BES, çalışanların ikramiyelerini istedi - Son Dakika
Güncel

BES, çalışanların ikramiyelerini istedi

BES, çalışanların ikramiyelerini istedi

BES, SGK ve İŞKUR'da çalışan personelin almakta olduğu yılda iki kez verilen ikramiyenin yasal faiziyle birlikte ödenmesini talep etti.

09.01.2015 12:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Büro Emekçileri Sendikası (BES) Şanlıurfa Şubesi Üyeleri, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Şanlıurfa İl Müdürlüğü önünde bir araya gelerek hükümetin emekçileri yoksulluğa mahkum ettiğini iddia ederek tepkilerini dile getirdi.

BES Şanlıurfa Şubesi adına açıklama yapan Feridun Karaman, hükümetin yolsuzlukların üzerine örtmeye çalıştığını kaydetti.

İŞKUR ve SGK çalışanlarına ödenen ikramiye, fazla mesai, kısmi ek ödeme kayıpları gibi hakların ellerinden alındığını iddia eden Karaman, büro işkolunda çalışanların kayıplarının hukuki kazanımlara rağmen devam ettiğini söyledi.

Karaman, "AKP hükümeti bir yandan ülkemizdeki emekçileri yoksulluğa mahkûm ederken, diğer yandan hukuk tanımaz tutumunu her alanda sürdürmeye devam etmektedir. Yoksulluk ve yolsuzluk düzenini her geçen gün pekiştiren siyasi iktidar, yolsuzluklarının üzerini örtmeye çalışırken 2015 yılı için asgari ücrete günlük 1 TL, kamu emekçilerine ise günlük 2-3 TL zammı dayatmaktadır. Ülkemizde kamu emekçileri AKP ile yandaş sendika Memur Sen arasında 2013 yılında imzalanan satış sözleşmesinin sonucunda her geçen gün daha da yoksullaşmakta, yüksek oranlı zamlar, enflasyon baskısı, kamu hizmetlerinin piyasalaşması ve adaletsiz vergi sistemi her geçen gün emekçilerin hayatını cehenneme çevirmeye devam etmektedir" dedi.

YILDA İKİ KEZ VERİLİYORDU

"Büro işkolunda hak kayıplarımız hukuki kazanımlara rağmen gasp edilmeye devam etmektedir" diyen Karaman, "666 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile; 5502 Sayılı Kanun uyarınca görev yapan Sosyal Güvenlik Kurumu ve İŞKUR emekçilerinin almakta olduğu yılda iki kez verilen ikramiye, fazla mesai, kısmi ek ödeme kayıpları, Genel İdare Hizmetleri sınıfındakilere verilen fatura inceleme farkı, İstanbul'da çalışanlara verilen ek ödeme farkının elinden alınmasına neden olmuştur. Anayasa Mahkemesi söz konusu Kanun Hükmünde Kararnamenin bazı hükümlerini Anayasaya aykırılık ve 6223 sayılı Yetki Kanunu kapsamında olmadığı gerekçesiyle iptal etmiş ve karar 10. 10. 2013 tarihli Resmi Gazetede yayınlanmıştır" diye konuştu.

'ANAYASAYA AYKIRI'

Anayasa Mahkemesi'nin konuya ilişkin iptal kararını hatırlatan Karaman, "Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı da göz önünde bulundurularak açılan davalar sonucunda İzmir, Denizli ve Aksaray İdare Mahkemesinin kararlarında ifade edildiği gibi, "dava konusu işlemin dayanağı mevzuatın mali haklara ilişkin olduğu ve yetki, kanununun kapsamında bulunmadığı gerekçesi ile Anayasa Mahkemesi'nin yukarıda yer verilen kararıyla iptal edildiği, dolayısıyla hukuksal dayanağı kalmayan dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır" denilmektedir. Kural olarak Anayasa Mahkemesi tarafından Anayasaya aykırılığı nedeniyle iptal edilen yasa hükümlerinin baştan itibaren Anayasaya aykırı olduğu ortada iken, iptal kararlarının, iptal edilen yasa çıkarılmasından itibaren bütün sonuçları ile ortadan kaldıracağı kabul edilmemiştir. Böylesi bir mutlak kabulün, kazanılmış hakları ve hukuki güvenliği ortadan kaldırıcı, toplumun adalet anlayışını zedeleyici sonuçlar doğuracağı açıktır" ifadelerini kullandı.

'HUKUK MÜCADELESİ BAŞLATACAĞIZ'

İkramiyelerin ödenmesi için mahkeme kararlarını da hatırlatan Karaman, bu ikramiyelerin yasal faiziyle birlikte ödenmesi gerektiğini dile getirdi. Karaman, "İzmir, Denizli ve Aksaray İdare Mahkemelerinin ikramiyelerin ödenmesi yönünde vermiş olduğu kararlar da dikkate alınarak 2012 Temmuz, 2013 Ocak-Temmuz, 2014 Ocak-Temmuz ve 2015-Ocak dönemlerine ait ikramiyelerin yasal faizi ile birlikte tüm SGK ve İŞKUR emekçilerine ödenmesi gerekmektedir. Aksi takdirde Büro Emekçileri Sendikası olarak 15 Ocak tarihi itibariyle ikramiye talep dilekçelerimizi ilgili kurumlarımıza vereceğimizi, taleplerimiz gerçekleşmediği takdirde açacağımız binlerce dava ile hukuk mücadelesi başlatacağımızı kamuoyu ile paylaşıyoruz" diye belirtti.

Hükümeti taleplerini karşılamaya davet eden Karaman sözlerini şöyle tamamladı: "AKP iktidarı hukuk tanımaz tutumundan biran önce vazgeçmeli, insanca yaşam taleplerimizi karşılamalıdır. Başta AKP iktidarı olmak üzere SGK ve İŞKUR yöneticilerini ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı'nı bir kez daha uyarıyoruz. SGK ve İŞKUR emekçilerinin ikramiyeleri 15 Ocak 2015 tarihi itibariyle geçmiş kayıplar ve yasal faizi ile birlikte ödenmeye başlanmalıdır. Büro Emekçileri Sendikası olarak işkolumuzda yaşanan hak gasplarına karşı dün olduğu gibi bugünde mücadelemizi sürdürüyoruz, bundan sonrada sürdüreceğimizi buradan bir kez daha kamuoyu ile paylaşıyoruz." Yapılan basın açıklamasının ardından grup sessizce dağıldı.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel BES, çalışanların ikramiyelerini istedi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement