Saman Veriminde Düşüş Bekleniyor - Son Dakika
Yerel

Saman Veriminde Düşüş Bekleniyor

Saman Veriminde Düşüş Bekleniyor

Kırıkkale, Kırşehir ve Yozgat'ta olumsuz hava koşulları nedeniyle geçen yıla göre saman veriminde yüzde 30 civarında düşüş bekleniyor.

12.07.2014 11:13  Güncelleme: 11:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hububat ekili alanlar bu yıl yeterli yağış alamadığı için verimsiz bir dönem geçirirken, saman üretimi düşerse, bu durumdan en çok besiciler etkilenebilir.

Kırıkkale Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hayvancılıkla uğraşanlar için samanın her ne kadar besin değeri düşük olsa da önemli bir yem bitkisi olduğunu söyledi.

Çiftçilerin saman olmadan besi yapamadıklarını anlatan Kırbaş, "Özellikle arpa ekilen arazilerde saman veriminin düşük olduğunu görüyoruz. Buğday ekili arazilerde de yine yağış alma durumuna göre saman verimi düşük. Kırıkkale ve çevre illerde saman veriminde yüzde 30 civarında düşüş bekleniyor. Bakanlık ve İl Müdürlüğü olarak konunun takibini yapıyoruz." dedi.

Kırbaş, verimdeki düşüş nedeniyle geçen yıla göre saman balyalarının fiyatının iki katına satılmaya başlandığını ifade etti.

Samanın yanı sıra diğer yem bitkilerinde de verim düşüklüğü nedeniyle maliyetlerin yükselebileceğini ifade eden Kırbaş, bu durumun et ve süt fiyatlarına yansıyacağını tahmin ettiklerini kaydetti.

Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz de ,bu yıl kuraklığın hububatta rekolteyi düşürdüğünü, buğday ve arpaların boyunun kısa kalması sonucu sap veriminde de azalma olduğunu ifade etti.

Samanın kilogramı geçen yıl 12 kuruşa satılırken bu yıl 20 kuruştan alıcı bulduğunu dile getiren Açıkgöz, "Özellikle Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki besiciler sap ve saman konusunda sıkıntı çekebilir. Çünkü bölgemizden doğuya çok miktarda saman gönderiliyordu" dedi.

Kırşehir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bülent Ozan ise kuraklıktan dolayı Kırşehir'in bazı bölgelerinde de saman sıkıntısı yaşandığını, ancak yörenin kendi saman ihtiyacını karşılayabileceğini belirtti.

Ozan, saman fiyatlarının yükselmesinin sadece kuraklık nedeniyle değil, üreticilerin acele etmesiyle de bağlantılı olduğunu kaydetti.

Çiftçi Mehmet Çayır da, bu yıl saman sıkıntısı yaşanabileceğinin görüldüğünü ifade etti.

Arpa ve buğday ekili tarlalarda tırmık çekerek, biçerdöver operatörlerinden sapı toprağa en yakın yerden almalarını rica ederek sap, saman ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştıklarını anlatan Çayır, saman üretimindeki düşüş nedeniyle maliyetlerin artmasından endişe ettiklerini sözlerine ekledi. - Kırıkkale

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Saman Veriminde Düşüş Bekleniyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement