Beş Çiçekli Altın Şehir' Ödülü Antalya'ya Geldi - Son Dakika
Güncel

Beş Çiçekli Altın Şehir' Ödülü Antalya'ya Geldi

Beş Çiçekli Altın Şehir\' Ödülü Antalya\'ya Geldi

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Ak Partili Menderes Türel, Uluslararası Çiçek Açan Şehirler yarışmasından büyük ödülle Antalya'ya dönüşünde havalimanındaki kutlamada "Altın kıymetinde bir şehir, bizim altın projelerimizle taçlanıyor ve dünya da artık Antalya'ya altın madalya veriyor.

05.10.2015 21:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Ak Partili Menderes Türel, Uluslararası Çiçek Açan Şehirler yarışmasından büyük ödülle Antalya'ya dönüşünde havalimanındaki kutlamada "Altın kıymetinde bir şehir, bizim altın projelerimizle taçlanıyor ve dünya da artık Antalya'ya altın madalya veriyor. Bunu dünya görüyor, inşallah darısı görmeyenlerin başına" diye konuştu.

Türkiye'den ilk kez Antalya'nın katıldığı ve katıldığı ilk yıl 'Uluslararası Çiçek Açan Şehirler' yarışmasında kazanılan 'Beş Çiçekli Altın Şehir' ödülü, kente geldi. Ödülü, Kanada'dan, Antalya Valisi Muammer Türker, Büyükşehir Belediye Belediye Başkanı Menderes Türel, Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, EXPO 2016 Antalya Ajansı Sekreteri Haşmet Suiçmez getirirken kendilerini aralarında Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Çavuşoğlu'nun da bulunduğu büyük bir kalabalık karşıladı. Antalya Valiliği'nin himayesinde Büyükşehir Belediyesi'nce Kaleiçi Hıdırlık Sokak'ta yapılan düzenlemeyle ödül Antalya'nın olurken ödülü getiren heyet, havalimanında çiçeklerle karşılandı.

ANTALYA 5 YILDIZLI ŞEHİR

'Beş Çiçekli Altın Şehir' ödülü için havalimanında yapılan kutlamada Türel, kürsüye dünya birinciliği ödülünü de bıraktı ve "Nasıl yakıştı değil mi Antalya'ya" diyerek konuşmasına başladı. Türel, karşılamanın kendisi ve heyet için sürpriz olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Antalya'mız 5 yıldızlı altın şehir oldu. İzlerin bu ilgisi biz de yorgunluk bırakmadı. Dünyanın birçok gelişmiş ülkesinden onlarca şehrin bir yarışma içinde bulunduğu bir ortamdan geliyoruz. Kanada, ABD, Çek Cumhuriyeti, İngiltere, İrlanda gibi önemli ülkelerin şehirleri burada yarıştı. Ama şükürler olsun ki ipi Antalya göğüsledi. Aslında 5 yıldızlı altın şehir ödülüyle Antalya'ya dünya şampiyonluğunu getirmiş olduk. Bu hepimiz için büyük bir gururdur. Bu gurur hepimizindir, bütün Antalyalılarındır. Ödülü Antalya halkına verilmiş bir ödül olduğunu paylaşmak isterim."

SADECE ŞEHİRCİLİK ÖDÜLÜ DEĞİL

Kazanılan bu ödülün sadece şehircilik ödülü olmadığını, halkın katılımını da içerdiğini belirten Türel, bu açıdan Kaleiçi'nde yapılan çiçeklendirme çalışmalarına Kaleiçi esnafının da katılmasının ödülde önemli bir etken olduğunu dile getirdi. Ödülün verilmesinde birçok faktörün etkili olduğunun altını çizen Türel, "Antalya'da yaptığımız EXPO da ödülün alınmasında önemli etkenlerden bir tanesi oldu. EXPO projemizi, 10 yıl önce iyi niyet mektubunu imzalayarak, talimatlarla hayata geçiren Sayın Cumhurbaşkanımızı da bu ödülde etkisi olduğu için, bir kez daha kendilerine EXPO'ya vermiş olduğu destekten dolayı teşekkürlerimi iletiyorum" dedi.

CUMHURBAŞKANI GECEYARISI ARADI

Ödülün alınmasından birkaç saat sonra Kanada'da gece saat 02.00'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kendisini telefonla arayarak kutladığını belirten Türel, "Antalya'ya Sayın Cumhurbaşkanımızın gösterdiği sevgi, ilgi için ben de kendilerine teşekkürü borç biliyorum" dedi.

'ANTALYA'NIN VİZYONUNU BÜYÜTTÜK'

Türel, Antalya'yı küresel, lider şehirlerden birisi haline getirmek için yola çıktıklarını söyledi. Bu çerçevede Kanada öncesi Başbakan Ahmet Davutoğlu'yla New York'ta olduğunu aktaran Türel, burada ABD Başkanı Barack Obama'nın başlattığı 20 şehri barındıran 'Strong Cities Network' içinde Türkiye'yi temsil ettiğini söyledi. Türel, "Amerika'dan sonra Kanada'da bir başka küresel platformda birinciliği almış olduk ve Antalya hayallerimiz tek tek gerçek oluyor. Antalya halkı bizi destekledi, biz de Antalya'nın vizyonunu büyüttük, dünya ligine çıkardık" dedi.

BÜYÜK DÖNÜŞÜM

Antalya'nın yaşadığı bu dönüşümün bu yıl Fransa'da düzenlenen yapı ve inşaat fuarı MIPIM'de temsil edilmesiyle başladığına dikkati çeken Türel, konuşmasına şöyle devam etti:

"'Antalya yeşil bir şehir olacak. Antalya çiçek açacak' demiştik. Sözümüzde de durduk. Projelerimiz devam edecek. Dünya Antalya'yı konuşmaya devam edecek. Bu ödül uluslararası bir jüri tarafından değerlendirilerek takdir ediliyor. Temmuz ayında uluslararası jürinin 2 önemli üyesi Antalya'ya geldi ve gerekli incelemeleri yaptı. 8 kritere göre değerlendiriliyor ödül. Bunlar şehrin düzenliğinden başlıyor, çevreye duyarlılık, kültür mirasının korunması, şehrin ağaçlandırılması, yeşil alanlar ve hatta çim alanlar gibi birçok kriteri içeresinde barındıran değerlendirme kriterleri. Kaleiçi'nde yapmış olduğumuz çiçeklendirme ve peyzaj bu çerçevede dikkate alındı. Antalya'nın çevreye yönelik altyapı tesisleri, arıtma kanalizasyon gibi hususlar, hem EXPO projemiz, hepsine tek tek bakıldı. Orada söylenilen şu vardı, 'Biz size özel hiçbir şey yapmadık, çünkü gerçekten hak ederek aldınız, bu sizin hakkınızdı' denildi. Artık Antalya'nın kıymeti daha iyi ortaya çıkıyor, daha da iyi anlaşılıyor. Altın kıymetinde bir şehir bizim altın projelerimizle taçlanıyor ve dünya da artık Antalya'ya altın madalya veriyor. Bunun dünya görüyor, inşallah darısı görmeyenlerin başına."

SESİ TİTREDİ GÖZLERİ DOLDU

Türel konuşmasın sonunda Kanada'da ödülü aldığı gecenin büyük oğlu Akant'ın doğum günü olduğunu anlatırken gözleri doldu, sesi titredi ve "Ben görev gereği uzaklardaydım. Bu ödülü onlara ithaf ediyorum" dedi.

ŞEHİRLER REKABET EDİYOR

Vali Türker ise konuşmasında dünyada artık sadece devletlerin, ülkelerin değil şehirlerin de kıyasıya bir rekabet içinde olduğunu belirterek, "Bu yaşanırken şehirlerin rekabet gücü diktikleri binayla, döktükleri betonla ölçülmüyor. Artık o şehirde yaşayan herkesin ihtiyacı neyse sürdürülebilir kalkınma denen anlayış içinde gelecek nesillere bırakabildikleri mirasla ölçülüyor" diye konuştu. Bu noktada konu odağında da sadece insanın yer almadığını çiçeklerden böceklere, kuşlardan arılara önem verildiği ölçüde rekabet gücünün arttığını vurgulayan Türker, şehirde yaşayan insanların yönetime katıldığı, sadece önüne sandık konduğu zaman değil farklı zamanlarda da sözünü yöneticilere ulaştırabildiği ölçüde şehirlerin rekabet gücü ve demokratik gelişme seviyesinin ölçüldüğünü söyledi. Türker, dile getirdiği tüm bu özelliklerin 'Çiçek Açan Şehirler' projesinde var olduğunu söyledi.

ANTALYA'NIN ADINI DÜNYA BİLİYOR

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya'nın tarihi bir günü, anı yaşadığını belirterek, uluslararası alanda, dünyanın en önemli şehirlerinin yer aldığı bir alanda ödül almanın hiç de kolay olmadığının altını çizdi. Çavuşoğlu, "Antalya bir dünya markası oldu. Diplomasinin merkezi oldu. Dünyada adı herkes tarafından bilinen bir şehir oldu" dedi.

Antalya'nın altın madalya ile döndüğü Dünya Çiçek Açan Şehirler Yarışması'nda her yıl bir birinci belirlediğini ancak altın madalyanın her yıl verilmediğini söyleyen Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"Antalya'mız daha da kalkınacak. Çağ atlayacak, sınıf atayacak. Yaşam standardı Antalya'nın gelişecek. Çok da yatırım. Bugüne kadar çok yatırım yaptık, yapacağız da. Antalya, dünyanın her yerinden, havadan, karadan, denizden tren yollarıyla daha da ulaşılabilir bir şehir olacak. Eğitimde, sporda daha gelişmiş olacak. Antalya sağlıkta her alanda daha da kalkınmış olacak. Ama bir şeyi ihmal etmeyeceğiz, Antalya'da her zaman çiçek açacağız. Antalya'da her zaman çevre bilinci önceliğimiz olacak."

EXPO KALICI BİR PARK OLACAK

Çavuşoğlu, 2016 yılında kapılarını açacak EXPO'nun Antalya için 6 aylık geçici bir etkinlik olmayacağını belirterek, "EXPO'yu kalıcı bir botanik park olarak Antalya'mıza emanet edeceğiz" dedi.

BİN ÜZERİNDEN 900 PUAN

Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, Antalya'nın birinciliğe 6 kategoride 1000 üzerinden 900 puanla ulaştığını belirterek "Biz 5 yıl önce birlik olarak Antalya'nın bu yarışmaya katılması için başvurmuştuk ama kabul görmemişti. Şimdi EXPO sayesinde, Antalya imajıyla kabul edilme şansını edindik ve ilk girdiğimizde de dünya birincisi olduk" diye konuştu. EXPO 2016 Antalya Ajansı Sekreteri Haşmet Suiçmez, "Büyük bir ödül. Umarım Antalya'ya çiçek açıyor, diğer tüm belediyelerimiz, şehirlerimiz de çiçek açar" dedi. - Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Beş Çiçekli Altın Şehir' Ödülü Antalya'ya Geldi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement