Belge'nin "Cumhurbaşkanına Hakaret" Davası - Son Dakika
Güncel

Belge'nin "Cumhurbaşkanına Hakaret" Davası

Yazar Murat Belge'nin, Taraf gazetesinde yayınlanan bir yazısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği iddiasıyla 4 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanmasına başlandı.

03.05.2016 14:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yazar Murat Belge'nin, Taraf gazetesinde yayınlanan bir yazısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği iddiasıyla 4 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanmasına başlandı.

Anadolu 2. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz sanık Murat Belge ile avukatları katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatının da hazır bulunduğu duruşmayı, yazar Orhan Pamuk da izledi.

Kimlik tespitinin ardından savunmasını yapan Belge, bahsi geçen yazının kendisine ait olduğunu belirterek, "Tarafımca yazılmıştır. Yazıyı dava konusu olduktan sonra tekrar okudum. Bahsi geçen yazı seçim süreci ve sonrası geçen analiz yazısıdır. Yazımdaki analizin doğru ya da yanlış olduğu tartışılabilir ancak hakaret suçlaması çıkmaz. Suçlamayı kabul etmiyorum." dedi.

Belge'nin avukatı Bahri Bayram Belen de TCK'nın 299. maddesindeki Cumhurbaşkanına hakaret suçunun Anayasa'ya aykırı olduğunu düşündüklerini belirterek, "Anayasa'nın 152. maddesi uyarınca mahkemenin öncelikle bu hususta değerlendirme yapmasını ve kanun iptali için dosyanın Anayasa Mahkemesine gönderilmesini talep ederiz." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatı da sanıktan şikayetçi olduklarını ifade ederek, "Davaya katılma talebimiz vardır. Sanığın cezalandırılmasını istiyoruz. Özellikle yazının son bölümünde müvekkilimiz açıkça itham edilmektedir." şeklinde konuştu.

Mahkeme, suçtan zarar görme ihtimaline karşı müşteki Recep Tayyip Erdoğan'ın ve avukatının davaya katılma talebini kabul etti.

Duruşma eksikliklerin giderilmesi amacıyla ertelendi.

Duruşma bitiminde adliye bahçesinde gazetecilere açıklama yapan yazar Murat Belge, "Valla benim adetim değildir, kimseye hakaret etmem, şimdiye kadar hayatımda hiç öyle bir şey yapmadım. 40-50 yıldır yazarım. İlk defa birisine hakaret ettiğime dair bir iddiayla karşılaşıyorum. Yazının neresinde ne söyleyerek hakaret ettiğim belli değil." dedi.

Yazar Orhan Pamuk da Murat Belge'nin arkadaşı olduğunu ve kendisine destek vermek amacıyla duruşmaya katıldığını belirterek, "Yazılarını neredeyse 50 yıldır okuyorum. Ondan çok şey öğrendim, burada altını çizmek isterim. Yazılarının üslubu hiçbir zaman kalp kırıcı, saldırgan olmamıştır. Türkiye'de çok modadır, herkes sever bunu. Kendine özgü, çok nazik ama öğretici, hataları gösteren bir üslubu vardır." dedi.

Belge'nin, seçim sonucunu değerlendiren, analitik ve çözümleyici bir yazı yazdığını kaydeden Pamuk, "Bunun gibi daha binlerce Cumhurbaşkanına hakaret vakası olduğunu biliyoruz. Aslında bunlar özgür düşünceyi, hükümetin eleştirilmesini, seçim taktiklerini, manevra kabiliyetini eleştirenleri susturmak, korkutmak, yıldırmak, mahkeme kapılarında süründürmek, kafayı hükümeti eleştirmekten çok davanın ayrıntılarıyla meşgul etmek. Başkalarına örnek olsun diye sindirmek için açılan bir dava olarak görüyorum." diye konuştu.

Pamuk, "40 yıldır yazarlık yapıyorum. Mahkeme kapılarına gelmekten, arkadaşlarımı savunmaktan, kendi davalarımdan bıktık. 'Yeni bir Türkiye' deniyor. İşte yeni Türkiye, eski Türkiye'nin devamı. Mahkeme kapılarında yazarlar." dedi.

İddianameden

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatı aracılığıyla verdiği şikayet dilekçesinde, Taraf Gazetesi'nin 12 Eylül 2015 tarihli nüshasında Murat Belge ismiyle yayınlanan bir yazıda kendisine hakarette bulunduğunu belirterek, şikayette bulunduğu anlatıldı.

Bu kapsamda soruşturma başlatıldığı aktarılan iddianamede, söz konusu yazıya da yer verilerek, Murat Belge'nin "Cumhurbaşkanına hakaret" suçundan 1 yıldan 4 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Belge'nin 'Cumhurbaşkanına Hakaret' Davası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement