Benzin ve Motorin Ucuzlayacak (1) - Son Dakika
Ekonomi

Benzin ve Motorin Ucuzlayacak (1)

İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, barış konusunun, Türkiye'nin en önemli konusu olduğunu belirterek, "Barış sürecini ilerletmek durumundayız. Diyalogdan müzakereye geçmek durumundayız. Eğer geçmezsek başımıza gelebilecekleri ben konuşmak dahi istemiyorum.

19.02.2015 13:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, barış konusunun, Türkiye'nin en önemli konusu olduğunu belirterek, "Barış sürecini ilerletmek durumundayız. Diyalogdan müzakereye geçmek durumundayız. Eğer geçmezsek başımıza gelebilecekleri ben konuşmak dahi istemiyorum. Kimileri 90'lı yıllardan falan bahsediyor. 90'lı yılları unutun. Başımıza ne geleceği belli değil" dedi.

Türkdoğan, İHD Genel Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında, Suruç ve Kobani (Ayn el Arap) ile Erbil, Mahmur ve Kandil ziyaretlerine ilişkin hazırlanan raporu açıkladı.

Suruç'ta yeni kurulan AFAD kampı ve Suruç Belediyesi'nin kurduğu kampı ziyaret ettiklerini aktaran Türkdoğan, AFAD kampının yeni bir cezaevi görüntüsü verdiğini savunarak, burada çok aşırı bir şekilde güvenlik önlemi alındığını söyledi.

Bu kampta Kürtçe anadilinde eğitimi yapılmadığını ve Suriye müfredatının uygulandığını anımsatan Türkdoğan, belediye kamplarında ise çocukların anadilinde eğitim alabildiklerini kaydetti.

AFAD kampında, sığınmacıların yönetime ortak edilmesi, güvenlik önlemleri konusunda sığınmacılara daha fazla inisiyatif sağlanması ve ana dilde eğitim verilmesi gerektiğini dile getiren Türkdoğan, Suruç'ta belediye kampında kalanlara günde bir kez verilen sıcak yemeğin, bu kişilerin AFAD kampına gitmelerini zorlamak için kesildiğini öne sürdü.

Bunun insan haklarına aykırı bir durum olduğunu ifade eden Türkdoğan, "Siz bunları yaparak sığınmacıları zorla AFAD kampına gönderemezsiniz. Tam tersi şeyler yapmanız lazım" diye konuştu.

Türkdoğan, Kobani'ye insani yardım koridorunun açık tutulması ve bölgede Mürşitpınar Sınır Kapısının yanı sıra yeni gümrük kapılarının açılması gerektiğini dile getirdi.

Irak Bölgesel Yönetimi'nin nüfusunun 5 milyon olmasına karşın 2 milyon sığınmacıyı ağırladığını aktaran Türkdoğan, bölgeye daha fazla yardım yapılması gerektiğini söyledi.

Türkdoğan, Mahmur kampında ise şu anda 12 bin kişinin yaşadığını, bu insanların sosyal ve hukuksal sorunlarının giderilmesi ihtiyacının bulunduğunu ifade etti.

-"Bu işler karşılıklı atılacak adımlarla ilerleyebilir"

Türkdoğan, 12 Şubat'ta, Kandil'de terör örgütü yöneticileri Cemil Bayık ve Bese Hozat ile görüştüklerini hatırlatarak, "Barış ve Çözüm Süreci bağlamında gelinen süreç, kritik bir süreç. Bugün hala müzakerelere geçilmiş değil" dedi.

Görüştükleri söz konusu kişilerin, bütün taahhütleri yerine getirdiklerini, buna karşın devlet heyeti görevlilerinin kendilerine verdiği taahhütlerin ise Hükümet tarafından yerine getirilmediğini, bunda da en önemli konunun müzakereye geçiş olduğunu ifade ettiklerini aktardı.

Türkdoğan, kendileri ile Abdullah Öcalan arasında bir görüş farklılığının bulunmadığını kaydeden Bayık ve Hozat'ın, Kürt siyasal hareketinin, bu süreçte barışı önemsediğini ve Türkiye'nin demokratikleşmesi yoluyla barışın yakalanabileceğini ifade ettiklerini ve bazı hususlarla ilgili özeleştiri de yaptıklarını anlattı.

Silahsızlanma konusunun, tek taraflı bir konu olmadığını belirten Türkdoğan, "Bu süreç nasıl ilerleyecek? Gerçekçi olmak durumundayız. Bu işler karşılıklı atılacak adımlarla ilerleyebilir" görüşünü dile getirdi.

Türkdoğan, "Biz durumun aslında kritik olduğunu biliyoruz. Durum aslında hiç de öyle toz pembe falan değil. Her iki taraf da yarın savaşacakmış gibi hazırlık içerisinde" ifadesini kullandı.

Hükümetin, güvenlik bürokrasisi tarafından tuzağa düşürüldüğünü iddia eden Türkdoğan, "Bu güvenlik politikası anlayışıyla Türkiye barışı yakalayamaz. Çok zor" ifadesini kullandı.

Her şeye rağmen çatışmasızlığın devam ettirilmesinin altını çizdiklerini belirten Türkdoğan, "Barış konusu, Türkiye'nin en önemli konusudur. Barış sürecini ilerletmek durumundayız. Diyalogdan müzakereye geçmek durumundayız. Eğer geçmezsek başımıza gelebilecekleri ben konuşmak dahi istemiyorum. Kimileri 90'lı yıllardan falan bahsediyor. 90'lı yılları unutun. Başımıza ne geleceği belli değil" dedi.

Terör örgütü PKK'nın siyasi pozisyonunun yeniden tartışılmaya açılmasını istediklerini kaydeden Türkdoğan, Çözüm Süreci kapsamındaki görüşmelerin, sivil toplum kuruluşlarına ve ilgili kişilere de açıklanmasını istedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Benzin ve Motorin Ucuzlayacak (1) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.

  • Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı
    20:46 Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı

    Kilis İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Kilis'te tarım alanlarının kullanımını teşvik etmek amacıyla 3 bin 53 çiftçiye 650 bin adet domates, patlıcan ve biber fidesi ücretsiz olarak dağıtıldı. Dağıtım töreninde Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi hakkında bilgi veren İl Tarım ve Orman Müdürü Levent Küçük, projenin amaçlarını ve bugüne kadar gerçekleştirilen çalışmaları anlattı.


Advertisement