Bebekler İlk 6 Ayda Sadece Anne Sütü ile Beslenmeli - Son Dakika
Yerel

Bebekler İlk 6 Ayda Sadece Anne Sütü ile Beslenmeli

Bebekler İlk 6 Ayda Sadece Anne Sütü ile Beslenmeli

Yozgat Halk Sağlığı Müdürü Dr. M. Akif Karaarslan, bebeklerin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için en uygun besin maddesinin anne sütü olduğunu söyledi.

01.10.2014 15:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yozgat Halk Sağlığı Müdürü Dr. M. Akif Karaarslan, bebeklerin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için en uygun besin maddesinin anne sütü olduğunu söyledi.

Bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmesi gerektiğini belirten Yozgat Halk Sağlığı Müdürü Dr. Karaarslan, Dünya Sağlık Örgütü (WHO), tarafından bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmesinin sağlıklı yaşam için şart koşulduğunu ve her yıl Ekim ayının ilk haftasının "Dünya Emzirme Haftası" olarak kutladığını kaydetti.

Dünya Sağlık Örgütü'nün bebeklerin ilk 6 ay, su dahil hiçbir ek gıda almadan, yalnızca anne sütüyle beslenmesini, daha sonra ek gıdalara başlanarak emzirmeye 2 yaşına kadar devam edilmesini önerdiğini vurgulayan Dr.Karaarslın, "Buna karşın annelerin büyük çoğunluğu bebeklerine yapay yiyecek ve içecekler vermeye oldukça erken dönemlerde başlamakta ve 2 yaşından çok önce anne sütüyle beslemeyi kesmektedirler. Anne sütünde yüzde 87 oranında su bulunur. Bu yüzden anne sütü ile beslenen bebeklerde ilk 6 ayda ayrıca su vermeye gerek yoktur. Dünyada her yıl 1 milyondan fazla bebek ve çocuk anne sütü ile beslenemediği için ishal, solunum yolu enfeksiyonları ve benzeri diğer enfeksiyonlardan dolayı hayatını kaybetmektedir."dedi.

Anne sütü alan bebeklerin, mama ile beslenenlere göre daha sık emzirildiğini vurgulayan Dr. Karaarslan, "Anne sütü çabuk sindirildiğinden mideden boşalması daha hızlı olur. Bu nedenle başlangıçta bebeğiniz 1-2 saat arayla emmek isteyebilir. 1-2 ay sonunda bebeğiniz gece daha fazla uyumaya başlayacak ve emme araları uzayacaktır. Bebek her istediğinde ve istediği süre kadar emzirilmelidir. Anne sütünün yeterli olup olmadığı bebeğin günde 5-6 defa idrar yapmasından ve aylık kilo artışından anlaşılabilir. İlk günlerde anne sütü az ama yoğun içerikli iken bebek günde 1-2 kez altını ıslatır. Süt üretiminin arttığı 3. günden itibaren günde an az 5-6 kez ıslak bez ve 3-4 kez kirli bez normaldir. Anneler bebeklerin çoğu ağlamalarını açlıktan ve sütlerinin yetersiz olduğundan diye düşünürler. Oysa ki bebeği idrara çıkması yeterliyse ve ayda 400-500 gram kilo alımı varsa annenin sütü yeterlidir. Bebeğin emme aralıkları en fazla 4 saat kadar olmalı. Eğer bebek uyuyor ise uyandırılarak emzirilmelidir" ifadelerini kullandı. - YOZGAT

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Bebekler İlk 6 Ayda Sadece Anne Sütü ile Beslenmeli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement