Berlin'de Düzenlenecek "Sığınmacı Konferansı" - Son Dakika
Güncel

Berlin'de Düzenlenecek "Sığınmacı Konferansı"

Almanya yarın, "Bölgede İstikrarı Desteklemek Suriyeli Sığınmacıların Durumu" başlıklı uluslararası konferansa ev sahipliği yapacak Konferansta, Suriyeli sığınmacıları kabul eden ülkelere ortak dayanışma sinyali gönderilmesi hedefleniyor.

27.10.2014 16:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Berlin'de yarın düzenlenecek "Bölgede İstikrarı Desteklemek-Suriyeli Sığınmacıların Durumu" başlıklı uluslararası konferansta, Suriyeli sığınmacılara yardım için uzun dönemli işbirliği zemininin oluşturulması amaçlanıyor.

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Sawsan Chebli, Berlin'deki Federal Basın Evi'nde düzenlenen toplantıda, Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier'in, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanı Gerd Müller ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri (UNHCR) Antonio Guterres ile birlikte yaklaşık 40 ülkenin temsilcisini ve uluslararası sivil toplum kuruşlarını mülteci konferansı için Dışişleri Bakanlığı'na davet ettiğini bildirdi.

Konferansta "ortak bir dayanışma sinyali gönderilmesi istendiğini" belirten Chebli, burada uluslararası toplumun mülteci krizine ağırlık verdiğinin açık bir şekilde ifade edileceğini kaydetti.

Chebli burada amacın, Suriye'deki sığınmacıları kabul eden özellikle Lübnan ve Ürdün'de istikrar ve güvenliğin tehdit altında olduğuna dikkati çekmek, diğer taraftan somut bir şekilde mültecilere gelecek perspektifi sunmak ve eğitim fırsatlarını güçlendirmek olduğunu vurguladı.

Söz konusu krizin kısa vadeli bir sorun olmadığına ve sığınmacıların muhtemelen birkaç yıl daha ülkelerine dönmeyeceğine işaret eden Chebli, özellikle çocuklar ve gençlerle ilgili "kaybolan bir kuşak" oluşmasının engellenmesinin hedeflendiğini kaydetti.

"Bu bir bağışçı konferansı değil" diyen Chebli, ancak Almanya'nın bu konuda sorumluluğunu yerine getireceğini ifade etti.

Chebli, bir soru üzerine, İran'ın mültecileri önemli ölçüde kabul eden ülkeler arasında yer almadığı için konferansa katılmayacağını söyledi.

Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier'in daha önce İran'ın bölgedeki krizin üstesinden gelinmesinde ve IŞİD'e karşı mücadelede merkezi bir rol oynadığını ifade ettiğine işaret eden Chebli, konferansta özellikle sığınmacıları kabul eden ülkelerin istikrarlı hale getirmek ve bu ülkelerin alt yapısının çöküşünün engellenmesi gerektiğini kaydetti.

Chebli, söz konusu konferansa Fransa ve İtalya gibi bazı Avrupa ülkelerinin dışişleri bakanlarının da katılacağı bilgisini verdi.

Konferansa Türkiye'den, Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru'nun katılacağı ifade ediliyor.

Başkent Berlin'de yarın düzenlenecek konferansta, Batılı ülkeler ile Suriye'ye komşu ülkeler arasında karşılıklı sorumlulukların vurgulanması, Suriyeli sığınmacılara yardım için uzun dönemli bir işbirliği zemininin oluşturulması hedefleniyor.

Suriyeli sığınmacılar konferansına ev sahipliği yapacak olan Almanya, AB ülkeleri arasında en fazla Suriyeli sığınmacı kabul eden ülke konumunda bulunuyor. 2011 yılından bu yana yaklaşık 70 bin Suriyeliyi kabul eden Almanya'nın bölgedeki Suriyeli sığınmacılar için yaptığı insani yardımların miktarı, 632 milyon avroyu buluyor. - Berlin

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Berlin'de Düzenlenecek 'Sığınmacı Konferansı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement