BDP'li Danış: Türkiye'de Çocuk Hakları İhlalleri Artmakta - Son Dakika
Güncel

BDP'li Danış: Türkiye'de Çocuk Hakları İhlalleri Artmakta

BDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, BM Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin 24. yıldönümünde, Türkiye'de çocuk hakları ihlallerinin artarak devam ettiğini belirterek, "24 yılda bölgede asker ve polis müdahalesi sonucu 569 çocuk yaşamını yitirirken, anadil ve dini inanç eğitimi hala yasaklı. Türkiye genelinde 8 milyon 397 bin çocuk işçi bulunurken, TMK mağduru çocuklar, çocuk gelinler, sokak çocukları, göç mağduru çocuklar ve çocuğa şiddet gibi kategorik sorunlar ise devam ediyor" dedBeştaş 23 Nisan dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, "Çocukların özgür ve güvenli bir toplumda yaşamasını kendisi için tehlike sayan ve onların haklarını çekince koymak suretiyle daraltan/engelleyen devlet aklı onları öldürmekten onlara işkence etmekten de çekinmeyecek ve onlara güvenli ve sağlıklı bir gelecek de vadetmeyecektir" ifadelerini kullandı.

23.04.2014 17:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

BDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, BM Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin 24. yıldönümünde, Türkiye'de çocuk hakları ihlallerinin artarak devam ettiğini belirterek, "24 yılda bölgede asker ve polis müdahalesi sonucu 569 çocuk yaşamını yitirirken, anadil ve dini inanç eğitimi hala yasaklı. Türkiye genelinde 8 milyon 397 bin çocuk işçi bulunurken, TMK mağduru çocuklar, çocuk gelinler, sokak çocukları, göç mağduru çocuklar ve çocuğa şiddet gibi kategorik sorunlar ise devam ediyor" ded

Beştaş 23 Nisan dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, "Çocukların özgür ve güvenli bir toplumda yaşamasını kendisi için tehlike sayan ve onların haklarını çekince koymak suretiyle daraltan/engelleyen devlet aklı onları öldürmekten onlara işkence etmekten de çekinmeyecek ve onlara güvenli ve sağlıklı bir gelecek de vadetmeyecektir" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin yakın geçmiş çocuk hakları karnesinin iç açıcı olmadığını vurgulayan Beştaş şunları kaydetti:

"1990-2003 yılları arasında 544 patlamasında 284 çocuk yaşamını yitirdi, 253 çocuk yaralandı 2003 yılında: İşkence gördüğü tespit edilen 779 kişiden 96'sı çocuktu. Şiddet içeren 109 bin olayda 10 bin 383 çocuk fiziki ve manevi zarar gördü. Aile içinde yaşanan 5142 şiddet olayında 424 çocuk şiddete maruz kalarak yaralandı. Polis tarafından haklarında işlem yapılan çocuk sayısı 83 bin 249 olarak tespit edildi ve yine aynı yıl 57 bin 587 çocuğun bağımlılık içeren madde kullandığı tespit edildi. 640 bin kız çocuğu okula gönderilmeyerek eğitim hakkından mahrum bırakıldı. "

Beştaş, Türkiye'deki çocukların güvenle yaşayabileceği bir yer yapmak devletin öncelikli görevi olduğunu vurgulayarak şunları sıraladı:

"-Çocukların kişisel gelişimi için yükümlülüklerini yerine getirmeyen devlet kurumları ve yetkililer kanunlarla sorun yaşayan çocukları cezalandırma yaklaşımına son vermeli. Çocuklar bakımından tutuklama son seçenek olmalıdır.

- Türkiye Cumhuriyeti Anayasa ve yasaları Çocuk Hakları Sözleşmesiyle uyumlu hale getirmelidir.

-Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin bireysel başvuru hakkı ile ilgili ek protokolü onaylanmalıdır.

- Çocuğa yönelik şiddet ve çocuk intiharlarına ilişkin önleyici mekanizmalar oluşturulmalıdır.

-TÜİK istatistiklerinde çocuklar görünür kılınmalıdır. İstatistikler 0-18 yaş grubuna ilişkin verilerin net olarak görülebileceği yöntemler ve yaş aralıkları bazında toplanmalıdır.

- Devletin Çocuk Hakları Sözleşmesi'ndeki çekinceleri kaldırması, anadilde eğitim başta olmak üzere, çocukların toplumsal süreçlere katılımlarının önündeki engellerin kaldırılması için gerekli düzenlemeleri yapması gerekmektedir.

- Özellikle sınır bölgeleri dışında kalan alanlardaki kara mayınları temizlenmeli; temizleme sürecinde gerekli işaretlemeler ve mayın risk eğitimleri yapılmalıdır. İşaretleme ve eğitimler risk gruplarının anadillerinde yapılmalıdır.

- Çocukların cinsel istismarı vakalarında failleri cezalandırmayı engelleyen "rızası ile" veya "çocuğun ruh sağlının bozulma' şartlarına bakılmasına son verilmelidir."

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel BDP'li Danış: Türkiye'de Çocuk Hakları İhlalleri Artmakta - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement