Bedava Restorasyon Değerini 3,5 Kat Artırdı - Son Dakika
Güncel

Bedava Restorasyon Değerini 3,5 Kat Artırdı

Bedava Restorasyon Değerini 3,5 Kat Artırdı

Samsun'un Vezirköprü ilçesinde bakanlığın restorasyon jesti evlerin fiyatını uçurdu.

14.08.2014 11:29  Güncelleme: 15:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Samsun'un Vezirköprü ilçesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ilçe belediyesinin ortak çalışmasıyla, koruma altına alınan 98 tarihi ev ücret alınmadan toplam 4 milyon liraya restore edilince evlerin değeri ortalama 3,5 kat arttı.

Vezirköprü Belediye Başkanı İbrahim Sadık Edis, AA muhabirine, ilçede koruma altına alınan 132 adet Osmanlı evi bulunduğunu söyledi.

"Sokak Sağlıklaştırma" projesi kapsamında tarihi evleri Kültür ve Turizm Bakanlığı ile belediyelerinin koordinatörlüğünde restore ettiklerini belirten Edis, "Projeyi dört etap halinde yapmaya başladık. Üç etabı bitirdik, sadece bir etapta 34 ev kaldı, 98 tarihi evin restorasyonu tamamladık. Bunun haricinde 59 Osmanlı evi daha koruma altına alındı, bunların da restorasyon projesini hazırlıyoruz" dedi.

"Vezirköprü, Safranbolu gibi olacak"

Restorasyona ev sahiplerinin hiçbir ücret ödemediğine işaret eden Edis, "Bugüne kadar restorasyona KDV hariç 4 milyon lira ödeme yaptık. Sadece tarihi evleri değil bulundukları sokakları da belediye olarak parke taşlarla süslüyoruz. Amacımız Vezirköprü'nün Safranbolu gibi tarihi evlerini ortaya çıkarmak ve ilçeyi turizme açmak" diye konuştu.

Tarihi evlerin fiyatları 3,5 kat arttı

Tarihi evlerin çoğunun restorasyon öncesi kullanılmadığına dikkati çeken Edis, şunları kaydetti:

"Çatıları çürük, çökmüş evler vardı. Restorasyonla tamamen kiremitleri ve diğer dış cepheleri kapılarına kadar değişti. Restorasyon, ilçenin eski fotoğraflarındaki tarihi evler birebir örnek alınarak yapıldı. Yani tarihi evler olduğu gibi orijinaline sadık kalınarak yapıldı. Ev sahipleri evin dış cephesini zamanla değiştirdiyse biz bunu orijinal haline getirdik. Bunu yaptıktan sonra tarihi evler değer kazandı. Önceden 30 bin lira değerindeki evlerin fiyatı şimdi 100 bin lirayı buluyor. Eskiden satmak için uğraşılırdı, şimdi satılık tek bir tarihi ev bile yok. Hatta ev sahipleri içinde de restorasyon yaptığında fiyatı daha da yukarılara çıkıyor."

İlçe sakinleri memnun

İlçe sakinlerinden Tahsin Çağ (58), Ortacami Mahallesi'nde bulunan 2 katlı tarihi ahşap evde doğduğunu belirterek, "Ben 15 yaşıma girdikten sonra başka bir eve taşındık. Orası yaklaşık 40 yıldır virane bir şekilde duruyordu. Şimdi doğduğum ev yapıldı. En çok buna sevindim. Birkaç sefer evi satmaya çalışmıştık, 30 binden 15 bin liraya kadar bile düşmüş, yine de alıcı bulamamıştık. Şimdi 90 bin liraya veriyorlar ama biz evimizi satmıyoruz" dedi.

Tarihi evin kendilerine dedelerinden miras kaldığını ifade eden Hüseyin Seven (54) ise "Evde annem ve babam uzun yıllar oturdu ancak çatısı çöktükten sonra evi boşalttık. Geçen yıl restorasyon çalışmasıyla evin dışı yapıldı, biz de içini yaptırdık. Önceden satmayı düşünüyorduk, 30 bin liraya satışa çıkardık, 25 bin liraya kadar düşmemize rağmen alıcı bulamamıştık. Şimdi birçok kişi bizi arıyor ve satmamız için ısrar ediyor. Dede mirası olması ve hatırası bulunması nedeniyle satmama kararı kaldık" ifadelerini kullandı. - Samsun

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bedava Restorasyon Değerini 3,5 Kat Artırdı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement