"Beyaz Altın"nın Ekim Alanı Artıyor - Son Dakika
Yerel

"Beyaz Altın"nın Ekim Alanı Artıyor

"Beyaz Altın"nın Ekim Alanı Artıyor

Şanlıurfa'da sulanabilir arazinin artması, pamuk ekim alanını artırdığı bildirildi.

09.05.2014 12:07  Güncelleme: 12:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HALİL FİDAN - Türkiye'nin önemli tarım merkezlerinden  Şanlıurfa'da sulanabilir arazinin artması, pamuk ekim alanını artırdığı bildirildi.

Lifiyle tekstil, çiğidiyle yağ sanayisine, küspeyle de hayvancılık sektörüne ham madde sağlayan pamuk, tarladaki yerini almaya başladı. Kozasından çiçek açımına kadar her evresinde tarlalarda görsel şölen sunan "beyaz altın", Türk tekstil sektörünün gelişimine katkı sunuyor.

Pamuk, son yıllarda yaşanan olumsuzluklara rağmen çiftçinin gönlünde taht kurmaya devam ediyor.

Bölge çiftçisi, artan sulama imkanıyla yeşile dönüşen ovalarda, pamuk ekimi hazırlıklarını tamamladı. Geçen yıl erken ekim yapan üreticiler, bu yıl daha temkinli davranarak tohumu daha geç toprakla buluşturdu.

Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Ali Rıza Öztürkmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'deki pamuğun yüzde 42'sinin Şanlıurfa'da üretildiğini hatırlattı.

Şanlıurfa'daki ovaların tamamının sulanması halinde bu oranının daha da yükseleceğini vurgulayan Öztürmen, "Suruç Ovası su imkanına bu yıl kavuştu. Dolayısıyla bu yıl pamuk ekimi artacak. Önümüzdeki yıllarda da Bozova'daki verimli araziler sulanacak. Şanlıurfa'daki ovaların tamamı sulandığında ülke pamuğunun yüzde 70'i bu kentte yetiştirilebilir" dedi.

Öztürkmen, pamuk çiftçisinin yetersiz yağış nedeniyle bazı önlemler alması gerektiğini belirtti.

Geçen yıl etkili olan yağışlar nedeniyle üreticilerin birkaç kez ekim yapmak zorunda kaldığını anımsatan Öztürkmen, bu nedenle rekoltede yüzde 40'lara yakın bir azalma yaşandığına dikkati çekti. 

Çiftçi Hadi Yeşil ise arazilerin sulanmasıyla pamuk ekiminin daha da artacağını dile getirdi. - Şanlıurfa

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 'Beyaz Altın'nın Ekim Alanı Artıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement