Bayramda Vatandaşın Cebinden 14 Milyon Lira Fazla Para Çıktı - Son Dakika
Ekonomi

Bayramda Vatandaşın Cebinden 14 Milyon Lira Fazla Para Çıktı

Bayramda Vatandaşın Cebinden 14 Milyon Lira Fazla Para Çıktı

Baram tatilinde 207,8 milyon litre akaryakıt için 850 milyon lira harcandı. Akaryakıtta bayram öncesi beklenen indirim yapılmayınca vatandaş 14 milyon lira fazla ödedi.

23.07.2015 10:16  Güncelleme: 10:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ra­ma­zan Bay­ra­mı ta­ti­li­ni içi­ne alan 4 gün­lük sü­re­de tü­ke­ti­len 207,8 mil­yon lit­re ben­zin ve mo­to­rin için va­tan­da­şın ce­bin­den 850 mil­yon 474 bin li­ra çık­tı. Ener­ji Pi­ya­sa­sı Dü­zen­le­me Ku­ru­mu­'nun (EPDK) akar­ya­kıt oto­mas­yon sis­te­mi ve­ri­le­ri­ne gö­re, 16 Tem­muz Per­şem­be gü­nü baş­la­yan ve 19 Tem­muz Pa­zar gü­nü bi­ten bay­ram ta­ti­li bo­yun­ca kul­la­nı­lan 207,8 mil­yon lit­re akar­ya­kı­tın 163,5 mil­yon lit­re­si mo­to­rin, 44,3 mil­yon lit­re­si ise ben­zin ol­du.

BAYRAMDA TOPLAM 213 MİLYON LİTRE YAKIT TÜKETİLDİ

Tü­ke­ti­len akar­ya­kıt ra­kam­la­rı­na gö­re, bay­ram ta­ti­li­ni yol­lar­da ge­çi­ren va­tan­daş­la­rın ce­bin­den 637,7 mil­yon li­ra­sı mo­to­rin, 212,7 mil­yon li­ra­sı da ben­zi­ne ol­mak üze­re top­lam 850 mil­yon 474 bin 764 li­ra çık­tı. Ta­til bo­yun­ca ben­zi­nin lit­re­si 4,80, mo­to­ri­nin lit­re­si ise 3,90 li­ra or­ta­la­ma fi­yat­lar­la sa­tıl­dı.

EN ÇOK ARİFE GÜNÜ SATILDI

Bay­ram zi­ya­ret­le­ri ve bay­ra­mı ta­til fır­sa­tı­na dö­nüş­tür­mek için yol­la­ra dü­şen­ler, de­po­la­rı­nı en çok ari­fe gü­nü dol­dur­du.

4 gün­lük ta­til­de kul­la­nı­lan top­lam akar­ya­kı­tın 3'te 1'in­den faz­la­sı, 16 Tem­muz Per­şem­be gü­nü­ne denk ge­len ari­fe gü­nü sa­tıl­dı. Ön­ce­ki per­şem­be gü­nü 8,2 mil­yon lit­re olan ben­zin tü­ke­ti­mi ari­fe gü­nü 14 mil­yon lit­re­ye çı­kar­ken, mo­to­rin tü­ke­ti­mi 53,1 mil­yon lit­re­den 52 mil­yon lit­re­ye düş­tü. Mo­to­rin tü­ke­ti­mi­nin düş­me­si bü­yük araç­la­rın bu sü­re­de tra­fi­ğe çık­ma­ma­sın­dan kay­nak­lan­dı.

MAZOTCULAR DAHA ŞANSLI

Mo­to­rin ve ben­zin­de bay­ram ön­ce­si ya­pıl­ma­sı bek­le­nen in­di­rim­ler ya­pıl­ma­yın­ca fa­tu­ra va­tan­da­şa çık­tı. Mo­to­ri­ne 8 Tem­muz gü­nü ya­pı­lan 18 ku­ruş­luk in­di­rim tü­ke­ti­ci­ye 29,4 mil­yon li­ra ta­sar­ruf sağ­la­dı. İn­di­ri­min et­ki­siy­le mo­to­rin kul­la­nan­lar top­lam­da 667,1 mil­yon li­ra ye­ri­ne 637,7 mil­yon li­ra öde­di. An­cak 8-16 Tem­muz ta­rih­le­ri ara­sın­da do­lar Türk Li­ra­sı kar­şı­sın­da 5 ku­ruş de­ğer kay­bet­me­si­ne rağ­men mo­to­rin­de eks­tra bir in­di­rim ya­pıl­ma­sı ge­re­kir­ken şir­ket­ler bu­na ya­naş­ma­dı. Eğer mo­to­rin­de 5 ku­ruş­luk eks­tra bir in­di­rim ya­pıl­mış ol­say­dı va­tan­da­şın ce­bin­den 8 mil­yon 166 bin li­ra da­ha az pa­ra çı­ka­cak­tı.

VATANDAŞDAŞIN CEBİNDEN FAZLA PARA ÇIKTI

Ta­ti­lin bi­ti­miy­le bir­lik­te ben­zi­ne ya­pı­lan 12 ku­ruş­luk in­di­rim­den ise ta­til­ci­ler ya­rar­la­na­ma­dı. Söz ko­nu­su in­di­rim ta­til ön­ce­si ya­pıl­mış ol­say­dı tü­ke­ti­ci bay­ram bo­yun­ca ben­zi­ne 212,7 mil­yon li­ra ye­ri­ne 207,4 mil­yon li­ra öde­ye­cek, böy­le­ce 5,3 mil­yon li­ra da­ha az har­ca­ya­cak­tı. Mo­to­rin­de ya­pıl­ma­yan in­di­rim­le bir­lik­te top­lam­da va­tan­da­şın ce­bin­den ola­rak 14 mil­yon li­ra faz­la­dan çık­mış ol­du. (Kaynak:T24)

Son Dakika Ekonomi Bayramda Vatandaşın Cebinden 14 Milyon Lira Fazla Para Çıktı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (3)

  • vatandaş: Haram olsun kasıtlı olarak bayram sonu indirim yapan + buna göz yuman denetimleri yapmayan hükümet yetkililerine... 5 0 Yanıtla
  • Brokoli: Demek ki olanda var bu ülke batmaz, yeni hırsızlara yer açın.!! 5 0 Yanıtla
  • ...: Haram olsun 4 0 Yanıtla

Advertisement