Beyaz Altın"In Ekim Alanları Daraldı, İthalatı Arttı - Son Dakika
Ekonomi

Beyaz Altın"In Ekim Alanları Daraldı, İthalatı Arttı

Beyaz Altın"In Ekim Alanları Daraldı, İthalatı Arttı

Bir zamanların pamuk diyarı “beyaz altın” cenneti Adana’da ekim alanları bu yıl da daralmaya devam etti.

18.08.2015 09:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bir zamanların pamuk diyarı "beyaz altın" cenneti Adana'da ekim alanları bu yıl da daralmaya devam etti.

Pamuk ekili alanların son birkaç yılda 500 bin dönümden 300 bin dönüme kadar gerilediği Adana'nın en büyük çiftçi kuruluşu Yüreğir Ziraat Odası'nın Meclis Başkanı Şevket Uludağ, pamukta girdi maliyetlerinin artmasına rağmen teşviklerin yetersizliğinin üreticiyi mısır, buğday, soya gibi riski daha az ürünlere yönlendirdiğini söyledi.

Türkiye'nin geçen yılki pamuk ithalatının 800 bin tona dayandığını, son 10 yılda ithal pamuğa yaklaşık 15 milyar dolar ödendiğini ifade eden Uludağ, "Ekim alanları daraldı. İthalatımız arttı. ABD'nin pamuğuna muhtaç olduk" dedi. Bir tekstil ülkesi olmamıza rağmen, pamuk üretiminin sanayicinin ihtiyacı olan pamuğa yetmediğini belirten Şevket Uludağ, dünyada pamuk lifi veriminde ikinci olan Türkiye'nin, ithalatta da Çin'in ardından dünya ikincisi olduğunu kaydetti. Uludağ, "Pamuk ithalatı için milyarlarca dolar döviz ödüyoruz. Pamuğumuzu ABD pamuğundan koruyamıyoruz. Maliyeti bizden düşük olan ve daha fazla destekle beslenen ABD çiftçisi pamuğunu sıfır gümrükle Türkiye'ye satıyor. Öncelikle yapılması gereken pamukta gümrükle koruyamadığımız üreticilerin mağdur olmaması için, maliyet bedelinin üzerinde bir fiyatın piyasada oluşmasını sağlayıcı tedbirler almak olmalıdır" diye konuştu.

"Bir zamanlar 'Beyaz altın" cenneti olarak bilinen, dağın taşın pamuk ekili olduğu Adana'da son yıllarda çiftçinin neden pamuktan kaçtığına bakmak gerekir" diyen Uludağ, şöyle devam etti:

"Yoğun bir bakım gerektiren sulaması, çapası, yabani ot ve zararlı mücadelesi için büyük zahmet ve masraf gerektiren pamuğun maliyetleri son yıllarda çok arttı. Buna karşılık devletin kilo başına verdiği 65 kuruş fiyat ise çok yetersiz kaldı. Destekleme fiyatlarındaki yetersizlik pamuktan zarar eden üreticiyi beyaz altından soğuttu. Kazanamayan üretici, nispeten riski daha az olan mısır, buğday, soya gibi ürünlere yöneldi. Sonuçta da ekimalanlarımız daraldı ve kendimize yetecek hatta daha da fazlasını üretebilecek konumda olduğumuz pamuğu, yüksek miktarlarda ithal etmeye başladık. Destekleme yoluyla çiftçimizin cebine girebilecek olan para, ithalat yoluyla başka ülkelere döviz olarak aktarılmaya başladı. Hem millet hem de devlet zarar etti. Oysa bu paralar yabancı ülkeler yerine kendi üreticimize aktarılsa, hem çiftçimiz hem de ülke ekonomimiz bundan kazançlı çıkar."

Pamuğun lifiyle, Türkiye'nin ana ihraç ürünü olan tekstilin temel ham maddesini oluşturduğunu, küspesiyle hayvancılığı, çekirdeğiyle yağ sektörünü desteklediğini kaydeden Şevket Uludağ, "Son yıllarda tekstil sektörünün hızlı gelişimine ayak uydurma paralelinde, sektörün artan ham madde ihtiyacını karşılanmak için yapılması gerekenlerin aciliyeti her geçen gün daha fazla hissettirir hale gelmiştir."dedi. 2014 yılı kütlü pamuk fiyatının 1 TL'ye kadar düştüğünü kaydeden Şevket Uludağ, "Şu sıralar pamuk fiyatlarında bir miktar yükselme eğilimi olsa da bu stoğun hepsi tüccarın elinde olduğundan üretici yine bundan kazanamayacak. Dolar yükseldikçe fiyatlar yükselecek. Ancak piyasayı kontrol eden üç-beş tüccar yine istedikleri fiyattan pamuğu almaya devam edecekler" ifadelerini kullandı.

Pamuk ekim alanlarının giderek daraldığını vurgulayan Yüreğir Ziraat Odası Meclis Başkanı Şevket Uludağ, "Taban suyu yüksek ve ağır büyüyen topraklarda mısır ekimi yapılmadığından mecburen pamuk ekilmektedir ayrıca Adalı, Bebeli, Kızıltahta gibi domuzun mısıra zarar verdiği köylerde de pamuk mecburiyetten ekilmektedir. Son birkaç yılda Adana'daki ekim alanları 500 bin dönümden 300 bin dönüme kadar düştü. Sadece Adana'da değil, Hatay, Urfa, Diyarbakır, İzmir dahil neredeyse hiçbir yerde pamuk ekilmez oldu. Ben bile pamuk toplama makinem olduğu halde ekim yapmadım. Buğday, mısır, soya ektim" diye konuştu.

Pamuğun sadece maliyet ve düşük fiyat açısından değil doğa şartlarına korunmasızlık açısından da riskli bir bitki olduğunun altını çizen Uludağ, "Diğer ürünlerin,örneğin mısırın riski daha az. Mısırı eylül ayı başında hasat ediyoruz. Pamuk ise ancak ekim ayı gibi hasat edilebiliyor. Yağmur, dolu riskini taşıyor. Tarım sigortası ise pamukta fazla geçerli değil. Sadece çok yağmur yerse, yere dökerse, yüzde 20'den fazla zarar olmuş ise size para ödüyor. Pamuk ıslanıp kalitesi düştüğünde ise tarım sigortası para ödemiyor. Oysa kalitesi düşmüş pamuğun da fiyatı düşüyor. Tarım sigortası pamuk için kesinlikle çözüm değil. Üretim, hasat ve satış sürecinde bu kadar riskleri barındıran bir üründen, çiftçinin kaçması boşa değil" dedi. - ADANA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Beyaz Altın'In Ekim Alanları Daraldı, İthalatı Arttı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İBB Başkanı İmamoğlu, 2023 Faaliyet Raporunu Meclise Sundu
    18:38 İBB Başkanı İmamoğlu, 2023 Faaliyet Raporunu Meclise Sundu

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 2023 yılı faaliyet raporunu İBB Meclisine sundu. İmamoğlu, raporda yapılan yatırımları ve hizmetleri detaylı bir şekilde açıkladı. Ayrıca, İBB'nin iştirak şirketlerinin 2023 yılını karla kapattığını belirtti.

  • Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TAİK ve AmCham Türkiye Yönetim Kurulu Üyelerini Kabul Etti
    18:33 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TAİK ve AmCham Türkiye Yönetim Kurulu Üyelerini Kabul Etti

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) ve Amerikan Şirketler Derneği (AmCham Türkiye) Yönetim Kurulu üyelerini kabul etti. Yılmaz, Türkiye ve ABD arasındaki ticaret hacminin 100 milyar dolara ulaşması hedefine yönelik istişarelerde bulunduklarını ve kamu-özel sektör işbirliğini güçlendirmeye devam edeceklerini belirtti.

  • Shenzhen'in dış ticareti 1 trilyon yuanı aştı
    18:29 Shenzhen'in dış ticareti 1 trilyon yuanı aştı

    Çin'in güneyindeki Shenzhen metropolünden yerel yetkililer, şehrin dış ticaretinin bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 28,8 artışla 1,02 trilyon yuana (yaklaşık 140,8 milyar ABD doları) ulaştığını açıkladı. Shenzhen'in özel işletmelerinin dış ticareti ise geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 45,2 artışla 720,96 milyar yuana ulaştı ve şehrin toplam ticaret hacminin yüzde 70,7'sini oluşturdu.

  • Çin, Shanghai limanlarından araç ihracatını artırdı
    18:28 Çin, Shanghai limanlarından araç ihracatını artırdı

    Çin'in Shanghai limanları üzerinden 2024 yılının ilk çeyreğinde geçen yıla göre yüzde 30,7 artışla 529.000 araç ihraç edildi. Waigaoqiao liman bölgesindeki gümrüklerde ise bir önceki yıla göre yüzde 20'nin üzerinde bir artışla 280.000'den fazla araç ihraç edildi. Yangshan gümrüğü ise yeni enerjili araçların yüzde 70'inden fazlasını işlemden geçirdi.

  • Yalova'da yapılan yatırımlar değerlendirildi
    18:24 Yalova'da yapılan yatırımlar değerlendirildi

    Yalova Dr. Hülya Kaya başkanlığında gerçekleştirilen İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı'nda bir önceki dönemde kentte yapılan yatırımlar değerlendirildi.

  • Mersin Mezitli'de Narenciye Balı Hasat Etkinliği Gerçekleştirildi
    18:23 Mersin Mezitli'de Narenciye Balı Hasat Etkinliği Gerçekleştirildi

    Mersin'in Mezitli ilçesinde bulunan kovanlarda üretilen narenciye balının sağımı için hasat etkinliği düzenlendi. Vali Ali Hamza Pehlivan'ın da katıldığı etkinlikte, Mersin'in Türkiye genelinde arı kovanı sayısıyla 4. sırada yer aldığı ve yıllık yaklaşık 115 bin ton bal üretiminin 3 bin 500 tonunun burada gerçekleştirildiği belirtildi.

  • Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği İçin Eğitimler Düzenleniyor
    18:14 Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği İçin Eğitimler Düzenleniyor

    Tarım ve Orman Bakanlığı'nın talimatnamesi kapsamında Ordu'da ana arı yetiştiriciliği kursu düzenleniyor. Eğitimde, koloni bireyleri tanıma, üretim yöntemleri, kalite kontrolü gibi konular ele alınacak. Başarılı olan kursiyerlere sertifika verilecek.

  • Kastamonu'da Son 21 Yılda 217 Bin 740 Dekar Tarım Arazisi Sulamaya Açıldı
    17:49 Kastamonu'da Son 21 Yılda 217 Bin 740 Dekar Tarım Arazisi Sulamaya Açıldı

    DSİ tarafından yapılan açıklamaya göre, Kastamonu'da son 21 yılda inşa edilen sulama tesisleri ile 217 bin 740 dekar tarım arazisi sulamaya açıldı. Ayrıca, yapılan yatırımlarla 9 baraj ve 2 gölet inşa edilerek 119,68 milyon metreküp su depolama hacmine ulaşıldı. Kastamonu'da taşkın riskini azaltmak için tamamlanan 80 taşkın koruma tesisi ile şehir merkezi, yerleşim yerleri ve arazilerin taşkın kontrolü sağlandı. Ayrıca, Kastamonu'da 86 bin 710 dekar alanda arazi toplulaştırma tescili yapıldı ve 13 HES tesisi ile yıllık 327,38 gigawatt enerji üretimi sağlandı.


Advertisement