BDP'li Hakkında 20 Yıl Hapis İstemi - Son Dakika
Güncel

BDP'li Hakkında 20 Yıl Hapis İstemi

PKK'ya parasal finans sağladığı iddiasıyla BDP İl Başkanı Kasım Polat'ın 20 yıl hapsi isteniyor.

02.11.2012 15:15  Güncelleme: 08:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ağrı'da geçtiğimiz Haziran ayında polisin Kürdistan Topluluklar Birliği'ne (KCK) yönelik düzenlediği eş zamanlı operasyonda gözaltına alınan ve çıkarıldığı nöbetçi mahkemece bölücü terör örgütü PKK'ya parasal finans sağladığı gerekçesiyle tutuklanan BDP İl Başkanı Kasım Polat ile KCK'lı 8 tutuklu sanığın yargılanmasına Erzurum'da başlandı. BDP İl Başkanı Kasım Polat'ın 20 yıl hapis cezası istemiyle yargılandığı davada mahkeme başkanı, sanıkların 'Kürtçe' savunma taleplerini reddetti.

Ağrı Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nün merkez Ağrı,

Doğubayazıt, Diyadin ve Tutak ilçeleri ile İstanbul, Muş, İzmir, Diyarbakır ve Adana'da düzenlediği eş zamanlı operasyonda gözaltına alınan BDP Ağrı İl Başkanı Kasım Polat ile tutuklu BDP'li 8 KCK üyesinin Erzurum 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmasına başlandı. Hakkında gıyabi tevkif müzekkeresi bulunan KCK Ağrı Sorumlusu Filiz İraz'ın yakalama kararı devam ederken, tutuklu sanıklardan BDP Ağrı İl Başkanı Kasım Polat (48), BDP üyeleri İkram Oğul (34), Veysi Biçen (28), Mensure Arslan (31), Mehmet Çelik (38) ve Saime Bayar (32) duruşmada hazır bulundu. Kimlik tespitinin ardından BDP Ağrı İl Başkanı Kasım Polat ile birlikte 'Kürtçe savunma yapmak istiyoruz' talebinde bulunan diğer sanıkların taleplerini Cumhuriyet Savcısı'nın reddetmesi üzerine mahkeme heyetinin oy birliği kararı ile Mahkeme Başkanı Mustafa Kahya, "Maalesef anadilimiz Türkçe'dir. Kürtçe savunma talebiniz oy birliği ile reddedilmiştir" dedi.

Duruşmada Kürtçe savunma talebini yenileyen tutuklu sanık avukatlarından İrfan Sarı ve Timur Demir ise, duruşmaya Kürtçe tercüman getirilmesini talep etti. Mahkeme heyeti, bu talepleri reddetti. KCK davasından tutuklu bulunan ve TCK'nın 314/2. maddesi kapsamında 15-20 yıla kadar hapis cezası istemiyle 'terör örgütü üyesi olmak' suçundan yargılanan BDP Ağrı İl Başkanı Kasım Polat'ın, mahkemenin 20 dakika verdiği tahliye istemi görüşmesi sırasında avukat ve diğer sanıklarla Türkçe konuşması dikkat çekerken, Saime Bayar da avukatlara Türkçe olarak "Kalp rahatsızlığım var" dedi.

Sanık Kasım Polat'ın avukatlarından Olcay Öztürk, duruşmada Diyarbakır Emniyet Müdürü Recep Güven'in "Dağda ölen teröriste ağlamıyorsanız insan değilsiniz" şeklindeki sözlerine vurgu yaparak, "Müvekkilim yaklaşık 5,5 aylık parti il başkanlığı döneminde görev yaptığı bir siyasi partinin başkanıdır. Parti başkanı olan müvekkilimin bir cenaze törenine katılması doğaldır. Cenaze törenine katılmak bir insanı görevdir. İşte geçtiğimiz günlerde Diyarbakır Emniyet Müdürü'nün yaptığı insancıl açıklaması kadar doğal bir şey yoktur.

Demokratik etkinliklerle bir insana terör örgütü suçlaması yapılamaz. Bizlerin tek güvencesi mahkemelerdir. Elbette cenaze törenlerine katılacaklar, çünkü bu yörenin insanları. Benim müvekkilim bir terör örgütü üyesi değildir. Suçlamaları kabul etmiyoruz" diye konuştu.

Mahkeme heyeti, verdiği ara kararda BDP Ağrı İl Başkanı Kasım Polat ile Nebahat Parmak, Veysi Biçen'in kuvvetli suç şüphesini gösteren bulguları gerekçe göstererek tutukluluk hallerinin devamına, BDP'li parti yöneticileri İkram Oğul, Saime Bayar ve Mensure Arslan'ın tutuksuz yargılanmak üzere tahliyelerine karar verdi. Duruşma ileri bir tarihe ertelendi.

BDP Ağrı İl Başkanı Kasım Polat, BDP'li İkram Oğul, Veysi Biçen, Mensure Arslan, Mehmet Çelik, Saime Bayar ve tutuksuz olarak yargılanan 5 sanık hakkında TCK'nın 314/2. maddesi kapsamında 'terör örgütü üyesi' olmak suçundan 15-20 yıl arasında değişen hapis cezası isteniyor. İddianamede ise, Ağrı BDP İl Başkanı Kasım Polat ile BDP'li yöneticilerin KCK'ya destek vererek bölücü terör örgütü PKK'nın kepenk kapatma eylemlerine destek verdiği, dağda çıkan çatışmada ölen teröristlerin cenaze törenlerini PKK'nın gösterisi haline getirerek propaganda yaptırdığı, parti binasında yapılan toplantılarla örgüte parasal finans sağladıkları, örgüt adına gece ve konserler düzenleyerek parasal para yardımı adı altında örgüt adına yardım toplandığı iddiaları yer alıyor.

Bu arada duruşmayı izleyen BDP Ağrı Milletvekili Halil Akyol'un duruşma çıkışında bir süre tutuklu sanıklarla Kürtçe konuşması dikkat çekti.

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel BDP'li Hakkında 20 Yıl Hapis İstemi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İstanbul Şişli'deki Zorlu Holding binasına silahlı saldırı
    06:09 İstanbul Şişli'deki Zorlu Holding binasına silahlı saldırı

    İstanbul Şişli'de bulunan Zorlu Holding binasına kişi veya kişiler tarafından silahla ateş açıldı. Kurşunlar binanın camlarına isabet ederken içeride kimsenin olmaması olası bir faciayı önledi. Polis ekipleri saldırıyı gerçekleştiren kişi veya kişileri arama çalışmalarını sürdürüyor.

  • İzmir'de bir tekstil atölyesinde çıkan yangın bitişik binaya sıçradı
    06:06 İzmir'de bir tekstil atölyesinde çıkan yangın bitişik binaya sıçradı

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, bitişikteki binaya da sıçradı. Yangın, itfaiye ekiplerince söndürüldü ancak tekstil atölyesi kullanılamaz hale geldi ve binada hasar oluştu. Yangının çıkış sebebi henüz belirlenemedi ve soruşturma başlatıldı.

  • İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü
    05:28 İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Yangın, tekstil malzemelerinin tutuşmasıyla büyüyerek bitişiğindeki binaya da sıçradı. İhbar üzerine olay yerine sağlık, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Yaklaşık 2 saat süren yoğun çalışmalar sonucunda yangın kontrol altına alındı. Yangın sonucunda tekstil atölyesi kullanılamaz hale gelirken, binada da hasar meydana geldi.

  • Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi
    04:52 Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi

    Fatih'te yaşanan olayda, psikolojik sorunları olan bir kişi, üst komşusunun çıkardığı sesten rahatsız olduğu için balyoz ve matkapla kapıyı kırmaya çalıştı. Başarılı olamayınca da kapıyı ateşe verdi. Polis, itfaiye ve özel harekat polisleri olaya müdahale ederek saldırganı etkisiz hale getirdi. Olay anı cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.

  • Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı
    04:42 Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı

    Aksaray'da bir otomobilin aniden önüne geçmesi sonucu fren yapan bir tıra, arkadan gelen yolcu otobüsü çarptı. Çarpmanın etkisiyle otobüs kontrolden çıkarak bir fabrikanın bahçe duvarına çarptı. Kazada otobüs sürücüsü ve 7 yolcu olmak üzere toplam 8 kişi yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırılırken, tır ve otomobil sürücüsü gözaltına alındı. Kazayla ilgili tahkikat başlatıldı.


Advertisement