Beyaz Altın"Da Artış Beklentisi - Son Dakika
Yerel

Beyaz Altın"Da Artış Beklentisi

Ülke pamuğunun yüzde 40'ının karşılandığı Şanlıurfa'da, bu yıl 1 milyon ton üretim hedefleniyor ŞUTB Başkanı Kaya: ''Bu yıl ülkedeki pamuk üretiminin yüzde 50'sini karşılayacağımızı tahmin ediyoruz"

07.09.2014 11:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

RAUF MALTAŞ - Türkiye'nin pamuk üretiminin yaklaşık yüzde 40'ının karşılandığı Şanlıurfa'da, bu yıl rekoltede yüzde 10 artış bekleniyor.

Lifiyle tekstile, çiğidiyle yağ sanayisine, küspesiyle de hayvancılık sektörüne ham madde sağlayan pamuğun hasadı sürüyor.

Kozasından çiçek açımına kadar her evresinde tarlalarda görsel şölen sunan ve "beyaz altın" olarak nitelendirilen pamuk, 40 dereceye ulaşan hava sıcaklığına rağmen işçiler tarafından dalından tek tek toplanıyor.

Türkiye'nin sulanabilir arazisinin yüzde 10'unun bulunduğu Şanlıurfa'da, çiftçiler, daha karlı mahsul olduğu için pamuk üretimini tercih ediyor.

Yıllardır Harran Ovası'nın hemen hemen tamamında yetiştirilen pamuğun üretimi, sulanabilir arazinin yaygınlaşmasına paralel olarak diğer bölgelerde de ekimi artmaya başladı.

Yüzde 10 artış beklentisi

Şanlıurfa Ticaret Borsası (ŞUTB) Başkanı Mehmet Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülke açısından stratejik bir ürün olan pamuğun hasadının kısa süre önce başladığını söyledi.

Kentte kaliteli pamuk üretildiğini belirten Kaya, özellikle hava şartlarının hasat döneminde mevsim normallerinde gitmesinin ürün verimi açısından son derece önemli olduğunu ifade etti.

Pamuğun girdi maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğini vurgulayan Kaya, üreticinin sanayiciye kaliteli pamuğu ulaştırmasını beklediklerini dile getirdi.

Rekoltedeki artışın çiftçinin yüzünü güldüreceğini vurgulayan Kaya, şöyle devam etti:

"Bu yıl rekolte beklentimiz geçen yıllara göre iyi. Yüzde 10 bir artış olabilir. Yaklaşık 1 milyon ton üretimi bekliyoruz. Normalde Türkiye'deki pamuğun yüzde 40'ını karşılıyoruz. Bu yıl ülkedeki pamuk üretiminin yüzde 50'sini karşılayacağımızı tahmin ediyoruz. Her şeyin yolunda gitmesi, sıcaklığın biraz yüksek olması pamuk bitkisinin gelişmesini biraz tetikledi ancak buna rağmen bazı çiftçilerimiz dekarda 700-750 kilogram pamuk alıyor." - Şanlıurfa

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Beyaz Altın'Da Artış Beklentisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement