Bergama Mirasına Sahip Çıkıyor - Son Dakika
Güncel

Bergama Mirasına Sahip Çıkıyor

Bergama Mirasına Sahip Çıkıyor

UNESCO'nun 999.Dünya Mirası Bergama'da, Bergama Belediyesi'nin tarihi mirasları koruma ve gelecek nesillere aktarma ile ilgili yaptığı çalışmalar ödüllerle taçlanıyor.

26.11.2015 13:41  Güncelleme: 13:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ÖDÜL ÜSTÜNE ÖDÜL ALIYOR

Bu mirasın kültür turizmi için büyük bir hazine olduğunun farkındalığı içindeki Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç ve ekibi, Bergama'nın tarihsel ve kültürel değerlerine sahip çıktıkça, kente ödül üstüne ödül kazandırıyor. Başkan Gönenç yapılan çalışmaları; "Bergama'yı geçmişine yakışır bir geleceğe hazırlıyoruz" cümleleri ile tanımlıyor.

DÜNYA MİRASI BERGAMA TÜRKİYE'NİN GURURU

Bergama Belediyesi'nin UNESCO Dünya Mirası adaylığı için başvurması ve başvurunun tescil edilmesi sevinçle karşılanmış, sadece Bergama'ya değil tüm Türkiye'ye onur vermişti. Bu sorumluluk ile hareket eden Bergama Belediyesi son yıllarda yaptığı restorasyon çalışmaları ve kent kültürüne ilişkin çok yönlü çalışmalarını titizlikle sürdürüyor. Bu çalışmalar ise çeşitli ödüllerle taçlanıyor.

ONARIMLAR YAŞAMA KAZANDIRIYOR

Verilen emeğin ödüllendirilmesini Bergama için onur kabul eden Belediye Başkanı Mehmet Gönenç ise çalışmalarının sadece bunlarla sınırlı olmadığını ifade ediyor. Başkan Gönenç; "1930'lu yıllarda yapılan tarihi Kapalı Çarşı'da onarım çalışmalarımız gerekli kurumlarla yapılan işbirliği ile devam ediyor. Üniversitelerimizle yaptığımız protokoller doğrultusunda tarihi ev restorasyonlarını sürdürüyoruz. Kale Mahallesi'ndeki tarihi evlerin butik otele dönüştürülerek turistlik amaçlı kullanılmasını sağladık. Havra'yı restore ettik. Tarihçilerin atıflarına konu olan Selinos Çayı dere ıslahına yönelik çalışmalarımıza da devam ediyoruz" dedi.

KENT KÜLTÜRÜ ÖNE ÇIKIYOR

Başkan Gönenç; "Bizler olağanüstü ve özel bir kentte yaşıyoruz. Bu özel kentin sadece antik dönem harabeleri, anıtsal yapıları, mimari yapıları değil, kentin kültürel tarihini ve birikimini taşıyan, yazan, kayda geçiren, ülke ve dünya kültürüne katkıda bulunmuş çok değerli insan hazinelerimiz de var. Onların değer kattığı kültüre sahip çıkmak, adlarını yaşatmak ve bir sonraki nesile aktarmayı görev sayıyoruz. Bu bilinçle farklı alanlarda da projeler üretmeye, çalışmalar yapmaya devam ediyoruz" diye konuştu.

İLKLERİN ŞEHRİ GELECEĞE UMUTLA İLERLİYOR

Eczacılığın babası kabul edilen Galenos, ilk Türkçe dil bilgisi kitabını hazırlayan Osmanlı alimi Bergamalı Kadri, Bergama'da yaşamış ve önemli eserler bırakmış Osman Bayatlı gibi isimleri örnek veren Başkan Gönenç; "Bu değerli isimlere ilişkin çeşitli çalışmalar yaptık, yapmaya da devam ediyoruz. Örneğin yöremizin tarihi, sanatı, folkloru üstüne çok değerli araştırmalar yapan ve sevdalı olduğu Bergama'mız hakkında 24 kitap yazan Osman Bayatlı'nın bu önemli eserlerini günümüze uygun redakte edip tekrar basımını yapıyoruz. Tarihi bütünüyle sahiplenerek yaşatmayı ilkesel görev haline getirdik. Çünkü bize bırakılan mirası gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde aktarabilmenin sorumluluğuyla hareket ediyoruz. Kısacası Bergama'yı geçmişine yakışır bir geleceğe hazırlıyoruz. Bu çalışmalarımız birçok kesimin, kurumun takdirini kazanıyor. Son yıllarda birçok ödüle layık görüldük. Tabii ki bu bizi mutlu ediyor. Bergama'mızı onurlandırıyor" diye konuştu.

BELEDİYENİN ALDIĞI ÖDÜLLERDEN BAZILARI:

* Tarihi Kentler Birliği'nin düzenlediği, 2014 Yılı Tarihi ve Kültürel Mirasları Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması'nda Havra ve ev restorasyonu nedeniyle "En İyi Restorasyon Uygulaması Ödülü"

*Tarihi Kentler Birliği'nin düzenlediği, 2009 Yılı Tarihi ve Kültürel Mirasları Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması'nda eski Gazipaşa İlköğretim Okulu ve Butik Otel İşlevlendirilmesi nedeniyle "En İyi Restorasyon Uygulaması Ödülü"

* Bergama'nın Unesco Dünya Mirasına kabul edilmesi sürecine verilen katkı nedeniyle "I. Altın Homeros İzmir'e Katkı Ödülü 2014"

* Ege Turistlik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği "Çevre ve Kültürel Değerleri Koruma Ödülü"

* SKAL İnternational İzmir Kulübü tarafından bölge ve Türk Turizmine sağlanan katkılar nedeniyle "SKALİTE 2014 Ödülü"

* Eczacılık tarihi çalışması, Galenos Heykeli nedeniyle "Altın Havan Ödülü 2012"

* Bergama'nın kültürel yaşamına yapılan katkı nedeniyle "BERKSAV Kültür Ödülü 2014"

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Bergama Mirasına Sahip Çıkıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement