Bebekler Açlığa Dayanamaz" Kampanyası - Son Dakika
Güncel

Bebekler Açlığa Dayanamaz" Kampanyası

Yeryüzü Doktorları, kampanya kapsamında özellikle felaketlerin, savaşın, kuraklığın insan hayatını tehdit ettiği bölgelere ramazan boyunca gıda ve tıbbi besin ulaştıracak Yeryüzü Doktorları Yönetim Kurulu Başkanı Kınık: "Dünyada yıllık üretilen 4 milyar ton gıdanın üçte biri tüketilmeden çöpe atılıyor.

18.06.2014 12:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yeryüzü Doktorları, özellikle felaketlerin, savaşın, kuraklığın insan hayatını tehdit ettiği bölgelere ramazan boyunca gıda ve tıbbi besin ulaştırmak amacıyla "Bebekler Açlığa Dayanamaz" Kampanyası başlattı.

Kampanyanın tanıtım toplantısında konuşan Yeryüzü Doktorları Yönetim Kurulu Başkanı Kerem Kınık, derneğin ramazanın bereketiyle başlatılan kampanyayla açık sorunu yaşayan anne ve bebekleri tıbbı besinlerle buluşturmayı istediklerini söyledi.

Birleşmiş Milletlerin açlığı, insanlığın bir numaralı halk sağlığı sorunu ilan ettiğini aktaran Kınık, yeryüzünde çoğunluğu kadın ve çocukların oluşturduğu yaklaşık 900 milyon insanın yetersiz beslenmeyle karşı karşıya olduğunu bildirdi.

Mesaj atarak 5 lira bağışta bulunulabiliyor

Kınık, Dünya Sağlık Örgütü'ne göre yılda 7 milyon çocuğun 5 yaşına gelmeden hayatını kaybettiğini dile getirerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bunların üçte biri açlık sebebiyle yaşanıyor. 2013 verilerine bakıldığında Nijer'de bebek ölümleri binde 114.  Bunların büyük bir kısmı açlıktan ve buna bağlı hastalıklardan kaynaklanıyor. Anne sağlığı da açlıkla çok ilişkili. Her 100 bin canlı doğumda 590 anne ölmekte. Tahminlere göre 2,5 milyon insan temel besin maddelerine ulaşamamakta ve çocukların yüzde 42'si gıda yetersizliğiyle karşı karşıya. Buna duyarsız kalmayan Yeryüzü Doktorları, ramazanda anne ve bebekleri tıbbı besinlerle açlıktan korumak istiyor."

Kampanyaya, cep telefonlarından "MAMA" yazıp 6612'ye mesaj göndererek 5 lira bağışta bulunulabildiğini ifade eden Kınık, "5 lira, bir bebeğin 5 günlük tıbbı besin ihtiyacını karşılıyor. 90 lira karşılığında bebekler 100 boyunca beslenebilir" dedi.

Kınık, yeryüzünde her sekiz kişiden birinin aç olduğuna dikkati çekerek, her akşam 850 milyon kişinin yeterli besin almadan yatağa girdini anlattı.

Az gelişmiş ülkelerde açlığının en büyük sorun olduğuna işaret eden Kınık, Asya-Pasifik bölgesinde 550, Afrika'da 230, Latin Amerika'da 50 ve gelişmiş ülkelerde de 16 milyon kişinin bu sorunla mücadele ettiğini kaydetti.

"Fazla tüketim de hastalığa neden oluyor"

Kınık, açlık ve kötü beslenmenin, en çok çocukları ve anneleri tehdit ettiğini dile getirerek, şöyle devam etti:

"Gelişmekte olan ülkelerde her yıl 146 milyon bebek normal kilosunun altında doğmaktadır. Bunun sebebi açlık ve kötü beslenmedir. Maalesef açlık ve doğal afetler de cinsiyet ayrımı yapıyor. Sadece demir eksikliği gibi basit bir sebepten dolayı 350 bin anne doğum sırasında hayatını kaybetmektedir. Demir eksikliği bugün en sık rastlanan açlık sorunudur ve ne yazık ki 2 milyon insan bundan etkilenmektedir. İyot eksikliği ise 1,9 milyon insanı etkiliyor. Zihinsel geriliğin en önemli nedeni iyottur. Açlığın yanı sıra fazla tüketim de hastalığa neden oluyor. Bundan kurtulmanın yolu, yardımlaşma, dayanışma ve tasarruftur. Dünyada yıllık üretilen 4 milyar ton gıdanın üçte biri tüketilmeden çöpe atılıyor. Çöpe atılan bu gıdalarla 5 yaş altı bebek ölümlerinin üçte birini önlemek mümkün."

Çeşitli ülkelerde beslenme merkezleri açtıklarını belirten Kınık, normal gıdalarla düzelme imkanı olmayan kişileri bu merkezlerde tıbbı besinlerle tedavi ettiklerini söyledi.

Kınık, hayır severlerden kampanyaya destek vermelerini istedi. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bebekler Açlığa Dayanamaz' Kampanyası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement