Beklenen Maaş Zammı ve Farklar Ağustosta - Son Dakika
Ekonomi

Beklenen Maaş Zammı ve Farklar Ağustosta

Bu ayki maaşlarınız zamsız olacak. Hem yüzde 5 zammı ve enflasyonun yüksek çıkması halinde oluşacak fark hem de temmuzda alamadığınız zam farkı ağustos ayında alınacak.

02.07.2016 08:22  Güncelleme: 10:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Memur emeklileri kıdemine, göstergesine göre her ayın 1 ila 5'i arası maaşlarını alıyor. Aynı şekilde de SSK ve Bağ-Kur emeklilerine de yine kıdemine, emekli numarasına göre ayın 17'sinden sonra maaşları yatıyor.

Geçtiğimiz günlerde, temmuz maaşları ile ilgili Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK): Ziraat Bankası'ndan maaş alan 320 bin 247 memur emeklisinin maaşlarının, arife günü olan 4 Temmuz Pazartesi yatacağını açıkladı.

TEMMUZDA ESKİ MAAŞA DEVAM

Pazartesi yatacak olan maaşlar, zamsız maaşlardır. Yani, haziran başında ne maaş alıyorsanız, şimdi de aynı maaşı alacaksınız. Memur emeklileri, toplu sözleşmeye göre, ocak-temmuz olmak üzere senede iki kere zam alıyor. 2016 yılına ait zam oranları da toplu sözleşmede yazıyor; bunlar da ocak ayı için yüzde 6, temmuz ayı için de yüzde 5. Eğer, enflasyon, beklenenden yüksek çıkarsa, bu zamların üzerine bir de enflasyon farkı geliyor. Nitekim, ocak-haziran enflasyonu yüzde 6'nın üzerinde çıkarsa, temmuz ayında emekliler enflasyon farkı alabilecek.

Enflasyon ise, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından, her ayın 4'ünde açıklanıyor. Ocak-haziran dönemi enflasyonu da 4 Temmuz, arife günü açıklanacak. Hal böyle olunca, gerek 1 Temmuz'da maaşı yatanların, gerekse de 4'ünde yatacak olanların zamlı maaş almaları zaten mümkün değil.

Peki 'yüzde 5 zam önceden belli değil mi?' Evet, belli ama Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) açısından bakarsak, enflasyonun da bilinmesi gerekiyor ki, hesaplama yapabilsin. Çünkü enflasyon yüzde 6'yı geçmezse, maaşlara sadece yüzde 5 zam yapılacak. Enflasyon yüzde 6'yı aşarsa, geçen oran, yüzde 5 zammın üzerine eklenecek. Örneğin, yüzde 0.50 geçti, o zaman yüzde 5'in üzerine bir de yüzde 0.6 eklenecek, temmuz maaşınız yüzde 5.6 artacak. İlk 5 aya bakarak, 6 aylık enflasyonun yüzde 6'nın üzerine çıkması mümkün gözükmüyor.

ENFLASYON BEKLENİYOR

Bu ayki maaşlarınız zamsız olacak. Hem yüzde 5 zammı ve enflasyonun yüksek çıkması halinde oluşacak fark hem de temmuzda alamadığınız zam farkı ağustos ayında alınacak.

Beklenen Maaş Zammı ve Farklar Ağustosta
Kaynak: Hürriyet

Son Dakika Ekonomi Beklenen Maaş Zammı ve Farklar Ağustosta - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (10)

  • EMEKLİ: Telefonlarda özel iletişim vergisi artıyormuş Emeklinin yüz lirası bitti cepten 200 lira gitti biri bana söylesin Filistin toprakları Türkiye ye bağlandı da haberim mi yok kıbrısı besle gazzeyi besle ÖNCE VATAN VATANDAŞ ARKADAŞ YETER YA!!!!!!!!!!! 27 36 Yanıtla
  • Makarnacı42: Herkes bakar AKP çalar. %5 nedir ya ? 1.000 TL de 50 TL. 50 TL bunların ayakkabı boyası bile değil. Hakkım haram olsun. Her şeyi özelleştirip sattınız parasını yediniz. Şimdi kene gibi halkın sırtına biniyorsunuz. Nereden yasa çıkarıp soysak nasıl az zam yapsak. Ev kiraları en az 700 800 TL olmuş. 1.300 TL alıp kiraya ver. Yeme içmeye para yok. Ölelim mi ne yapalım uzun adam sen söyle? 10 46 Yanıtla
  • Eeee: Emekli promosyon. Emekli faizsiz kredi. Hepsi. Unutuldu. Her söz yılan hikayesi. Suriyeli doyurmaktan. Emekliyi unuttular 12 35 Yanıtla ALOSSE: GETİR PARAYI BANA 300 PROMOSYON CEPTE BENDEN SANA. 300 E KALDIYSA İŞİN. 4 3
  • SML: MİLLETVEKİLLERİ, BAKANLAR, BAŞBAKAN, CUMHURBAŞKANI HERGÜN BİR YERDE ADETA KORUMA ORDUSUYLA GEZİYOR VE ADETA SU GİBİ BU MEMLEKETİN PARASINI EZE EZE YİYORLAR. UÇAKLAR, HELİKOPTERLER, ZORHLI ARAÇLAR, YALAKALAR ;) YAV BU NE BU. LAFA GELİNCE GAVURU BEĞENMEYİZ. AMA GÖTÜRMEYE GELİNCE KİMSEYE FIRSAT VERMİYORUZ.....................O PARALARI BİR ŞEHİT AİLESİNE, BİR AGARİ ÜCRETLİYE, VEYA BİR FAKİRE DAĞITIN DA HAYIR OLSUN BARİ. ŞU MÜBAREK GÜNDE.. ULAN BAZEN DİYORUM BU CHP LİLER HAKLI YA. SİZE DE OY MOY YOK 36 3 Yanıtla
  • SSK EMEKLİSİ: EMEKLİLERE AYNI ZAMMI BEKLİYORUZ EMEKLİLER ARASINDA MEMUR İŞÇİ EMEKLİSİ AYRIMI KALKMALIDIR TOPLU SÖZLEŞME İSTİYORUZ. ADALET VE KALKINMA PARTİSİNDEN ADALETİ İSTİYORUZ YEŞİL PASAPORT DEĞİL AYNI ZAMMI BEKLİYORUZ . 14 20 Yanıtla
  • Sakın vermeyin: Verirseniz bayram arifesinde günaha girersiniz 14 17 Yanıtla
  • Bjk li: Biz callslrken hasta olmusuz is gormezlik raporu vermissiniz malul emekli etmisiniz verdiginiz maas ortada simdi soruyorum is yapamayan bi hasta insan bide coluk cocuk ev kira ne yapsln bu insan bizim gaziden ne farklmlz var biz tc vatandasl diilmiyiz 7 13 Yanıtla
  • ANTİ AKP: MAAŞLARA ZAM YAPSALAR NE OLACAK VATANDAŞ ZAMLI MAAŞI ALMADAN CEBİNDEKİ PARA ZATEN ERİYOR ENFLASYON KARŞISINDA PARANIN ALIM GÜCÜ SIFIRLANDI 100 TL BOZDURDUĞUN VAKİT NEREYE HARCADIĞIN BELLİ DEĞİL BİR BAKIYORSUN CEPTE 1 TL KALMIŞ ONDAN SONRADA ENFLASYON ŞÖYLE DÜŞTÜ BÖYLE DÜŞTÜ TEK RAKAMLI HANEYE DÜŞTÜ DİYEREK MİLLETİ AVUTUYORLAR BUNLARIN TAKIMI ENFLASYONU PIRLANTADAN BEYAZ EŞYADAN ABİDİK GUBİDİK ŞEYLERDEN GÖSTERİYOR ETTEN YAĞDAN PEYNİRDEN PİYASAYA YAPTIĞINIZ ZAMLARDAN GÖSTERİN MİLLETE ENFLASYONU... 10 0 Yanıtla
  • Sinan: Sydv lere kadro ne zaman gelecek?30 yıldır kadro bekliyoruz! 3 6 Yanıtla
  • Şimşek: Harcamaları kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz
    04:48 Şimşek: Harcamaları kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, harcamaları kontrol etmek ve kesintiye gitmek için çaba göstereceklerini belirtti. Şimşek, enflasyonu düşürmek, mali disiplini sağlamak ve yapısal reformları hayata geçirmek gibi hedeflerinin olduğunu ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin uluslararası yatırımcıların güvenini yeniden kazandığını ve ekonomide ilerleme kaydedildiğini söyledi.

  • Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı
    23:17 Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı

    Kayseri'de düzenlenen törende, Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton sertifikalı nohut, aspir, yeşil mercimek, sorgum sudan ve kuru fasulye tohumu dağıtıldı. Kayseri'nin tarım ve hayvancılıkta önemli bir noktada yer aldığı belirtilirken, proje kapsamında son 4 yılda 8 bin ton muhtelif tohum dağıtımı gerçekleştiği ve 400 bin dekar alanın tarımsal üretime kazandırıldığı ifade edildi.

  • TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti
    22:03 TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti

    Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul İl Örgütü, hükümete gönderdiği açık mektupta asgari ücretin yılda bir kez artmasını isteyen Merkez Bankası Başkanı ve bu yıl asgari ücrete ikinci bir zam yapılmayacağını söyleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ı Merkez Bankası önünde düzenlediği basın açıklamasıyla protesto etti. TİP üyeleri, Merkez Bankası Başkanı'nın hemen görevden alınmasını istedi.

  • Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı
    19:56 Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı

    Akkuyu Nükleer AŞ Üretim ve İnşaat Organizasyon Direktör Yardımcısı Denis Radchenko, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) ayarlama ve başlatma safhasının santralin ömrü için çok önemli bir aşama olduğunu belirtti. Radchenko, birinci ünitede nükleerle ilgili binalarda ana inşaat çalışmalarının tamamlandığını ve şu anda ayarlama ve başlatma çalışmalarına kapsamlı olarak başladıklarını söyledi. Kontrollerin ardından sıcak ve soğuk deneme aşamasına geçileceğini belirten Radchenko, bu yılın sonuna kadar birinci ünitede ilk test elektrik enerjisini elde etmeyi planladıklarını ifade etti.

  • Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı
    19:34 Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı

    Sakarya'nın Söğütlü ilçesinde kurulması planlanan karma organize sanayi bölgesinde yatırım yapmak isteyen 40 firma ile sözleşme yapıldı. Söğütlü Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ön tahsis protokol toplantısı, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) meclis salonunda gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan yetkililer, yatırımcıların seçimi konusunda titiz davrandıklarını ve Söğütlü OSB'nin şehrin ihracat hedeflerine katkı sağlayacağını belirtti. Yeni OSB'nin kurulmasında emeği geçenlere teşekkür edildi ve yatırımcı firmalarla ön sözleşme imzalandı.

  • Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı
    19:19 Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı

    Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Necdet Takva, Van'da her türlü yük taşımacılığı yapanlara 'K' Türü yetki belgesi verme yetkisini tekrar kazandıklarını açıkladı. Uzun süren çalışmalar sonucunda yetkinin geri alınmasıyla Van TSO'nun itibarının geri kazanılacağı ve kullanıcıların işlemlerinin kolaylaşacağı belirtildi.


Advertisement