Belediye Başkanları 'Dünya Çevre Günü'nü Kutladı - Son Dakika
Yerel

Belediye Başkanları 'Dünya Çevre Günü'nü Kutladı

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ile Akdeniz Belediyesi Eş Başkanları Yüksel Mutlu ve Fazıl Türk, 'Dünya Çevre Günü' dolayısıyla mesaj yayınladı.

04.06.2014 13:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ile Akdeniz Belediyesi Eş Başkanları Yüksel Mutlu ve Fazıl Türk, 'Dünya Çevre Günü' dolayısıyla mesaj yayınladı.

Mesajında Kocamaz, Türk kültüründe ve inancımızda tabiatın yani çevrenin, alemdeki tüm varlıklar gibi yaratıcının bir tezahürü olduğunu kaydederek, "Çocukluğumuzda, büyüklerimiz bizden, lüzumsuz yere tek bir çiçeği dahi kopartmaktan, tek bir dalı kırmaktan, bir yudum suyu dahi kirletmekten sakınmamızı isterlerdi. Üstelik bu öğütleri aldığımız dönemde, dünyada ne bugünkü çevre örgütleri vardı, ne de bugün kutladığımız 'Dünya Çevre Günü' etkinlikleri söz konusuydu. Buna karşılık, bugünkü deyimiyle çevre bilinci, o dönemdeki idrakimizle Allah'ın emanetine sahip çıkma anlayışı, yüreğimizde, zihnimizde ve varlığımızın her zerresinde çok güçlü bir şekilde vardı" dedi.

Geçtiğimiz 2-3 asırlık dönemde, insanlık için ilahi bir ihsan olan tabiatın üzerindeki manevi ve ahlaki korumanın kaldırılıp, yerine sınırsız tüketim-sınırsız üretim şeklinde özetlenebilecek çarpık bir anlayışın yerleştiğini ifade eden Kocamaz, " Türkiye'deki çevre sorunlarını tartışırken, sanayileşmiş ülkelerin yanlışlarından mülhem bir çevrecilik anlayışı yerine, kendi inancımızda ve kültürümüzde var olan değerler çerçevesinde bir yaklaşım geliştirmemiz gerektiğine inanıyorum" ifadelerini kullandı.

'Dünya Çevre Günü' vesilesiyle, gelecek nesillere temiz ve yaşanabilir bir Mersin bırakacaklarının sözünü veren Kocamaz, "Çevre dostu bir yönetim anlayışıyla ilimizin doğal kaynaklarını koruyacağız. Sanayide, turizmde ve sosyal hayatta yaşanan gelişmelerin çevreyi olumsuz etkilememesi için gerekli önlemleri alacağız. Bu düşüncelerle, 'Dünya Çevre Günü'nün, hemşehrilerim başta olmak üzere, tüm insanlık için, onun da ötesinde tüm canlılar, tüm varlıklar için hayırlara vesile olmasını diliyorum" ifadelerine yer verdi.

Akdeniz Belediyesi Eş Başkanları Yüksel Mutlu ve M. Fazıl Türk, dünya nüfusunun hızla arttığı 21'inci yüzyılda çevresel faktörlerin artık tüm dünyayı etkilediğine değinerek, çevre sorunlarının baş sorumlusu olan insanların somut ve sürdürülebilir çözümlerin kararlı bir biçimde ortaya konması gerektiğini vurguladılar. Mutlu ve Türk, özellikle 21'inci yüzyılla birlikte çevre sorunlarının adeta felakete dönüştüğü belirterek, çevrenin korunması konusunun artık bütün insanlığın paydaşı olduğu bir sorun haline geldiği ifade ettiler. Küreselleşmenin etkisiyle uluslararası bir boyut kazanan çevresel faktörlerin sosyal, siyasal ve ekonomik alanlarda işbirliği ile kontrol altına alınabileceğinin de altını çizen Eş Başkanlar, "Küreselleşen dünyada çevre sorunlarına ilişkin çözümler, sürdürülebilir kalkınma ile bunların ulusal ve uluslar arası boyutu ile ele alınmalıdır. Doğa ve insan arasındaki ilişki, gün geçtikçe doğa aleyhine bozuluyor. Doğanın kendini koruma ve yenileme mekanizmaları, insanların teknolojisi, gücü ve en önemlisi açgözlülüğü karşısında yenik düşüyor. Buzullar eriyor, hava ve sular kirleniyor, mevsimler farklılaşıyor. Bütün bunlar sınırsız bir şekilde artan tüketim alışkanlıklarıyla paralel olarak artıyor. Özellikle sanayileşmesini tamamlamış olan gelişmiş ülkeler, çevre felaketlerinin baş sorumlusudur ve en büyük faturayı onların ödemesi gerekir" dediler.

Akdeniz Belediyesi'nin çevre bilincini arttıran, doğayı ve insanı barıştıran çalışmaları hakkında bilgi de veren Eş Başkanlar, "Bu dünyayı çocuklarımızdan emanet aldık. Bu emaneti en güzel biçimde gelecek kuşaklara teslim etmek en önemli görevlerimizden biridir. Akdeniz Belediyesi olarak düzenlediğimiz çeşitli etkinliklerle özellikle çocuk ve gençlerimize doğa, hayvan ve çevre sevgisini aşılamayı hedefliyoruz. Kazanlı'da deniz kaplumbağalarının üreme alanı olan sahilimizi her yıl öğrencilerle birlikte temizliyoruz. Mahallelerde geniş kapsamlı temizlik kampanyaları düzenliyoruz. Bu kampanyalara okullarımızdan öğrencileri de dahil ediyoruz. Her yıl geniş katılımla ağaç dikme kampanyaları, ücretsiz çiçek ve fidan dağıtımları yapıyoruz. Çevre ve ekoloji konulu tiyatro gösterileri, sanat etkinlikleri düzenliyoruz. Bütün bunların yanı sıra geri dönüşüm projemiz ile ambalaj atıklarını ülke ekonomisine kazandırıyoruz. Bu kent, bu ülke, bu dünya hepimize aittir. Ona sahip çıkmaya devam edeceğiz. Bu duygu ve düşüncelerle tüm halkımızın 5 Haziran Dünya Çevre Gününü kutluyoruz" ifadelerini kullandılar. - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Belediye Başkanları 'Dünya Çevre Günü'nü Kutladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement