Beşiri'de Fıstıkçılık Yaygınlaşıyor - Son Dakika
Yerel

Beşiri'de Fıstıkçılık Yaygınlaşıyor

Beşiri\'de Fıstıkçılık Yaygınlaşıyor

Batmanın Beşiri İlçesinde fıstık üretiminde artış yaşandı.

15.02.2015 15:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Batmanın Beşiri İlçesinde fıstıkçılık mesleği yaygınlaşıyor.

Beşiri İlçe Tarım, Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri daha önce köylülere dağıtılan fıstık ağaçlarından köylülerin gelir elde etmeye başladığını belirtti.

Geçen sene 12 bin dönümden 7 Milyon Tl gelir elde eden Beşiri'li çiftçiler, Kaymakamlık ve Tarım Müdürlüğünün destekleri ile düzenli gelir sahibi oldu.

Daha önce tütün ve pamuk ekiminin yapıldığı Beşiri köylerinde artık fıstıkçılık yapılıyor. Beşiri'ye bağlı köylere 50 bin adet fıstık ağacı dağıtımının yapıldığını belirten Beşiri Tarım, Gıda ve Hayvancılık İlçe Müdürü Fadıl Kaplan, 13 bin dönüm arazinin fıstık alanına çevrildiğini belirtti.

Geçen yıl 50 bin fidan daha dağıtarak uzun vadede Beşiri yöresini fıstıkçılığın merkezi haline getireceklerini belirten Kaplan "köylüler artık fıstıkçılığa yöneldi. 100 bin adet fıstık ağacını binlerce dönüm arazi ile birleştirmeyi hedefliyoruz. Zaten son birkaç yıldır çiftçiler fıstıklardan verim alarak ve kilosunu 9-10 liradan pazara sürmeye başladılar. Bir dönüm fıstık alanından ortalama 100 kilo verim düşünüldüğünde, bir çiftçimiz dönüm başına ortalama 1.000 lira rahat kazanmakta. Beşiri bölgesinde 400 bin dönüm arazimiz var ve hepsi de fıstıkçılık için oldukça uygun" dedi. Fıstıkçılığın daha tarlada getirisinin olduğunu vurgulayan Kaplan "fıstıkçılık gelişirse bunun yanında yan sanayi kolları da gelişir. Örneğin, fıstıkların paketlenmesi, kavrulması ve diğer sanayi kollarında değerlendirilmesi ile yeni istihdam kapıları açılır" şeklinde konuştu.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Yerel Beşiri'de Fıstıkçılık Yaygınlaşıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement