Bekdik Türkmenleri Ereğli'de Şenlikte Buluştu - Son Dakika
Yerel

Bekdik Türkmenleri Ereğli'de Şenlikte Buluştu

Bekdik Türkmenleri Ereğli\'de Şenlikte Buluştu

Konya’nın Ereğli ilçesinde, Bekdik Türkmenleri 7. Ulusal 2. Uluslararası Kültür Şenliğinde buluştu.

08.09.2014 14:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Konya'nın Ereğli ilçesinde, Bekdik Türkmenleri 7. Ulusal 2. Uluslararası Kültür Şenliğinde buluştu.

Ereğli Atatürk Kültür Parkındaki programa, Ereğli Kaymakamı Şakir Erden, Halkapınar Kaymakamı Mehmet Kocabey, Ereğli Belediye Başkanı Özkan Özgüven, İzmir'in Karşıyaka İlçe Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, Halkapınar Belediye Başkanı Fahri Vardar ile Kahramanmaraş'tan gelen misafirler ve Ereğli halkı katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan şenliğin açılış konuşmasını Odbekder Başkanı Ali Sayar yaptı. Sayar, bu yıl düzenledikleri 7. Ulusal 2. Uluslararası Kültür Şenliğinin amacının birlik, beraberlik ve kaynaşma olgusunu yaşatmak olduğunu söyledi.

Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar ise, Bekdik Kültüründe insanı sevmek, insana insan olduğu için değer vermek olduğunu söyleyerek, "Atalarımız Hortu'ya yerleşmişler. Oralar eskiden sazlık olduğu için sıtmadan ölsünler diye gönderilen Bekdikler öyle dirayetli, öyle inançlı, öyle çalışkan insanlar ki, orayı kurutup verimli toprak haline getirmişler. Bugünde Bekdikler ülkenin dört bir yanında o dirayeti ve çalışkanlığı gösterip sadece Bekdik Kültürüne değil Türk Kültürüne hizmet ediyor. Sizlerle bugün burada olmaktan onur duyuyorum" dedi.

"BİZ BİR MOZAİK OLARAK BİR VE BERABERİZ"

Ereğli Belediye Başkanı Özkan Özgüven de, yaklaşık 20 gün önce Artvin Yusufeli Derneği tarafından kutlanan etkinlikte onlarla bir arada olduklarını ve onların kültürünü yaşadıklarını belirterek bugünde Bekdik Türkmenleri Şenliğinde bir arada olmanın mutluluğunu yaşadıklarını kaydetti.

Başkan Özgüven, bu tür etkinliklerin Türk kültür değerlerinin çok zengin ve anlamlı olduğunu ortaya çıkardığını ifade ederek, "Biz bir mozaik olarak bir ve beraberiz. Bu birlikteliği gelecek kuşaklara aktarmak ve kültürümüzü tanıtmak zorundayız. Bu açıdan bu tür etkinlikleri çok önemsiyorum" diye konuştu.

"HİZMET İÇİN SABIR İSTİYORUZ"

Ereğli nüfusunun 140 bini bulduğunu belirten Başkan Özgüven, "Ereğli Konya'da, Orta Anadolu'da önemli bir kenttir. 30 Mart sonrası sizlerin teveccühü ile seçildiğimiz Belediye Başkanlığında bazı projelerimizi hayata geçirmeye başlıyoruz. Bazı hemşerilerimizin de sabırsız olduklarını görüyoruz. Ancak takdir edersiniz ki 5 ayda bazı projelerin oluşması da söz konusu değildir. Onun için sizlerin sabır, anlayış ve hoş görüşüne sığınarak önümüzdeki yıldan itibaren büyük değişimi de göreceksiniz. Biz sizlerle birlikte yönetecek ve sizlerin görüşleri ön planda olacak" ifadelerini kullandı.

"SORUNLARIN TAKİPÇİSİYİZ"

Başkan Özgüven, Ereğli Kapalı Sulama Sistemi'nin hayata geçirilmesi noktasında çalıştıklarını da belirterek, "Bu proje 270 bin dekarı kapsayacak ve 350 milyon TL'ye tekabül eden bir değere sahip projedir. Bu projede sona doğru geldik. Cumartesi günü Sayın Başbakanımız, Bakanlarımız, DSİ Yetkilileri ile bir aradaydık. Konuyu yine gündeme getirdik ve inşallah hayata geçireceğiz. Sayın Başbakanımıza bu etkinlikten bahsettim ve kendisini de davet ettim. Kendisi selam ve saygılarını iletti" şeklinde konuştu.

Türkmen köyü yolu kavşağının yapım çalışmasının başladığını da söyleyen Başkan Özgüven, "Türkmen köyü yolu sadece bu kavşakla bitmeyecek. Yolun genişletilmesi için de çalışmalar başlatılacak. Artık daha geniş ve kaliteli bir yol bağlantısı ile hemşerilerimiz seyahat edecek ve kazalar yaşanmayacak" dedi.

"EREĞLİ MODERN BİR KENT YAPISINA BÜRÜNECEK"

Kültürel şenliklerin yapılarak genç nesillere aktarılması gerektiğini kaydeden Ereğli Kaymakamı Şakir Erden ise, şenliğin hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür etti.

Kaymakam Erden; son bölümünde ise hizmetlerin gelmesi için halkın biraz daha sabır göstermesi gerektiğini ifade ederek, Büyükşehir Yasası ile hizmet ağının daha da genişleyeceğini ve Ereğli'nin modern bir kent yapısına bürüneceğini belirtti.

Konuşmaların ardından plaket takdimleri yapıldı. Bekdik Ağası seçilen Durul Türkmen'in ağa kıyafeti giymesinin ardından şenlik halk dansları, konserler ve çadırların gezilmesi ile son buldu. - KONYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Bekdik Türkmenleri Ereğli'de Şenlikte Buluştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement