BDP Sur İçin 5 Yıllık Projelerini Açıkladı - Son Dakika
Güncel

BDP Sur İçin 5 Yıllık Projelerini Açıkladı

BDP Sur İçin 5 Yıllık Projelerini Açıkladı

BDP Sur Belediye Eş Başkan Adayları Seyid Narin ve Fatma Şık Barut, Sur ilçesi için önümüzdeki 5 yıl boyunca yapacakları projeleri tanıttı.

17.03.2014 16:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

BDP Sur Belediye eş başkan adayları Seyid Narin ve Fatma Şık Barut, Sur ilçesi için önümüzdeki 5 yıl boyunca yapacakları projeleri tanıttı.

Dengbej Evi'nde yapılan basın buluşmasına, eş başkan adayları katıldı. Basın buluşmasında ilk olarak konuşan Seyid Narin, Sur içi için en önemli mevzuların başından bir olan "Kentsel dönüşüm" mevzusuna değinerek parti olarak buna karşı halkın mağduriyetini engellemek amacıyla yerinde dönüşüm yapacaklarını ifade etti.

DİYARBAKIR'IN ESKİ EVLERİ GÜN YÜZÜNE ÇIKACAK

Sosyal konut projelerini 5 yıl içerisinde hayata geçireceklerini dile getiren Narin, "Diyarbakır'ın yüzde 60'ı zor koşullarda yaşıyor ve bizler bu koşulları iyileştirip en iyi koşullara getirmeyi düşünüyoruz. Sur içini eski görüntüsüne kavuşturmak için bu dokuya uygun çalışmalar yürüteceğiz. Böylece sur içinde yaşayan her yurttaş evinden ilk olarak surları görecektir. Aynı zamanda yapacağımız bu yeni uygulamayla birlikte Diyarbakır'ın eski evlerimizde gün yüzüne çıkacaktır. Yıkılmış ve kaybolmakla yüz yüze kalmış evlerimizi de restore edip gün yüzüne çıkaracağız. Önemli projelerimizden biri de yerinde dönüşüm ile Sur'un orijinalliğine uygun olarak yapılacaktır" şeklinde konuştu.

BERÇEM PROJESİ

İkinci projelerinin de yüz yıllardır Diyarbakır halkını besleyen Dicle Vadisi ve Hevsel Bahçeleri'ni koruma altına almak amacıyla çalışmalar yürüteceklerini belirten Narin, "Kent halkının 25-30 yıl önce kullandığı gibi Berçem projesi de hayata geçireceğiz. Berçem projesi, Mardin Kapı'dan Dicle nehri buluşmasına sağlamak için yolları yapacağız, çift havuzlar mezarlığından Dicle nehrine yol yapacağız. Saray kapıdan Dicle nehrine yaya yollarını yapacağız. Dicle nehrinin iki yakasının da yaya ve bank ve band yollarını yapacağız" dedi. Spor sahaları anlamında da Dicle Vadisini kullanacaklarını aktaran Narin, "Geçmişte Diyarbakır Spor'da oynayan futbolcuların ve diğer amatör kulüplerin sezon öncesi tüm hazırlıkların yapıldığı yer Dicle nehri yatağıdır. Dicle nehri kenarında bulanan kumlu yerlerdi ve bizde doğal alan olarak bunları yeniden oluşturacağız" diye konuştu.
Yeni yasa kapsamında birçok köyün mahalle statüsüyle belediyeye bağlandığına dikkat çeken Narin, köylere hizmet götüreceklerini ifade etti.

SUR'LU KADINLARA İSTİHDAM ALANLARI

Birçok adayın vaadlerde bulunduklarını ancak önemli olanın bu vaatleri yerine getirmek olduğunu söyleyen Fatma Şık Barut ise, ekolojik ve kadın odaklı projeler üreteceklerini söyledi. Öncelikli işlerinin kadınları evlerinden çıkararak toprakla buluşturmak ve tarım bahçeleri oluşturmak istediklerini belirten Barut kadın istihdamı konusundaki projelerini şu şekilde konuştu:
"Kadınlara sebze bahçeleri oluşturup evlerinin yüklerini bir nebzede olsa katkıda bulunmalarını sağlamak istiyoruz. Buradalar kışlık konserveler kurutulmuş sebzeler gibi malzemeleri hazırlamak isteyenlerin bunları pazarlarda satmaları için destek olacağız. Tekstil alanın da kooperatifler oluşturmak ve sur içinde yaşayan kadınların istisnam durumlarını sağlamak ve evden çıkarıp sosyal alanlara katılmalarını sağlayıp kooperatiflerde onlara destek olacağız. Belki dosdoğru bir kooperatif oluşturamayız ama bu alanda ne gerekirse desteğimizi esirgemeden yapacağız.

TÜM FARKLI DİN VE MEZHEPLERE EŞİT MESAFE

Sur içinde yaşayan Dom, Ermeni Süryani, Arap ne kadar farklı din ve mehzep varsa aynı yakınlık içerisin de olacağız. Ne kadar uzaklaştırılmış halk varsa hepsiyle birlikte sur içini daha yaşanılır kılma çalışmaları yürüteceğiz. Her halkın kendi dillerini çocuklarının öğrenmeleri için kreşler açacağız. Domlar içinde bir kreş açıp kaybolmayla yüz yüze kalmış dillerini yaygınlaştırıp kendi çocuklarının da öğrenmelerini sağlayacağız. Dom gençleri için kurslara yönlendirmeyi düşünüyoruz. Müzik ve okuma yazma kursları açacağız" diye ifade etti.

ÇOCUKLAR YAŞADI

Çocukların sosyal alanları olmadığını buna karşı projelerini olduklarını ifade eden Barut, "Çocuklarımızı internet cafelerden kurtarıp bizlerin yapacağı kütüphane ve sosyal alan olarak açacağız. Burada sadece kitap okuma değil de okullarında derslerin de yaşamlarında katkıda bulunmak için alanlar açacağız. Yapacağımız bütün çalışmaları kadınlarsa kadınlarla çocuklarsa çocuklarla gençlerse gençlerle tartışıp onları baz alarak oluşturacağız" şeklinde konuştu.

DENGBEJLER ANILACAK

Barut, "Bugün dengbej evindeyiz ve her yıl dengbej günleri yapacağız. Dengbejlerimizi önemini aktarabilmek için ciddi çalışmalar girişeceğiz ve bunun için paneller de yapacağız. Her yıl bir dengbeji anacağız" dedi.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel BDP Sur İçin 5 Yıllık Projelerini Açıkladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement