Besd-Bir 17. Genel Kurulu - Son Dakika
Ekonomi

Besd-Bir 17. Genel Kurulu

BESD BİR Başkanı Koca: "2014 yılında 430 bin ton ihracat yaptık, 700 milyon dolarlık döviz girdisi elde ettik. Rusya'ya da 20 bin ton ihracat gerçekleştirildi" "2014 yılında kişi başına kanatlı eti tüketimi 22,3 kilograma çıktı"

28.01.2015 18:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği (BESD-BİR) Başkanı Sait Koca, beyaz et sektörüne ilişkin, "2014 yılında 430 bin ton ihracat yaptık, 700 milyon dolarlık döviz girdisi elde ettik. Rusya'ya da 20 bin ton ihracat gerçekleştirildi" dedi.

BESD-BİR 17'nci Genel Kurulu'nda konuşan Koca, dünyada piliç eti üretiminin sürekli arttığını, ABD, Çin ve Brezilya'nın ilk sıralarda yer aldığını söyledi. Koca, " Türkiye'deki rakamlara bakıldığında 2014 yılı rakamları kesinleşmemekle beraber 1 milyon 950 bin ton civarında üretimin gerçekleştiğini görüyoruz. Ciddi bir büyüme, 2013 yılına göre yüzde 9,2 gibi bir büyüme gerçekleşmiş durumda" diye konuştu.

Piliç eti üretimi artırılarak tüketimin teşvik edilmesinin, insanların sağlıklı beslenmesi açısından önem az ettiğine dikkati çeken Koca, "2014 yılında kişi başına kanatlı eti tüketimi 22,3 kilograma çıktı. İç tüketimde ciddi bir artışın gerçekleştiğini görüyoruz" ifadesini kullandı.

Koca, beyaz et sektöründe 2014 yılında 430 bin ton ihracat yaptıklarını, 700 milyon dolarlık döviz girdisi elde ettiklerini belirterek, bu ihracatın 2008'den beri artarak devam ettiğini, bu ihracatın 226 bin tonluk kısmını Irak'a gerçekleştirdiklerini ifade etti.

AB'nin 10 yılı aşkın süredir kendileri için bir macera olduğunu dile getiren Koca, Japonya, Filipinler ve Çin'e ihracat ile ilgili Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına müracaatlarının bulunduğunu, Bakanlıkta bu çalışmaların sürdüğünü söyledi.

Koca, üretilen piliç ayaklarının hemen hemen tamamının yurtdışına, özellikle de büyük bir kısmının Çin'e dolaylı yollardan gittiğini ifade ederek, bu nedenle 13,6 milyon dolarlık kayıp yaşandığını bildirdi.

Rusya pazarına yeni girdiklerini hatırlatan Koca, şöyle konuştu:

"Rusya'nın da AB ve ABD'den gıda ithalatını durdurması ile Rusya bizim için alternatif bir pazar olmaya başladı. Oraya 2014 yılında 20 bin ton gibi bir ihracat gerçekleştirildi. İlk aşamada izin almış firmalar vardı. Daha sonra ikinci aşamada izin için müracaat etmiş olan firmaların daha prosedürleri tamamlanmadı. O firmaların prosedürlerinin tamamlanması da ihracatın artmasına katkı sağlayacak. Biz '20 bin ton ihracat yaptık iyi rakam' derken, geçtiğimiz yıl Brezilya 120 bin ton ihracat gerçekleştirdi. Bu Rusya pazarının büyüklüğünün göstergesi olabilir. 150 bin tonluk kota olursa biz karşılayabileceğimizi beyan ettik. Bu kotanın da iç pazardaki tüketimi ve fiyatları olumsuz etkilemeyeceğini söyledik. İnşallah bu kota alınır ve bazı ikili anlaşmalar da yapılabilir. Örneğin şu an duyuyoruz, İran ile Rusya bazı ürünlerde ikili anlaşmalar yapmış, gümrük sıfıra düşürülmüş, bu tür avantajlar da yakalanabilir.

İhracatımızın büyük bir kısmı mekanik ayrıştırılmış ürünler oluşturuyor aslında, parça piliç miktarı çok düşük. Bu yüzden de Rusya pazarı çok önemli bir pazar konumuna geldi. Türkiye'de mekanik ayrılmış etlerin kullanımı yasak. Dünyada böyle bir yasak yok. Bu yasaktan ötürü sektör olarak ciddi ekonomik kayıplara uğradık. Ayrıca bu yasak nedeniyle tüketicilerin ucuz ve sağlıklı ürün almasını da engelledik. Bütün dünya atıkları gıdaya çevirmeye çalışırken, Türkiye'de gıdayı atığa çeviren bir model oluşturduk."

Tek liste ile seçimlere girilen Genel Kurulda yönetim kurulu üyeliğine, Sait Koca, Süleyman Öztürk, Nezih Gençer, Ömer Görener, Ender Abalıoğlu, Mehmet Keskinoğlu ve İpek Üstündağ seçildi.

Toplantıya, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Pakdil ile Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Başkanı Ülkü Karakuş da katıldı. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Besd-Bir 17. Genel Kurulu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement