Bayramda Denetimler Artacak - Son Dakika
Yerel

Bayramda Denetimler Artacak

Bayramda Denetimler Artacak

Samsun Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, Kurban Bayramı nedeniyle bir dizi öneri ve uyarılarda bulundu.

26.09.2014 19:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Samsun Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, Kurban Bayramı nedeniyle bir dizi öneri ve uyarılarda bulundu.

Yaklaşan Kurban Bayramı ile ilgili yazılı açıklamada bulunan Samsun Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, kamuoyunda Afrika hastalığı olarak bilinen salgınla ilgili 114 köyde aşılama yapıldığını söyledi.

Müdür Güven, "Kurban Bayramı öncesi kurbanlık hayvan satış yerleri sürekli izlenerek salgın ve bulaşıcı hastalıklar yönünden sağlık taramalarımız aralıksız devam etmektedir. Şu ana kadar hayvan sağlığı ve halk sağlığını tehdit edecek bir sağlık problemi ile karşılaşılmamıştır. Bu kontroller bayram süresinde de devam edecektir. İlimizde özellikle Asarcık, Kavak, Havza ve Vezirköprü ilçelerinde sığırlarda görülen ve kamuoyunda Afrika hastalığı olarak bilinen hastalık yürütülen çalışmalarla ile kontrol altına alınmıştır. Riskli alanlarda yer alan 114 köyde 32 bin sığır bu hastalığa karşı aşılanmıştır. Hastalığın hayvanlarda görüldüğü ve insan sağlığı için risk oluşturmadığının özellikle bilinmesinde fayda vardır. Kurban Bayramı süresince kurbanlık kesim ve satış yerlerinden gelecek ihbarları müdahale etmek amacıyla İl/İlçe Müdürlüklerimizde nöbetçi veteriner hekim bulundurulacaktır. Nöbetçilerin çizelgesi ve iletişim bilgileri İl Müdürlüğümüz web sayfasında yayınlanacaktır" dedi.

Kurban pazarlarında da denetimlerin bayram boyunca devam edeceğini söyleyen Müdür Kadir Güven, açıklamalarında şu ifadelere yer verdi: "Kurbanlık nakledilecek hayvanlar küpeli, şap hastalığına karşı aşılı olmalıdır. Nakil araçları nakil öncesi ve sonrasında mutlaka temizlenip dezenfekte edilmelidir. Samsun il sınırları içinde nakil sırasında ve pazara girişte büyükbaşlarda pasaport ve küçükbaşlarda nakil belgesi; il dışına nakledilecek hayvanlarda ise bu belgelerin yanı sıra veteriner sağlık raporu bulundurulmalıdır. Küpesiz, pasaport-nakil belgesi, veteriner sağlık raporu olmayan hayvanlar nakledilemez ve kurbanlık pazara satışı yapılamaz. Hayvancılık işletmelerinde doğrudan yapılan satışlar hariç kurbanlık hayvanların Kurban Hizmetleri Komisyonunca belirlenen ve Müdürlüğümüz web sayfasında yayınlanan yerlerden ve özel kurbanlık kesimi yapılacak işletmelerden alınmasına dikkat edilmelidir. Kurbanlık pazarlarda satılan hayvanların sağlık durumlarında görülen değişiklik derhal pazar yetkililerine, zabıtaya ya da İl, İlçe Müdürlüklerine ihbar edilmelidir. Kurbanlık satış yerlerinde satılmayıp il dışına götürülecek hayvanlar için mutlaka veteriner sağlık raporu alınmalıdır. İl içinde ise pasaport veya nakil belgesi yeterli olmaktadır." - SAMSUN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Bayramda Denetimler Artacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement