Betonarme Yerine Çelik Bina Önerisi - Son Dakika
Güncel

Betonarme Yerine Çelik Bina Önerisi

Betonarme Yerine Çelik Bina Önerisi

Mustafa Kemal Ünivertesi (MKÜ) Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Konstrüksiyon ve İmalat Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gürel Çam, özellikle deprem esnasında betonarme yapıların daha fazla hasara yol açmasından dolayı çelik konstrüksiyon yapılara ağırlık verilmesi gerektiğini belirtti.

02.03.2015 14:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mustafa Kemal Ünivertesi (MKÜ) Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Konstrüksiyon ve İmalat Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gürel Çam, özellikle deprem esnasında betonarme yapıların daha fazla hasara yol açmasından dolayı çelik konstrüksiyon yapılara ağırlık verilmesi gerektiğini belirtti.

Hatay'da meydana gelen depremin ardından özellikle deprem konusuna ağırlık verildiğini ifade eden Prof Dr. Çam, sosyal sorumluluk ilkesi doğrultusunda tercihinin ticari beklentilerden ziyade çelik yapılardan yana olduğunu ifade etti.

Hatay'ın coğrafyasının depremselliğiyle ön plana çıkan bir bölge olduğunu Belirten Çam, "Herkesin bildiği gibi Hatay'da çok aktif fay hatları var. O yüzden ara sıra düşük şiddette depremler gerçekleşmekte. Ancak uzmanların söylediğine göre yüzyılda bir şiddetli deprem olma potansiyeli oldukça yüksek. Son 90 küsur yıldır böyle bir deprem olmadığı için büyük deprem olma olasılığı da oldukça yüksek"dedi.

KARBON EŞDEĞERİ ÖNEMLİ HALE GELDİ

Japonya'daki Kobe depreminden sonra bölgede yaygın olarak yapılan inşaat demirlerinde özellikle son yıllarda mekanik özelliklerin çok önemli olduğunun ortaya çıktığını vurgulayan Prof. Dr. Gürel Çam şöyle devam etti:

"Yani eskiden inşaat demiri imalatında karbon eşdeğerlerine pek bakılmazdı. Ama deprem sonrası bu karbon eşdeğerinin çok önemli olduğu anlaşılmıştır. O yüzden yeni yönetmelikte karbon eşdeğer konusu önemli hale geldi. 'Bu niye önemli?' Karbon eş değeri yüksek olursa inşaat demirinin bünyesindeki karbon ve karbon gibi çeliğin gevrekliğini arttıran element miktarı artıyor. Bu da çeliği gevrek yani kırılgan hale getiriyor. O yüzden statik şartlar altında inşaat demiri çekme deneyine tabi tutulduğunda herhangi bir sıkıntı olmasa bile dinamik yükler altında ani kırılmalara yani betonarme yapılarda deprem esnasında binaların hızlı bir şekilde hasara uğramasına yol açabiliyor."

Depreme başka bir açıdan da yaklaşan ve özellikle 1994 sonrası ağırlıklı olarak kaynak teknolojileri konusunda uzmanlaştığını kaydeden Çam şunları aktardı: "Japonya'daki Kobe depreminin ortaya çıkardığı diğer bir gerçek, çelik konstrüksiyon binalarda bile deprem esnasındaki dinamik şartlarda hasarların büyük bir kısmının kaynak bölgelerinde çatlama başlaması sonucu geliştiğidir. Sanayiyle birlikte özellikle inşaat demiri üreten firmalarla veya çelik konstrüksiyona yönelik çelik üreten firmalarla kaynak performansları kaynaklı çelik konstrüksiyon yapılarının dinamik şartlar altındaki davranışı konularında çalışma yapmanın çok olumlu ve faydalı olacağını düşünüyorum. Bu çalışmanın ülkemizde yaygın olarak yapıldığını söylemek henüz mümkün değil. Eğer bu üniversitemizde yapılırsa da öncü olma özelliği taşıyor. Önümüzdeki süreçte makine mühendisliği bünyesinde uygun doktora öğrencileri ve yardımcı araştırmacılar bulunduğu takdirde kısa bir sürede bu tür konularda çalışma yapılabilir."

ÇELİK YAPILAR ÖNEM KAZANIYOR

Dünya genelinde çelik konstrüksiyon yapıların daha önce yaygınlaşmasına rağmen Hatay'da yaklaşık olarak 10 yıl önce başladığını belirten Çam, yavaş yavaş ama gittikçe arttığını aktardı ve şöyle devam etti:

"Dolayısıyla çelik konstrüksiyondaki artışa paralel olarak kaynaklı çeliklerin dinamik şartlardaki performansların incelenmesi konusunda araştırma yapılması daha önemli hale geldi. Çelik konstrüksiyon yapılar hafifliğinden dolayı konut dışındaki binalarda zaten avantajlı olduğu için yaygın olarak kullanılıyordu. Hatta Hatay'da bildiğim kadarıyla çelik konstrüksiyon konut tipi evler de yapıldı. Dolayısıyla eskiden ekonomik olarak maliyeti yüksek olduğu için tercih edilmemesine rağmen günümüzde artık tercih edilir hale geldi ve konutlarda da kullanılıyor. Dolayısıyla o konuda araştırmaların yapılması daha önemli diyebilirim."

"ÇELİK KONSTRÜKSİYON YAPILAR BENCE DAHA SAĞLIKLI"

Özellikle depremselliğin önemli, Hatay'ın belli bölgeleri fay hatlarının üzerinde olduğunu belirten Çam, "O bölgelerde o bölgeye uyumlu bina yapma adı altında prefabrik veya çelik konstrüksiyon yapılar bence daha sağlıklı. Bunun ekonomik getirisinden ziyade sosyal sorumluk adı altında yapılması gerekiyor. İnsan sağlığı ve güvenli yaşam açısından baktığımızda kesinlikle daha avantajlı. İnşaat konusunda uzman olmadığım için kesin bir şey söyleyemem ama daha hızlı yapılabilir. Özellikle prefabrik binalar çok daha hızlı yapılabilir. Yürütülecek kaynaklı çeliklerin dinamik şartlardaki performanslarıyla ilgili çalışmaların çelik konstrüksiyon binaların deprem bölgelerinde daha emniyetli kullanmasına büyük katkıda bulunacağını düşünüyorum. O yüzden yararlı olacağını söyleyebiliriz" dedi. - HATAY

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Betonarme Yerine Çelik Bina Önerisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı
    05:09 Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı

    Estetik operasyonlar nedeniyle 'Yerli Angelina Jolie' lakabını alan ünlü sanatçı Umut Akyürek, yakalandığı virüs nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Hastanede oksijen tüpüyle nefes alan sanatçı, herkese uyarılarda bulunarak kendilerine dikkat etmelerini söyledi. Umut Akyürek'in bir süre daha hastanede kalacağı ve sahne programlarını iptal ettiği öğrenildi.

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.


Advertisement