Bdt "Altın Kafeste Yangın" Adlı Oyunun Prömiyerini Yapacak - Son Dakika
Yerel

Bdt "Altın Kafeste Yangın" Adlı Oyunun Prömiyerini Yapacak

Bursa Devlet Tiyatrosu (BDT) yarın "Altın Kafeste Yangın" adlı oyunun, prömiyerini yapacak.

22.10.2012 15:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bursa Devlet Tiyatrosu (BDT) yarın "Altın Kafeste Yangın" adlı oyunun, prömiyerini yapacak.

BDT'den yapılan açıklamaya göre, Hidayet Sayın'ın yazdığı, Bora Özkula'nın yönettiği "Altın Kafeste Yangın" adlı oyunun prömiyeri, yarın saat 20.00'de Ahmet Vefik Paşa Sahnesi'nde gerçekleştirilecek.

Açıklamada görüşlerine yer verilen yönetmen Özkula, oyunda Osmanlı sultanlarının arasında trajik bir hayatı olan Sultan V. Murad'ın umutsuzluklar, korkular, onur mücadelesi ve müzikle dolu 28 yıllık esaretinin anlatıldığını dile getirdi.

V. Murad'ın, babası Sultan Abdülmecid tarafından veliaht olarak yetiştirildiğini belirten Özkula, açıklamada şunları belirtti:

"V. Murad, kişiliği, eğitimi, görgüsü ve kültürü ile diğer bütün padişahlardan ayrılır. Amcası Sultan Aziz de padişahlığı süresince onu bir veliaht olarak hep yanında tutmuştur. Hem devlet işlerinde hem yurt dışı gezilerinde hep yanında bulundurmuştur. Fransa, Belçika, Prusya ve İngiltere'ye yapılan gezilerinde Sultan Aziz'den çok V. Murad ilgi görmüş, sonraları Sultan Aziz de bu farklılığı düşünerek artık V. Murad'ın sultan olması gerektiğini söylemiş ve tahttan feragat ederek V. Murad sultan olmuştur."

Sultan Abdülaziz'in tahtı bırakmadan önce V. Murad'a, "Benim yerime senin padişah olmanı istiyorum, ben de bir sarayda inzivaya çekileceğim, senden tek dileğim şudur ki ömrümün sonuna kadar beni mutlu yaşat" dediğini hatırlatan Özkula, şunları kaydetti:

"Şiirler, güfteler yazan, doğu ve batı formlarında besteler de yapan, sanatçı duyarlılığına sahip, hassas duygularla, tevazu sahibi olan V. Murad önceleri amcasının bu tekliflerini kibarca reddetmesine rağmen, baskılara dayanamayarak sultan olmuştur. Ancak tahta geçişinin daha beşinci gününde amcası Abdülaziz'in kuşkulu ve feci ölümü V. Murad'ın saltanatının sonunu hazırlamıştır. Sultan V. Murad bu olaya karşı hep sorumluluk hissetmiş, büyük güvensizlikler ve korkular içinde yaşarken dengesizlikler göstermiştir.

Sultan V. Murad'ın padişahlığı 93 gün sürdü. Bu Osmanlı İmparatorluğu'nda en kısa saltanattır. Sultan V. Murad'ın yerine II. Abdülhamit getirilmiştir. V. Murad, eşleri ve çocukları ile Çırağan Sarayı'na kapatılmış, gözetim altına alınmıştır. V. Murad 28 yıl boyunca Çırağan Sarayı'ndan dışarı çıkamadan, çok sevdiği İstanbul'da, İstanbul'a hasret yaşamıştır.'

Muhabir: Cem Şan/ Haluk Yüksel

Yayıncı: Şükran Yücel - BURSA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Bdt 'Altın Kafeste Yangın' Adlı Oyunun Prömiyerini Yapacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement