Beü'de Spect-ct Cihazı Devreye Girdi - Son Dakika
Yerel

Beü'de Spect-ct Cihazı Devreye Girdi

Beü\'de Spect-ct Cihazı Devreye Girdi

BEÜ Bilimsel Araştırma Projeleri kapsamında sağlanan 1,8 Milyon TL’lik finansal destek yoluyla sağlık uygulama ve araştırma merkezine kurulumu yapılan SPECT-CT cihazı devreye girdi.

25.11.2015 14:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

BEÜ Bilimsel Araştırma Projeleri kapsamında sağlanan 1,8 Milyon TL'lik finansal destek yoluyla sağlık uygulama ve araştırma merkezine kurulumu yapılan SPECT-CT cihazı devreye girdi.

Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde hizmete giren SPECT-CT cihazı kamuoyuna tanıtıldı. Çağdaş alt yapısı ve uzman ekibiyle bölgeye gelişmiş ülkeler standartlarında hizmet vermeyi sürdüren BEÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi, son beş yıl içerinde mevcut sağlık hizmetlerinin çeşitliliğini ve kapasitesini ciddi bir biçimde arttırdı. Özellikle yoğun talep gören alanlarda planlanan tıbbi cihaz yatırımları, Zonguldak ve bölge insanı için büyük bir şans olarak görüyor.

Araştırma hastanesine kurulan yeni cihaz hakkında bilgiler veren BEÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Başhekim Yardımcısı yrd. Doç. Dr. Yavuz Sami Salihoğlu, "Modern tıbbi bir görüntüleme cihazı ismi SPECT - CT isminden de anlaşılacağı üzere hbyrit bir cihaz, başka amaçlarla üretilmiş gama kamera ve tomografi ile bir araya getirilmesiyle oluşturulmuş modern bir cihaz. Bu iki cihazın ayrı ayrı üstün özelliklerinin yanında eksikleri vardı. Bir araya getirilmek suretiyle son derece faydalı bir görüntüleme tanı aracı bir cihaz. Bizim bölümümüzün hizmetlerini yürütmek için konversyoner bir gama kameraya ihtiyacımız vardı. Fakat sayın hocamızın desteğiyle kurumumuzun vizyonuna uygun hbyrit modern bir cihaz kazandırmış olduk. Bu cihazla hastaların özellikle onkoloji tanı ve tedavisinde katkı sağlayacağız. İlave olarak da Onkoloji dışında kalp, akciğer, endokrin sistem gibi birçok doku ve organlarda kanser dışı hastalıkların teşhis ve tedavilerine katkı sağlayan bir cihaz. Son 10 yıldır dünyada kullanılmaya başlanan cihaz ülkemizde sayısı az, bölgemizde hiç yok. Böyle bir cihazı hizmete sunduk. Bilimsel araştırmaların yanında nitelikli nükleer tıp görüntüleme hizmeti sunmamıza aracılık edecek bir cihaz" şeklinde konuştu.

Eskiden sadece sintigrafi bölümü varken hastaları çekerken metabolik ve fonksiyonel bilgi elde etiklerini söyleyen BEÜ Nükleer Tıp Anabilim dalı Başkanı Prof. Dr Mehmet Çabuk, "Eskiden sadece sintigrafi bölümü varken biz hastaları çekerken metabolik ve fonksiyonel bilgi elde ediyorduk. Ama yerini tam olarak tespit edemiyorduk. Bu cihazın gelmesiyle birlikte tam olarak yerini lokalize edebiliyoruz. Daha önceden burada çekilen görüntünün nerde olduğunu bulmak için başka bir filmle ayrı ayrı bakıyorduk. Ama şimdi iki görüntü çakıştırılıyor tam olarak hem fonksiyon hem de lokalisazyon bilgisi veriyor. Bu cihazla birlikte bölümümüzde bütün cihazlarımız yenilendi. En eski cihazımız 2011 yılında alınan bir gama kameramız daha var. Onun dışında bütün cihazlarımız yenilendi" dedi

2016 yılına çok güçlü güncellenmiş cihazlarla hizmet vermeye devam edeceklerini belirten BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer, "Görüntüleme cihazlarıyla ilgili 2015 yılında çok devasa bir yatırım yaptık. En son hizmete aldığımız SPECT - CT cihazı inşallah önümüzdeki ay içerisinde de 15 yıllık kullanılan MR cihazını yenileyeceğiz. 2016 yılına çok güçlü güncellenmiş cihazlarla hizmet vermeye devam edeceğiz. Artık görüntüleme cihazları tek tip konvansiyonel cihazlar değil hbyrit cihazlar. Daha önceden SPECT olarak kullanılan gama kameralarıyla birlikte CT avantajlarını katarak iki bilgiyi harmanlayarak teşhis ve tedavide güçlü bir dayanak sağlıyor. Aynısı daha önce kazandırdığımız PET- CT cihazımızda da vardı. PET ayrı bir görüntüleme tekniği CT ayrı bir görüntüleme tekniği ikisi birleştirerek hbyrit bir mekanizma üretiliyor çok yaygın olarak kullanılan bir cihaz. Nükleer Tıp'taki öğretim üyelerimizin bilimsel araştırma kapasitesini çok arttıracak. Aynı zamanda buraya gelen vatandaşlarımızın sağlık hizmetlerini çok nitelikli bir şekilde almasını sağlayacak. Bu cihaz hastanemizde ve bölgemizde yoktu bu anlamda yeni bir cihazı üniversitemize kazandırmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Biz aynı zamanda sağlığın her tarafındayız. Sağlığın eğitim kısmında da varız. Hem lisans eğitiminde hem mezuniyet sonrası lisansüstü eğitimde de bu cihazın bizde olmuş olması eğitimin kalitesini çok olumlu bir şekilde etkileyecek. Zaten tıp fakültesinin vermiş olduğu eğitim ulusal ölçekte çok iyi bir eğitim. TUS sınavındaki başarıları tüm Türkiye biliyor. İnşallah bu cihazların katılmasıyla birlikte eğitimdeki başarı skalasını çok daha yukarılara taşıma fırsatı bulacağız" dedi.

SPECT- CT Cihazının Türkiye sadece yedi tane olduğunun altını çizen BEÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Varım Numanoğlu, "Son 10 yıldır dünyada ortaya çıkmış bir cihaz, aslında Nükleer tıp görüntüleme sistemlerinin geleceği bu bundan sonra konvansiyonel cihazlar yavaş yavaş devreden çıkacak. Biz geleceğe yatırım yapıyoruz bunu da gösterdik. Bu çerçevede bakıldığında Türkiye'de yedinci cihaz. Sağlık Bakanlığı toplu bir alımla yeni bir 13 cihazlık alım yaptı. Muhtemelen Türkiye'de 20 cihazla birlikte uzun süre bu cihazla ilgili yatırımda yapılmayacak. Türkiye'deki ulusal ölçekteki çağdaşlarımızın epey önüne bir ileri adım oldu katkısı olan herkese teşekkür ediyorum" dedi.

Cihazın Zonguldak'a ve bölgeye hayırlı olmasını söyleyen BEÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Taner Bayraktaroğlu, ise "Üniversitemiz fakültemiz ve sağlık uygulama merkezimiz bölgesel önemli araştırma eğitim ve sağlık hizmet sunucusunun önemli yürütücüsü bu bağlamda nükleer tıp bulunduğumuz alandan multi disipliner birçok bölümün ortak hizmet yürüttüğü bir alan ve bu cihazda özellikle bütün bölümlere yardımcı oluyor. İnsan vücudunda küçük hücreye kadar vücuttaki sorunun saptanması tanısının konması ve tedavisinin yapılması aşamasında hbyrit bir cihaz. Bu cihazın kazanılmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi. - ZONGULDAK

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Beü'de Spect-ct Cihazı Devreye Girdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Gazze Şeridi'nde İsrail Saldırısında Belediye Başkanı Hayatını Kaybetti
    09 Nis Gazze Şeridi'nde İsrail Saldırısında Belediye Başkanı Hayatını Kaybetti

    Gazze Şeridi'nde İsrail güçlerinin düzenlediği hava saldırısında Maghazi Belediye Başkanı Hatem el-Ghamri ve 4 kişi hayatını kaybetti. Uluslararası topluma İsrail'e yönelik insanlığa karşı işlediği suçlardan dolayı soruşturma açılması çağrısı yapıldı.

  • AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu: AK Parti Kürtlerden biraz daha uzaklaştı
    09 Nis AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu: AK Parti Kürtlerden biraz daha uzaklaştı

    AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu, 31 Mart Yerel Seçimleri sonrası Kürt seçmenin tercihlerini ve AK Parti'nin durumunu değerlendirdi. Miroğlu, Kürt seçmenin, AK Parti ve DEM gibi partilere oy vererek, marjinal sokak siyasetinden kurtulup siyasetin merkezinde söz sahibi olmak istediğini belirtti.

  • Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısı
    09 Nis Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısı

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısında bulundu. Bugün öğle saatlerinden itibaren artarak akşam saatlerine kadar yerel olarak kuvvetli olması beklenen gök gürültülü sağanak nedeniyle vatandaşlar sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu, ani kuvvetli rüzgar ve kısa süreli fırtına ile ulaşımda aksamalara karşı dikkatli ve tedbirli olmaları konusunda uyarıldı.

  • SUBÜ Rektörü ve CHP PM Üyesi Ramazan Bayramı Mesajı Yayımladı
    09 Nis SUBÜ Rektörü ve CHP PM Üyesi Ramazan Bayramı Mesajı Yayımladı

    Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık ve CHP Parti Meclisi (PM) Üyesi Ecevit Keleş, Ramazan Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı. Sarıbıyık, bayramın manevi atmosferine vurgu yaparak, Filistin ve Doğu Türkistan'da yaşanan zulümlere dikkat çekti. Keleş ise bayramın birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularını pekiştirmesi gerektiğini belirtti.

  • Burhaniye'de 2024-2029 Dönemi Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi
    09 Nis Burhaniye'de 2024-2029 Dönemi Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi

    Burhaniye Belediye Başkanı Ali Kemal Deveciler başkanlığında, 31 Mart Yerel Seçimlerinden sonra 2024-2029 döneminin ilk meclis toplantısı gerçekleştirildi. Yeni dönem meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri, belediye daire müdürleri, basın mensupları ve Burhaniyeliler toplantıya katıldı. Toplantıda meclis başkan vekilleri, meclis katipleri ve encümen üyeleri seçildi. Ayrıca komisyon üyeleri belirlendi ve 2023 Yılı Faaliyet Raporu görüşüldü.

  • Pazaryeri Belediye Meclisi Toplantısında Encümen Üyeleri ve Komisyonlar Belirlendi
    09 Nis Pazaryeri Belediye Meclisi Toplantısında Encümen Üyeleri ve Komisyonlar Belirlendi

    31 Mart Yerel Seçimlerinden sonra Pazaryeri Belediye Meclisi ilk kez toplandı. Toplantıda encümen üyeleri, başkan vekili ve plan bütçe komisyonu belirlendi. Belediye Başkanı Zekiye Tekin, yeni dönemin Pazaryeri ilçesine hayırlı olmasını temenni etti.

  • TÜRKPATENT, coğrafi işaretli ürün sayısını açıkladı
    09 Nis TÜRKPATENT, coğrafi işaretli ürün sayısını açıkladı

    Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından tescil edilen coğrafi işaretli ürün sayısı geçen yıl sonunda 1512 olurken, Gaziantep ürünü tescillenen iller sıralaması, Hatay da en fazla coğrafi işaret başvurusu yapan iller arasında ilk sırada yer aldı. Türkiye'nin coğrafi işaret tescilli ürün sayısı 2023 sonu itibarıyla 1512 oldu. Kuruma geçen yıl 371 ürün için başvuru yapıldı ve bunlardan 209'u coğrafi işaret tescili aldı.

  • Akyazı Belediyesi'nin İlk Meclis Toplantısında Başkan Soykan Konuştu
    09 Nis Akyazı Belediyesi'nin İlk Meclis Toplantısında Başkan Soykan Konuştu

    Akyazı Belediyesi'nin 31 Mart Yerel Seçimleri'nin ardından gerçekleştirilen ilk meclis toplantısında Belediye Başkanı Bilal Soykan, Akyazı'nın güzelleştirilmesi ve değer katılması için çalışacaklarını belirtti.

  • Barış Pınarı Harekatı'yla temizlenen Tel Abyad ve Rasulayn'da halk, huzur içinde Ramazan Bayramı'na giriyor
    09 Nis Barış Pınarı Harekatı'yla temizlenen Tel Abyad ve Rasulayn'da halk, huzur içinde Ramazan Bayramı'na giriyor

    Barış Pınarı Harekatı'yla terör örgütü YPG/PKK'dan temizlenen Suriye'nin Tel Abyad ve Rasulayn ilçelerinde halk, Türkiye'nin çabalarıyla sağlanan huzur ve güven ortamında beşinci Ramazan Bayramı'na girecek. Buna rağmen ekonomik zorluklar yaşayan halk, pazarda alışveriş yaparak bayrama hazırlanıyor.

  • Zeytinburnu Belediye Meclisi Yeni Dönem İlk Toplantısını Gerçekleştirdi
    09 Nis Zeytinburnu Belediye Meclisi Yeni Dönem İlk Toplantısını Gerçekleştirdi

    31 Mart Yerel Seçimleri'nin ardından Zeytinburnu'nun 5 yıllık yeni yönetiminde söz sahibi olacak belediye meclis üyeleri, Belediye Başkanı Ömer Arısoy'un başkanlığında ilk toplantısını gerçekleştirdi.

  • Tokat Belediye Başkanı atlı ziyaretçilerle karşılaştı
    09 Nis Tokat Belediye Başkanı atlı ziyaretçilerle karşılaştı

    Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, atla safari yaparak gelen Ceylan Kırca ve Sümmani Yılmaz tarafından beklenmedik bir ziyaretçi grubuyla karşılaştı. Başkan ve vatandaşlar bu ilginç ziyaret karşısında hayrete düştü.

  • Meksika'da 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulması izlendi
    09 Nis Meksika'da 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulması izlendi

    Meksika'nın başkenti Mexico City'de yaşayanlar, 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulmasını izlemek için sahillere ve Meksika Ulusal Özerk Üniversitesi'nin kampüsüne akın etti. Tutulma, Meksika'nın kuzeyindeki bazı şehirlerde net şekilde izlendi. Meksikalılar ve turistler, tarihi anlara tanıklık etmek için tutulmanın görüldüğü kentlere akın etti.


Advertisement