Ben Neden Festivali Şişe Geçirip Bir Afiş Yapmayayım? - Son Dakika
Ekonomi

Ben Neden Festivali Şişe Geçirip Bir Afiş Yapmayayım?

Ben Neden Festivali Şişe Geçirip Bir Afiş Yapmayayım?

"Uluslararası Adana Film Festivali Afiş Yarışması'nı ilk defa 2015 yılında Kırmızı Ödülleri gecesinde duymuştum. O yıl Kırmızı Ödülleri gecesine ajanstan arkadaşlar ile birlikte katılmıştık. Yanımda oturan reklam yazarı arkadaşıma ben seneye bu afiş yarışmasına katılacağım demiştim. Yarışmadan ilk o gece ödül töreninde haberim olmuştu.

02.09.2016 13:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"Uluslararası Adana Film Festivali Afiş Yarışması'nı ilk defa 2015 yılında Kırmızı Ödülleri gecesinde duymuştum. O yıl Kırmızı Ödülleri gecesine ajanstan arkadaşlar ile birlikte katılmıştık. Yanımda oturan reklam yazarı arkadaşıma ben seneye bu afiş yarışmasına katılacağım demiştim. Yarışmadan ilk o gece ödül töreninde haberim olmuştu.

Tasarıma başlarken festivalin varoluş amacına uygun şekilde Adana'nın kültürel değerlerini göz önünde bulundurdum. Tasarım için kritik noktalar vardır. Tasarımın gerçekleşeceği alanını net bir şekilde çizebilmek. Posterin film festivali ruhunu taşırken Adana'nın sembolü olacak fikir ve görsellikte olmasını gerektiğini düşündüm. Bu ikisi, fikri ararken benim olmazsa olmaz dediğim noktalardı. Eskizleri yaparken Adana'nın sembollerini göz önüne getirdiğimde, Çukurova (pamuk), tarihi yapılar (Taşköprü) Adana kebabı gibi semboller çok fazlaydı. İlk ikisi Adana için çok güçlü olduğunu düşündüğüm ilk akla gelen sembollerdi. İki hafta köprü ve pamuk üzerine düşündüğüm eskizler yaptım. Ama olmadı.  Sürekli festival ruhuyla bağlantısının yetersiz olduğunu hissediyordum. Hepsi içime sinmeyen ve sıradanlığın ötesine geçmeyen çalışmalardı. Sonra kendi kendime şöyle bir soru sordum: Adanalılar kıymayı şişe geçirip çok güzel bir kebap yapabiliyorsa ben neden festivali şişe geçirip bir afiş yapmayayım? Neden? İşte kendime sorduğum bu soru bulduğum fikri içinde taşıyordu.

Fikir kulağa çok güzel geliyordu. Ama şişe geçirmek için bana 35 mm'lik sinema filmi gerekiyordu. Her şeyin dijitalleştiği bir ortamda 35 mm'lik sinema filmi bulmak inanın hiç de kolay olmadı. Önce yurtiçindeki internet sitelerinde yazışmalardan sonuç alamayınca Avustralya'daki bir siteden filmi satın aldım. Hatta satın aldığım ürünü beklerken "üzgünüz, ürününüzün satıcısı ürünü temin edemiyor" mesajıyla karşılaşınca hayal kırıklığına uğradım. Çünkü fotoğraf çekimi için mutlaka 35 mm'lik film gerekiyordu. Ajansın bir müşterisi için çekimde olduğum bir gün çalıştığımız prodüksiyon şirketinin prodüktörüne film aradığımı ancak bulamadığımı anlattım. Çünkü artık 35 mm'lik filmleri bulmak Şam'da kaysı bulmak gibiydi. Sağ olsun duyar duymaz film için arayışa girmiş. Bana büyük bir sürpriz yaparak filmi hediye etti.

Yarışmanın katılım süresinin bitimine 12 gün kalmıştı. Hafta sonu 35 mm'lik filmleri daha önce aldığım Adana şişine sardım. Siyah film, şişe sarıldığında simsiyah ve hiçbir detayın görünmediği karanlık bir şişe dönüştü. Elimde yanmış bir Adana kebabı duruyordu. Bir yandan çalışırken bir yandan da sürekli bu durumu nasıl çözeceğimi düşündüm.

Hafta sonları çocuklarımla birlikte, onların yaratıcılıklarını keşfetmeleri için de çeşitli etkinlikler yaparız. Bunlar; kartondan kolaj çalışmaları, kozalak, yaprak, taş toplayıp bunların boyanması gibi etkinliklerdir. 10 yaşındaki oğlum Demir: "Baba bu cumartesi taş boyama yapacağız değil mi?" diye sorunca bir anda posterin rengi oluştu. "Hayır oğlum bu cumartesi taş boyama değil film boyama yapacağız" dedim. Film boyama mı?!!Çözüm, son güne çok az zaman kala gelmişti. Cumartesi günü akşama kadar bahçede oğlumla birlikte film boyadık. Filmlerin boyaması bitince artık sona içime sinen posteri görebiliyordum.

Boyama işlemi bitikten sonra cumartesi gece geç saatlere kadar kompozisyonu kurmakla uğraştım. Olabildiğince az photoshop'la uğraşıp işi sadece çekimle bitirmek için kompozisyona çok önem verdim. Sabah gün ışığından faydalanarak boyalı ve şişe geçirilmiş filmlerin fotoğrafını çektim.  O kadar dijitalleşmeye alışmışız ki; posteri yaptıktan sonra arkadaşlarıma filmleri tek tek boyadığımı anlattığımda çok şaşırdıklarını söylemeliyim.

İki aşama işin sonucunu direkt olarak etkiledi. Birincisi Adana film festivalinin en iyi şekilde yansıtacak ana fikri. İkincisi sinema ve festival birlikteliği yansıtacak şekilde renkliliğin getirdiği pozitif enerjiyle birleşimi sonucunda ironik bir festival posteri ortaya çıkması.

Genel olarak tasarım yarışmalarında, değerlendirmede sadece fikir değil fikrin nasıl hayata geçirildiğine de önem verildiğini düşünüyorum. Yani çok iyi fikriniz olabilir. Ama fikri yeni ve yukarıya taşıyan bir şekilde görselleştiremediğiniz zaman, fikir ne kadar iyi olursa olsun yeterince anlaşılmama riskini taşıyor. Etkileyiciliğinden hep bir şeyler kaybediyor. Tasarımın diğer bir yönü de ikonik olmasıydı. Çok güçlü ikon yaratırsanız bu tasarımın büyük bölümünü çözmüşsünüzdür demektir.

Artık yaşadığımız dünya ikonlar dünyası değil mi?"

Kaynak: Hürriyet

Son Dakika Ekonomi Ben Neden Festivali Şişe Geçirip Bir Afiş Yapmayayım? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ayvalık'ta Turizm Haftası Kutlandı
    16:57 Ayvalık'ta Turizm Haftası Kutlandı

    Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde Turizm Haftası ilçe protokolünün de katılımıyla kutlandı. Etkinlikte, turizmin önemi vurgulandı ve turizm etkinliklerinin çeşitlendirilmesi gerektiği belirtildi.

  • Türkiye, küresel müteahhitlik sektöründe ikinci sırada
    16:54 Türkiye, küresel müteahhitlik sektöründe ikinci sırada

    Ticaret Bakan Yardımcısı Özgür Volkan Ağar, "Türkiye, küresel anlamda en çok iş yapan ilk 250 müteahhitlik şirketi sıralamasında 40 firmasıyla Çin'in ardından ikinci sıradadır.

  • Diyarbakır'da Kaçak Balık Avı Denetimi Yapıldı
    16:54 Diyarbakır'da Kaçak Balık Avı Denetimi Yapıldı

    Diyarbakır İl Jandarma Komutanlığı ile Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri, Silvan ilçesinde bulunan Malabadi Baraj Gölü'nde kaçak balık avı denetimi gerçekleştirdi. Yapılan kontrollerde, yaklaşık 5 bin 500 metre kaçak ve hayalet ağ ele geçirildi ve canlı bulunan balıklar suya bırakıldı. Baraj gölünde toplanan ağlar ise ekipler tarafından yakılarak imha edildi.

  • Ayvalık'ta Turizm Haftası Kutlamaları
    16:52 Ayvalık'ta Turizm Haftası Kutlamaları

    Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde düzenlenen Turizm Haftası etkinliğine ilçe protokolü, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar katıldı. Konuşmalardan sonra sergi açılışı yapıldı ve çeşitli gösterilerle etkinlik sona erdi.

  • Sivas'ta İnşaat Yapı Malzemeleri Fuarı Düzenlendi
    16:47 Sivas'ta İnşaat Yapı Malzemeleri Fuarı Düzenlendi

    Sivas İnşaat Müteahhitleri Derneği tarafından düzenlenen SİVYAP 2024 fuarı açıldı. İMKON Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, vatandaşın barınma hakkını kamunun görevi olarak tanımladı.

  • Denizli Büyükşehir Belediyesi İhtiyaç Fazlası Araçları Sergiledi
    16:46 Denizli Büyükşehir Belediyesi İhtiyaç Fazlası Araçları Sergiledi

    Denizli Büyükşehir Belediyesi, ihtiyaç fazlası olan 45 adet kiralık aracını sergileyerek tasarruf sağlayacaklarını duyurdu. Başkan Çavuşoğlu, araçların geri gönderilmesiyle aylık 1 milyon 214 bin 962 TL tasarruf edileceğini ve belediyenin gereksiz harcamaların yapılmadığı bir kurum olacağını belirtti.

  • Tekstil ve Hammaddeleri Sektörü Türk Heyeti, Dünya Döngüsel Ekonomi Forumu'na Katıldı
    16:41 Tekstil ve Hammaddeleri Sektörü Türk Heyeti, Dünya Döngüsel Ekonomi Forumu'na Katıldı

    Tekstil ve Hammaddeleri Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Fikret Kileci ve beraberindeki heyet, Belçika'nın Brüksel kentinde düzenlenen Dünya Döngüsel Ekonomi Forumu'na katıldı. Türk heyeti, etkinlikte iş insanları, politika yapıcılar ve uzmanlar ile temaslarda bulundu. Forumda döngüsel ekonominin önemi vurgulandı ve sektörün sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmasına yardımcı olacak projeler üzerinde çalışmalar yapıldı.

  • Çankırı ve Kastamonu'da Mart ayında 483 adet konut satıldı
    16:34 Çankırı ve Kastamonu'da Mart ayında 483 adet konut satıldı

    Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, Çankırı'da Mart ayında 118 adet konut satışı gerçekleşti. Bu rakam bir önceki yıla göre yüzde 37,6 azaldı. Kastamonu'da ise Mart ayında 365 konut satıldı ve bu rakam bir önceki yıla göre yüzde 8,1 azaldı.

  • ING Türkiye Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcılığına Tuğçe Bora Kılıç atandı
    16:29 ING Türkiye Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcılığına Tuğçe Bora Kılıç atandı

    ING Türkiye, Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcılığı görevine Tuğçe Bora Kılıç'ı atadığını duyurdu. Kılıç, 1 Mayıs itibarıyla bu göreve başlayacak ve ING'nin Türkiye'nin en sevilen dijital bankası olma ve üstün müşteri deneyimi sunma hedeflerine liderlik edecek.

  • Efeler Belediyesi, Uluslararası Aydın Tarım Gıda ve Hayvancılık Fuarı'na katıldı
    16:24 Efeler Belediyesi, Uluslararası Aydın Tarım Gıda ve Hayvancılık Fuarı'na katıldı

    Efeler Belediye Başkanı Anıl Yetişkin, Aydın Tarım Gıda ve Hayvancılık Fuarı'nın açılış törenine katılarak, belediyenin ürünlerini sergiledi.


Advertisement