Bebek Ürünleri Haftaya Yüzde 80 Zamlanacak - Son Dakika
Ekonomi

Bebek Ürünleri Haftaya Yüzde 80 Zamlanacak

Bebek Ürünleri Haftaya Yüzde 80 Zamlanacak

Bebek araç ve gereç ithalatına getirilen ek vergiler nedeniyle, yürüteç, ana kucağı fiyatları 23 Haziran'dan sonra yüzde 50 ile yüzde 80 arasında artacak.

20.06.2015 11:05  Güncelleme: 11:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yürüteçten oto koltuğuna, hoppaladan mama ısıtıcısına, ateş ölçerden ana sterilizatöre kadar bir bebeğin bakımında gerekli olan birçok ürüne büyük zam kapıda. 23 Mayıs 2015 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Bakanlar Kurulu'nun 'İthalat Rejimi Kararına Ek Kararı' ile ithal edilen bebek araç ve gereçlerine ilave gümrük vergisi oranı yeniden belirlendi. Buna göre, ilave gümrük vergisi oranı bebek araç ve gereçlerinde yüzde 50, aksam ve yedek parçalar içinse yüzde 25 olarak belirlendi.

FİYAT ARTIŞI KAÇINILMAZ

Ek vergi kapsamına girecek ürünler arasında mama sandalyeleri, yürüteçler ve hoppalalar, park yataklar, oto koltukları, ana kucağı ve salıncaklar ile birlikte mama ısıtıcısı, hava nemlendiricisi, sterilizatör, ateş ölçerler ve mama hazırlayıcıları yer alıyor. Mayıs ayında çıkarılan ek vergi kararları ile oto koltuğu, mama sandalyesi gibi ürünlerde yüzde 50'ye varan, ateş ölçer ve mama ısıtıcılarında yüzde 30 fiyat artışına neden olacağı belirtilirken, kimi ürünlerde zam oranının yüzde 80'i bulacağı açıklandı. Firmalar, uygulanacak ek verginin mal, bedeli, sigorta ve taşıma bedeli (CIF) üzerinden hesaplandığından ve bu ürünlerin büyük bir bölümünde gözetim bulunduğundan bu vergi, ürünün perakende fiyatına yüzde 80'e yakın oranlarda yansıyacağı açıkladı.

YÜZDE 95'İ İTHAL ÜRÜNLER

İthal ürünlerde ek vergi maliyeti 23 Haziran'dan sonra oluşacak. Öte yandan, sektör de önümüzdeki dönemde yaşanacak ani fiyat artışları için müşterilerini uyardı.
40 farklı ithal markanın rekabet ettiği pazarın yüzde 95'ine ithal markalar hakim. Saatte ortalama 140 bebeğin doğduğu Türkiye'de bebek ürünleri perakendesi geçtiğimiz yıl 4 milyar TL'lik hacmi yakaladı. Zincir mağazalar ve online satışlarda hızla büyüyen pazar yılda yüzde 50 oranında büyüme hacmi yakalıyor. Türkiye'de aileler bebek başına, 2 yaşa kadar aylık ortalama 60 dolar, yıllık 840 dolar harcama yapıyor.

TIBBİ EŞYALARI DA KAPSIYOR

Karara göre, aralarında oturma mobilyaları, bunların aksam ve parçaları, tıpta, cerrahide, diş hekimliğinde ve veterinerlikte kullanılan mobilya ve koltuklar ile yatak takımı eşyalarının bulunduğu bazı ürünlerin ithalatında ilave gümrük vergisi alınacak. (Kaynak:Sözcü)

Son Dakika Ekonomi Bebek Ürünleri Haftaya Yüzde 80 Zamlanacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (12)

  • aaa: Allah belanızı versin 6 0 Yanıtla
  • x: Geçin bunları geçin.rdklam bunlar reklam.firmalar alışveriş olsun diye yaptırmış bu haberi.ben bugün kaça alıyorsam bir çocuk arabasını gidip haftaya bakacağım bakalım fiyat arttımı artmadımı. 3 2 Yanıtla
  • Slm : hdp mhp chp kurtarır sizi 1 4 Yanıtla
  • Fenerbahçeli: bu zamlar yerli ureticiyi desteklemek icin yapiliyor ama söyleyin bakalim uretim mi kaldi ulkede. Akp hukumeti yine yandaslarina peskes cekiyordur bir şeyleri. 5 ay oncede maket bicagi hirdavat malzemelerine yaptilar %30 zammi 3 1 Yanıtla
  • Sedat: İyi olmuş zararlı çin mallarından kurtulmuş oluruz 3 0 Yanıtla
  • TR675UFW: Seçimden önce göz boyamak için verilen 300 tl doğum yardımı, seçimden sonra itinayla geri alınır. Hemde zaman ayarlı kanun ile. Herkes konuşur, AKP yapar. 2 1 Yanıtla
  • TR675UFW: Aktroller hükümeti kurmuş bile... Harbiden AKPsiz bir hükümet olsaydı şimdi, ne güzel yüklenirdiniz zamlar üzerinden yeni hükümete değil mi? 2 0 Yanıtla
  • minnos: tr deki uretimi desteklemek icin yapmislardir 1 0 Yanıtla
  • Slm : Çift maaş alicak siniz kemal le Bahçeli verecek kol kdr gomecek 1 0 Yanıtla
  • veli: vay hdp niye zam yaptın :) 0 1 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Şimşek: Harcamaları kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz
    04:48 Şimşek: Harcamaları kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, harcamaları kontrol etmek ve kesintiye gitmek için çaba göstereceklerini belirtti. Şimşek, enflasyonu düşürmek, mali disiplini sağlamak ve yapısal reformları hayata geçirmek gibi hedeflerinin olduğunu ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin uluslararası yatırımcıların güvenini yeniden kazandığını ve ekonomide ilerleme kaydedildiğini söyledi.

  • Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı
    23:17 Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı

    Kayseri'de düzenlenen törende, Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton sertifikalı nohut, aspir, yeşil mercimek, sorgum sudan ve kuru fasulye tohumu dağıtıldı. Kayseri'nin tarım ve hayvancılıkta önemli bir noktada yer aldığı belirtilirken, proje kapsamında son 4 yılda 8 bin ton muhtelif tohum dağıtımı gerçekleştiği ve 400 bin dekar alanın tarımsal üretime kazandırıldığı ifade edildi.

  • TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti
    22:03 TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti

    Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul İl Örgütü, hükümete gönderdiği açık mektupta asgari ücretin yılda bir kez artmasını isteyen Merkez Bankası Başkanı ve bu yıl asgari ücrete ikinci bir zam yapılmayacağını söyleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ı Merkez Bankası önünde düzenlediği basın açıklamasıyla protesto etti. TİP üyeleri, Merkez Bankası Başkanı'nın hemen görevden alınmasını istedi.

  • Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı
    19:56 Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı

    Akkuyu Nükleer AŞ Üretim ve İnşaat Organizasyon Direktör Yardımcısı Denis Radchenko, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) ayarlama ve başlatma safhasının santralin ömrü için çok önemli bir aşama olduğunu belirtti. Radchenko, birinci ünitede nükleerle ilgili binalarda ana inşaat çalışmalarının tamamlandığını ve şu anda ayarlama ve başlatma çalışmalarına kapsamlı olarak başladıklarını söyledi. Kontrollerin ardından sıcak ve soğuk deneme aşamasına geçileceğini belirten Radchenko, bu yılın sonuna kadar birinci ünitede ilk test elektrik enerjisini elde etmeyi planladıklarını ifade etti.

  • Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı
    19:34 Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı

    Sakarya'nın Söğütlü ilçesinde kurulması planlanan karma organize sanayi bölgesinde yatırım yapmak isteyen 40 firma ile sözleşme yapıldı. Söğütlü Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ön tahsis protokol toplantısı, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) meclis salonunda gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan yetkililer, yatırımcıların seçimi konusunda titiz davrandıklarını ve Söğütlü OSB'nin şehrin ihracat hedeflerine katkı sağlayacağını belirtti. Yeni OSB'nin kurulmasında emeği geçenlere teşekkür edildi ve yatırımcı firmalarla ön sözleşme imzalandı.

  • Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı
    19:19 Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı

    Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Necdet Takva, Van'da her türlü yük taşımacılığı yapanlara 'K' Türü yetki belgesi verme yetkisini tekrar kazandıklarını açıkladı. Uzun süren çalışmalar sonucunda yetkinin geri alınmasıyla Van TSO'nun itibarının geri kazanılacağı ve kullanıcıların işlemlerinin kolaylaşacağı belirtildi.


Advertisement