Belarus Cumhurbaşkanı Lukaşenko Gürcistan'da - Son Dakika
Güncel

Belarus Cumhurbaşkanı Lukaşenko Gürcistan'da

Belarus ve Gürcistan arasında tarımsal araştırmalarda işbirliğini artırmak için çeşitli anlaşmalar imzalandı.

23.04.2015 18:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Belarus ve Gürcistan arasında tarımsal araştırmalarda işbirliğini artırmak için çeşitli anlaşmalar imzalandı.

Resmi ziyaret için Tiflis'te bulunan Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, Gürcü mevkidaşı Giorgi Margvelaşvili tarafından Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda törenle karşılandı.

Gürcistan Cumhurbaşkanı Margvelaşvili, baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada Lukaşenko ile görüşmelerinde, iki ülke arasındaki ilişkilerle ortaklık düzeyinin daha da gelişmesi için gerekli temelin atıldığını belirtti.

Gürcistan'ın toprak bütünlüğü ve ulusal egemenliğine duyduğu saygı ve kendilerine verdiği destek için Lukaşenko'ya teşekkür eden Margvelaşvili, Belarus'un başkenti Minsk'in de bölgesel sorunların çözülmesi için önemli bir merkez haline geldiğini vurguladı.

Margvelaşvili, "Gürcistan'ın ekonomik gelişmesi Avrupa Birliği'ne,  Belarus'un ekonomik gelişmesi de yeni gümrük birliğine doğru gidiyor. Bu durumun, ilişkilerimizi daraltmayacağına, aksine ülkelerimizin ekonomisine yeni potansiyeller sağlayacağına inanıyoruz" dedi.

Gürcistan'ı resmen ilk kez ziyaret eden Belarus Cumhurbaşkanı Lukaşenko da ticaret ve iş sektörüyle ilgili projeler üzerinde çalışma konusunda hemfikir olduklarını kaydetti.

İki ülke arasındaki ticaret imkanlarının daha büyük olduğunu ifade eden Lukaşenko, "Gürcistan, Kafkasya'da en büyük potansiyele sahip ekonomik ortağımızdır. Ülkelerimiz arasındaki ticaret hacmi, 2014'te 65 milyon dolardı. Bu, bizim için tatmin edici bir rakam değil. Ticaret hacmimizin 200 milyon dolara çıkmasını istiyoruz" dile konuştu.

Gürcistan'ın Bağımsız Devletler Topluluğu'ndan (BDT) ayrılmasına rağmen iki ülke arasındaki serbest ticaret uygulamasının hala geçerli olduğunu hatırlatan Lukaşenko, Gürcistan'a en zor günlerinde bile ihanet etmediklerini ve gümrük birliğinden iki ülkenin de azami derecede faydalanması gerektiğini söyledi.

Lukaşenko ve Margvelaşvili arasındaki görüşme sırasında  tarımsal araştırmalarda işbirliğini artırmak için çeşitli anlaşmalar imzalandı.

Belarus Cumhurbaşkanı Lukaşenko, bugün Gürcistan Başbakanı Irakli Garibaşvili ve Gürcistan Ortodoks Kilisesi'nin Patriği II. Ilia ile de görüşecek. Yarım Batum kentini ziyaret ettikten sonra Gürcistan'dan ayrılması beklenen Lukaşenko'ya aralarında 50 Belaruslu iş adamının da bulunduğu bir heyet eşlik ediyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Belarus Cumhurbaşkanı Lukaşenko Gürcistan'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement