Bazı Kürt Gruplar ile Işid Arasındaki Çatışmalar - Son Dakika
Yerel

Bazı Kürt Gruplar ile Işid Arasındaki Çatışmalar

MAÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nabi: "Birilerinin piyon olarak Ortadoğu'da kullandırdığı IŞİD, görevini bitirdikten sonra bırakıp geri gidecek.

20.10.2014 15:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mardin Artuklu Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü Kürt Dili ve Kültürü Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Sarbast Nabi, bazı Kürt gruplar ile IŞİD arasındaki çatışmalara ilişkin, "Birilerinin piyon olarak Ortadoğu'da kullandırdığı IŞİD, görevini bitirdikten sonra bırakıp geri gidecek. IŞİD'in gitmesiyle sınırlar eskisi gibi olmayacak" dedi.

Aynı zamanda Erbil'deki Selahaddin Üniversitesi Öğretim Üyesi de olan Suriye asıllı Yrd. Doç. Dr. Nabi, AA muhabirine, Suriye'de yaşanan gelişmelerin vahim olduğunu ve halkın büyük mağduriyet yaşadığını dile getirerek, 10 milyona yakın kişinin Suriye dışına göç ederek mülteci durumuna geldiğini anlattı.

Nabi, yaşanan çatışmalar nedeniyle bir göç dalgasının gerçekleştiğine dikkati çekerek, Türkiye'nin bu durumda komşuluk görevini yerine getirdiğini belirtti.

Ortadoğu'daki gelişmelerden dolayı sınırların değişeceğini kaydeden Nabi, şöyle dedi:

"Bugüne kadar Esed'in yerle bir etmediği şehir yok. Ama IŞİD'in bulunduğu hiçbir şehre dokunmamıştır. Esed, IŞİD'i kendi başından savurmak için IŞİD'in alacağını hissettiği bölgelere hiç dokunmadı. Birilerinin piyon olarak Ortadoğu'da kullandırdığı IŞİD, görevini bitirdikten sonra bırakıp geri gidecek. IŞİD'in gitmesiyle sınırlar eskisi gibi olmayacak. Ülkeler kendi içlerinde üçe bölünmüş durumda. Örneğin Suriye'de Esed, İslami gruplar ve Kürt grupların oluşturduğu bir devlet var. IŞİD'in ardından bu sınırlar kalıcı olmayacak."

IŞİD'in en büyük savaş politikasının psikolojik korku olduğunu vurgulayan Nabi, IŞİD'in korku ile insanlar üzerinde bir hakimiyet kurduğunu ve Musul'u bu şekilde ele geçirdiğini savundu.

Çözüm süreci

Nabi, çözüm sürecinin Türkiye'de büyük umutlara neden olduğunu ancak sürecin biraz hızlandırılması gerektiğini belirtti.

Bu sayede çözüm sürecinde hem Kürt hem de Türklerin geleceği için çok büyük kazanımlar elde edilebileceğine inandıklarını dile getiren Nabi, çözüm sürecinin başarıyla nihayete erdirilmesinin sadece Türkiye değil, Türkiye'ye komşu ülkelerin de yararına olacağını aktardı.

Nabi, IŞİD bahanesiyle düzenlenen izinsiz gösterilere ilişkin, şunları kaydetti:

"Türkiye'deki olayları çözüm süreciyle bağdaştırmak doğru değil. Bu olaylar geçici. Kalıcı olan iki halkın kardeşliğidir. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Kürtler arasındaki o inanç köprüsünün hiçbir zaman kırılmaması ve yok olmaması gerekir. Aksi halde bu köprü kırılırsa çözüm süreci yara alacaktır."

Nabi, çözüm süreci ile bölgenin kalkınmasında önemli bir ivme yakaladığına dikkati çekerek, sürecin bölgeye getirdiği refahın önemli olduğunu sözlerine ekledi. - Diyarbakır

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Bazı Kürt Gruplar ile Işid Arasındaki Çatışmalar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement