Bayraktar: Tarımda 40 Milyar Dolar Verimlilik Kaybımız Var - Son Dakika
Güncel

Bayraktar: Tarımda 40 Milyar Dolar Verimlilik Kaybımız Var

Bayraktar: Tarımda 40 Milyar Dolar Verimlilik Kaybımız Var

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar Türkiye'nin tarımda 40 milyar dolar civarında verimlilik kaybı yaşadığını söyledi.

26.03.2015 15:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar Türkiye'nin tarımda 40 milyar dolar civarında verimlilik kaybı yaşadığını söyledi. Bu paranın ekonomiye kazandırılması gerektiğine dikkat çeken Bayraktar, "İşte odalarımızın açtığı 80 civarındaki laboratuar bu açıdan önemli. Çiftçilerimizin topraklarını tahlil etmelerini sağlamalıyız. Buna devlet desteği de var" dedi.

Konya Ticaret Borsası toplantı salonunda düzenlenen Ziraat Odaları İl Kongresi'ne katılan Bayraktar, görev sürecince yaptıklarını anlattı. Türkiye'de yıllarca kooperatifler kurulduğunu ancak bunların yaşatılamadığını ifade eden Bayraktar şunları söyledi:

"Bu ülkenin en önemli problemi insan yetiştirme sistemimiz yetersiz. Bu ülkede önce insan yetiştireceğiz. Kanunları değiştirebilirsiniz, kurumları oluşturabilirsiniz ama başına getirecek insan bulacaksınız. Hem kaliteli hem de ahlaklı insan bulacaksınız. Bu ülkede bu zafiyet var. Birkaç kuruluşumuzun dışında bütün bu kurumlarımızı batırdık."

HERŞEYİ KAMUDAN BEKLEMEYELİM

Her şeyi kamudan bekleme anlayışından uzaklaşılması gerektiğini de ifade eden Bayraktar şöyle devam etti:

"Her şeyi Tarım Bakanlığı ve müdürlüklerinden bekleme anlayışından sıyrılalım. Tarım Bakanlığı'nın yaptığı görevleri gelişen ülkelerde meslek kuruluşları yapıyor. 8- 10 yılda geldiğimiz bu nokta çök önemli. Tarım Bakanlığı'nın bazı yüklerini de almaya başladık. Daha farklı hizmetlerle başka yüklerini de alacağız. Bu çök önemli. Çünkü biz çiftçimizin yasal meslek kuruluşuyuz. Çiftçimizin sahibi biziz. Tarım Bakanlığına ve tarım müdürlüklerinden evvel tüm kaynaklarımızı çiftçi için kullanıp çiftçimizin hizmetine sunmak zorundayız."

ÇİFTÇİ DESTEKLENMELİ

Çiftçilere yapılan desteklerin eleştirildiğine dikkat çeken Bayraktar sözlerini şöyle sürdürdü:

"Mukayeseli üstünlüğe sahip olan Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri gibi tarımda gelişmiş olan ülkeler çiftçilerini çok fazla destekleyerek dünyada rakipsiz hale geliyorlar. Gelişmekte olan ülkelere haksız rekabet yapıyorlar. Müthiş destekler veriyorlar. Ben 'Türk çiftçisine çok para veriliyor, destek veriliyor' diyenlere buradan sesleniyorum. Türk çiftçisinin yapısal sorunları ve bunun getirdiği maliyet sorunları var. Yetersiz teknoloji kullanmakla, sulama yatırımlarının bitirilmemesi bunların içinde. Arazilerin parçalanması ve küçük işletmelerde bunun içerisinde. Müthiş bir maliyet baskısı ile karşı karşıyayız. Girdi maliyetlerimiz de çok yüksek. Mazotta desteğin arttırılmasını talep ediyoruz. ÖTV ve KDV'nin aşağıya çekilmesini talep ediyoruz. Bütün buna rağmen verimliliğini sağlayan ülkeler halen yüksek destekler veriyorsa, bizim çiftçimize verdiğimiz destekler birilerini niçin rahatsız ediyor. Nasıl ben rekabet edeceğim."

40 MİLYAR DOLARLIK KAYIP

40 milyar dolar civarında tarımda verimlilik kaybı yaşadığını da ifade eden Bayraktar şunları söyledi:

"Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak yaptığımız bir çalışmada bugün 40 milyar dolar civarında tarımda verimlilik kaybımız ve tarımda israfımız var. Bu kayıpları ürün ekerken de, hasatta tane kaybıyla da, yetersiz ve yanlış ve gübre kullanmakla da yapıyoruz. Sadece 10 milyar TL yetersiz ve yanlış gübre kullanmaktan bu sektörün kaybı var. Bunu ekonomiye kazandırmamız lazım. İşte odalarımızın atığı 80 civarındaki laboratuar bu açıdan önemli. Çiftçilerimizin topraklarını tahlil etmelerini sağlamalıyız. Buna devlet desteği de var. Bazı çiftçilerimiz topraklarını bu laboratuarlara getirmiyor. 8- 10 bin üyesi olan odalarımızın ancak 5- 6 bini toprak getiriyor." - Konya

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Bayraktar: Tarımda 40 Milyar Dolar Verimlilik Kaybımız Var - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Antalya'da Fırtına Sonrası Büyükşehir Belediyesi Müdahale Etti
    18:03 Antalya'da Fırtına Sonrası Büyükşehir Belediyesi Müdahale Etti

    Antalya'da etkisini sürdüren fırtınadan dolayı ağaç devrilmesi, tabela ve çatı uçması gibi olaylara müdahale etmek için Büyükşehir Belediyesi 1200 personel görevlendirdi. Ekipler, ağaçları temizleyerek trafik akışını sağladı.

  • Trabzon Ortahisar Belediyesi'nin Borç Yükü 853 Milyon TL
    17:59 Trabzon Ortahisar Belediyesi'nin Borç Yükü 853 Milyon TL

    Trabzon Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, belediyenin toplam borcunun 853 milyon olduğunu belirtti. Kaya, borç yükünün ağır olduğunu ancak şikayetçi olmanın bir hakkı olmadığını söyledi.

  • Aydın'da sınıf arkadaşları tarafından darp edilen öğrenci hastaneye kaldırıldı
    17:58 Aydın'da sınıf arkadaşları tarafından darp edilen öğrenci hastaneye kaldırıldı

    Aydın'ın Efeler ilçesinde bir ortaokul öğrencisi, sınıf arkadaşları tarafından darp edildi. Başına aldığı darbe sonucu yaralanan çocuk, ambulansla hastaneye kaldırıldı. Ailesi, çocuklarını darp eden 2 çocuktan şikayetçi oldu. Olayla ilgili soruşturma devam ediyor.

  • Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde tek kadın muhtar göreve başladı
    17:54 Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde tek kadın muhtar göreve başladı

    Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesine bağlı Tapkıran Mahallesi'nde 172 seçmenin bulunduğu muhtarlık seçimlerinde Fatma Alagöz, tek kadın muhtar olarak seçildi. Alagöz, mazbatasını alarak görevine başladı ve 5 yıllık süre boyunca mahallesine hizmet etmeyi hedeflediğini belirtti. Ayrıca, Alagöz, kadınların da bu görevi yapabileceğini ispatlamak istediğini söyledi.

  • Eski Gölbaşı Belediye Başkanı, kadın personele baskı iddialarını açıkladı
    17:54 Eski Gölbaşı Belediye Başkanı, kadın personele baskı iddialarını açıkladı

    Eski Gölbaşı Belediye Başkanı Ramazan Şimşek, seçimde kendisine destek verdikleri gerekçesiyle bazı kadın personele baskı uyguladığını ve istifa etmeye zorlandıklarını iddia etti. Şimşek, bu iddiaları desteklemek için Gölbaşı Belediyesinde görevlendirilen kadınları ziyaret etti ve basın açıklaması yaptı. Şimşek, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'e seslenerek, adalet, hak, hukuk ve kadın eşitliği söylemlerine rağmen Gölbaşı Belediye Başkanının kadınlara yönelik zulümlerini incelemesini istedi. Şimşek, insanlarla uğraşmak yerine Gölbaşı'na hizmet etmeye odaklanılması gerektiğini vurguladı.

  • Kırklareli Vize'de Uyuşturucu Operasyonu: 7 Şüpheli Gözaltına Alındı
    17:54 Kırklareli Vize'de Uyuşturucu Operasyonu: 7 Şüpheli Gözaltına Alındı

    Kırklareli'nin Vize ilçesinde düzenlenen uyuşturucu operasyonunda 7 şüpheli gözaltına alındı. İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, uyuşturucu ticareti yaptığı belirlenen zanlıların adreslerine operasyon düzenledi. Şüphelilere ait adreslerde yapılan aramada 58 gram sentetik uyuşturucu ile suçtan elde edildiği değerlendirilen 3 bin 400 lira ele geçirildi. Operasyonda gözaltına alınan şüpheliler B.T, S.T, B.K, Ç.M, O.R.Ç, B.M. ve A.O.A'nın emniyetteki işlemleri sürüyor.

  • BBP Genel Başkanı Mustafa Destici: 'Önce devletim, önce ülkem, önce milletim'
    17:53 BBP Genel Başkanı Mustafa Destici: 'Önce devletim, önce ülkem, önce milletim'

    Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, parti genel merkezinde belediye başkanlarıyla bir araya gelerek 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimlerini değerlendirdi. Destici, Cumhur İttifakı hassasiyetiyle aday göstermedikleri bölgelerde terör örgütü PKK'nın siyasi uzantısının kazanma ihtimalinin olduğunu belirtti. Ayrıca Mardin ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Meclislerinin açılışında yaşanan tartışmalara da değinen Destici, demokrasi içinde bu tür hadiselere meydan verilmemesi gerektiğini vurguladı.


Advertisement