonyanın aşılması lazım. Türkiye'de çoğulcu bir siyasi yapılaşmanın ortaya çıkmasına ihtiyaç var. Bu merkezi monopol oluşturan siyasi iktidar tablosuna dayanan bir Türkiye siyasi hayatı, Türkiye'yi çok ciddi sorunlarla karşı karşıya bırakıyor" diye konuştu.

Türkiye'de adaletin bir bunalım içinde olduğunu dile getiren Baykal, her dönemde adalet konusunda sıkıntılar yaşandığını ancak şimdiki durumun çok daha farklı olduğunu söyledi.

Baykal, Türkiye'de adaletin varlığını tartışılır bir hale getiren sistem düzenlemesinin ortaya çıktığını kaydederek, "İdama mahkum olanlar şimdi dışarıda, ellerini kollarını sallama noktasına geldiler. Mahkeme kararları boşlukta kaldı. Bu uygulamayı gerçekleştiren insanlar şimdi kendileri böyle bir uygulamayla muhatap haline geldiler. Polisler, emniyet müdürleri daha önceki yargılamayı kurgulayan merkezler, istihbarat daire başkanları bizzat kendi başlattıkları yöntemlerin kurbanları haline geldiler. Bu olmaz, yanlıştır. Bu adaletsizlik sarmalının Türkiye'deki hukuku tutsak alması anlamına gelir."

- "Bütün dünya Müslümanları acı çekiyor"

Son dönemlerde en acı, en kanlı ve en ıstıraplı bayramı yaşadıklarını vurgulayan Baykal, bütün dünya Müslümanlarının her yerde büyük acılar yaşadığını belirtti. Bu bayramın içinde bulundukları durumu sorgulamada bir vesile olması temennisinde bulunan Baykal, "İslam dünyasında niye bu acılar yaşanıyor? Bunu yaşatanlar nelerdir? Bunu en temel gündem maddesi alarak aydınlatmamız gerekiyor. Bu uzun bir konudur. İnanç, mezhep çatışmalarının ön sırada olduğu bir tablo içerisinde nedenleri sorgulamamız gerekiyor" dedi.

Baykal, Türkiye'nin İslam dünyasının en huzurlu, kendisiyle barışık, en istikrarlı ülkesi olduğunu ifade ederek, Irak'ta, Suriye'de, Mısır'da yaşananların neden Türkiye'de hayata geçmediğinin sorgulanması gerektiğini vurguladı.

Türkiye'de siyaset ile din arasındaki ilişkinin cumhuriyetin ilk dönemlerinde çok doğru ve sağlıklı kurulduğunu dile getiren Baykal, "Türkiye'yi laik cumhuriyet olarak ortaya koymuş olmak sanki bir ayıpmış gibi bize kabul ettirilmeye çalışılıyor. Türkiye'nin CHP'ye ihtiyacı var. Hangi CHP'ye? Gerçek CHP'ye ihtiyaç var. CHP'nin temel ilkelerine, değerlerine, felsefesine Türkiye'nin ihtiyacı var. Türkiye için, bölge için, dünya için CHP'nin ilkeleri olağanüstü önemlidir, değerlidir" diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Baykal: 'Seçim sonrası büyük tartışma ortamına hazır olmalıyız' - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement