Bayramlık Murt Dalları - Son Dakika
Güncel

Bayramlık Murt Dalları

Bayramlık Murt Dalları

Hatay’ın Kırıkhan ilçesinde, vatandaşların bayram ziyaretleri sırasında mezara diktikleri murt dalları 2 liradan satılıyor.

01.10.2014 15:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde, vatandaşların bayram ziyaretleri sırasında mezara diktikleri murt dalları 2 liradan satılıyor.

Yıllardır bu geleneği sürdüren Hataylılar, murt dallarının rüzgarın etkisiyle sallanmasıyla yayılan kokunun, vefat eden kişiye rahmet getireceği inancını taşıyorlar.

Kurban Bayramına sayılı günler kala murtları sulak dere alanlarından toplayan Nuri Deli (45), 30 yıldan yana bu işi yaptığını belirterek, "Üç çocuğumla birlikte günler öncesinden Kırıkhan ve çevresindeki sulak derelerde yetişen murtları toplamaya başladık. Kestikten sonra murtları bağ şeklinde bağlayarak, 2 liraya satışa sunuyoruz. Yılda iki kez dini bayram olduğu için bizimde yüzümüz iki kez gülmüş oluyor" dedi.

Bu yıl yaşanan kuraklığın kendilerini de etkilediğini ifade eden Nuri Deli, "Kuraklık sebebiyle bir çok bölgede murt yeşermedi. Bu yüzden uzak ve dağlık bölgelere gitmek zorunda kaldık" ifadelerini kullandı.

Nuri Deli, mezarlığa murt götürmenin bölgelerinde gelenek hale geldiğini kaydederek, "Halk arasında murt dalı kutsal sayılır. İnanışa göre murt, diğer bitkilerden farklı olarak yaz kış her sağa sola sallanışında Allah'ı zikreder, bu nedenle dört mevsim yeşil kalır. Ayrıca güzel bir kokusu da vardır" diye konuştu. - HATAY

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Bayramlık Murt Dalları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement