Behçet sendromu erkeklerde daha aktif - Son Dakika
Sağlık

Behçet sendromu erkeklerde daha aktif

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde "Prof. Dr. Eker Doğanavşargil Anma Günü" ve " Sistematik Vaskülitlerin 2016 Güncellemesi ve Olgularla Sistematik Vaskülitler" konulu panel düzenlendi

05.05.2016 10:13  Güncelleme: 10:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından 2007 yılında kaybedilen Prof. Dr. Eker Doğanavşargil anısına her 2 yılda bir düzenlenen panelin bu yıl 5.si yapıldı. Konusu; iltihaplı damar hastalıkları (vaskülit) olan panel daha çok gençlerin anlayabileceği bir şekilde ve eğitimsel olarak işlendi. Etkinlikte 2 yılda bir konular değişse de genel amaç vaskülitlerin güncellenmesi ve bu hastalık için neler yapılabilir konuları tartışıldı.

Panele konuşmacı olarak; Doç. Dr. Meltem Seziş Demirci, Dr. Meral Kayıkçıoğlu, Prof. Dr. Alev Gürgün, Dr. Nesrin Moğulkoç Bishop, Prof. Dr. Günseli Öztürk katıldı.

BÖBREK VE AKCİĞER HASTALIKLARI BİRBİRİ İLE İÇİÇE

Böbrek yetmezliği için neler yapılması gerektiği üzerine konuşan Doç. Dr. Meltem Seziş, "Öncelikle böbrek ultrasyonu ve idrar analizi alıyoruz ve bunun sonuçlarına göre böbrek yetmezliği teşhisi konuluyor" dedi.

Prof. Dr. Meral Kayıkçıoğlu, "Vaskülit belirtileri; damarda oluşan yaygın hasarlar, kronik hastalıklar, hipertansiyon, sistematik bozuklukları ve akut yetmezliği gibi hastalıklardır" diye konuştu.

DAMAR TIKANIKLIĞI HEMOPTİZİYİ TETİKLİYOR

Hastanın öksürdüğünde kan gelmesi üzerine göğüs hastalıklarına başvurması sonucu ortaya çıkan, nefes darlığı konusuna değinen Dr. Nesrin Moğulkoçoğlu öncelikle hastadan akciğer grafisi aldıklarını belirterek teşhisin bu şekilde konduğunu söyledi. Dr. Moğulkoçoğlu, "Bu teşhis ile hemoptizi (ağızdan kan gelmesi) tanısı konuluyor. Hemoptizi nedenleri ise; kardiyak, travma, sistematik hastalıklar, enfeksiyon, vasküler(damar tıkanıklığı) kullandığı çeşitli ilaçlardır" dedi.

BEHÇET HASTALIĞI ERKEKLERDE DAHA AKTİF

Prof. Dr. Günseli Öztürk, "Behçet hastalığından" bahsederek primer baş ağrısı ve migrenin bu hastalığı tetiklediğini söyledi. Prof. Dr. Öztürk, "Dudak, ağız ve genetik bölgelerde sıklıkla ağrılı şekilde görülen bu hastalıkta hastanın biyopsisi alınır ve iç hastalıklarına yatılır. Behçet sendromu erkeklerde daha aktif görülür ve ilk beş yılda daha sıktır. Yüzde 7 – 30 hastada bu durum böyledir" dedi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Sağlık Behçet sendromu erkeklerde daha aktif - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement