Beyaz Cennet Pamukkale Keşfedilmeyi Bekliyor - Son Dakika
Güncel

Beyaz Cennet Pamukkale Keşfedilmeyi Bekliyor

Denizli, UNESCO Dünya Miras Listesi'ndeki Pamukkale'siyle antik dünyaya hükmetmiş tarihi kentleriyle turizmde keşfedilmeyi bekliyor.

15.06.2014 12:27  Güncelleme: 14:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bembeyaz travertenleriyle dünyada benzersiz bir masal dünyası yaratan Denizli, UNESCO Dünya Miras Listesi'ndeki Pamukkale'siyle antik dünyaya hükmetmiş tarihi kentleriyle turizmde keşfedilmeyi bekliyor.

Ege, Akdeniz ve İç Anadolu bölgelerinin kesişiminde yer alan Denizli, tarihi açıdan eski bir yerleşim merkezi. Horozlarıyla ünlü Denizli, zengin bir tarih ve kültüre sahip. Hierapolis ve Laodikya, Tripolis gibi antik kentleri, kaplıcaları ve dünyada eşi benzeri olmayan travertenlere sahip Pamukkale görülmesi gereken bir turizm merkezi olarak ön plana çıkıyor.

Tarihi ve doğal güzellikleriyle ünlü Denizli'nin en önemli turizm bölgesi olan Pamukkale, çeşitli nedenlere ve ortamlara bağlı, kimyasal reaksiyon sonucu çökelme ile oluşan travertenlerden oluşuyor.

Hierapolis Arkeoloji Müzesi'ne de ev sahipliği yapan Pamukkale ören yerini, tüm güzellikleriyle keşfedebilmek için ziyaretçilerin en az yarım günlerini ayırması gerekiyor. Geniş bir alana yayılan ören yerinde ulaşım zaman zaman nostaljik motorlu araçlarla sağlansa da müze, antik tiyatro ile tarihi yapıların hepsini görmek ve insanları güzelleştirdiğine inanılan antik havuzdan hakkıyla yararlanmak için en az 10 günlük zamana ihtiyaç duyulduğu belirtiliyor.

Denizli Valisi Abdülkadir Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Pamukkale'nin, 26 yıl önce UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alındığını hatırlatarak, turizmde bu yıl rekor beklediklerini söyledi.

Pamukkale'nin turist ağırlamada her geçen yıl daha iyiye gittiğine işaret eden Demir, "Pamukkale travertenleri bu beyazlığıyla dünyada örneği olmayan bir değer. Sadece Türkiye'nin değil dünyanın bir değeri. Dolayısıyla burası özellikle ziyaretçi anlamında her yıl çok önemli bir ziyaretçi sayısına ulaşıyor. 2013 yılında Pamukkale'ye girişler anlamında en çok ziyaret edilen yıldı. 1 milyon 700 bin kişi turnikelerden geçerek ziyaret etmişti. Bu yılki ziyaretçi sayımızı 1 milyon 700 bin kişinin üzerine çıkararak rekorumuzu egale edip rekor kıracağız. Bundan hiç kuşkumuz yok" diye konuştu.

" Antik havuzlara bu yılın ilk 5 ayında 65 bin kişi girdi"

"Beyaz Cennet" olarak adlandırılan Pamukkale'yi 2014 yılının ilk 5 ayının rakamlarına bakıldığında 2013 yılın ilk 5 ayına oranla bir artış gözlemlediklerini belirten Demir, şöyle devam etti:

"Pamukkale'ye ziyaretçiler, özellikle yaz turizminin olduğu dönemlerde daha fazla ilgi gösteriyor. Yapılan çalışmalarla travertenlerin korunması ve zarar verilmemesine dikkat ediyoruz. İddia ediyoruz Pamukkale travertenleri tarihinin en beyaz dönemini yaşıyor. Çünkü burada, tekniğine uygun olarak sulama takvimi ve programı uygulanıyor. Dolayısıyla belli aralıklarla su verilip kesiliyor. Ülkemizin, dünya kültür, tarihi ve arkeolojik mirasının göz bebeği olan Pamukkale travertenleri en güzel şekilde korunuyor. Antik havuzumuza geçen yıl ilk 5 ayda 50 bin kişi girerken bu yıl ilk 5 ayda 65 bin kişinin girdiğini gördük. Çok daha üst düzeyde ilgi olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz."

Demir, Hierapolis Antik Kenti'nde "Türkiye'nin en büyük antik mezarlığı" olarak bilinen 2 bin 500 yıllık nekropol alanının olduğunu ve tarihte de burasının termal anlamda kullanıldığını ifade etti. İnsanların buraya terapi ve sağlık için geldiğine dikkati çeken Demir, Denizli Valiliği, Kültür ve Turizm Bakanlığı'yla beraber Hierapolis Antik Kenti'nde devam eden kazılarla Plutonium Mağarası, Cehennem Kapısı, St. Philippus Kilisesi, antik tiyatro, nekropol, hamam, bazilika gibi bölümlerin toprak altında kalan tarihin gün yüzüne çıktığını söyledi.

Antik mezarlık üzerindeki asfalt yolun kaldırıldığını hatırlatan Demir, "Bu yıl yolun üzerindeki eksik kalan kısımların çalışmasını tamamlayacağız. Buradaki antik mezarlıktaki ana büyük mezarların restorasyon çalışmalarına başlıyoruz. Kış döneminde projeleri yapıldı. Restorasyon çalışmalarını Denizli Müze Müdürlüğü ve Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji Bölümü'nden hocalarla yapacağız. 2014 yılı sonuna kadar antik kentteki kazı çalışmaları aralıksız devam edecek" dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Beyaz Cennet Pamukkale Keşfedilmeyi Bekliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İzmir'de 2 Organize Suç Örgütü Çökertildi, 25 Şüpheli Yakalandı
    08:06 İzmir'de 2 Organize Suç Örgütü Çökertildi, 25 Şüpheli Yakalandı

    İzmir merkezli düzenlenen 'MAHZEN-13' operasyonlarında, Tahsim Aktaş ve Murat Hanaylıoğlu'nun liderlik ettiği 2 ayrı organize suç örgütü çökertildi. Operasyonlar sonucunda elebaşları dahil olmak üzere toplamda 25 şüpheli gözaltına alındı.

  • Mersin'de PKK/KCK operasyonunda 11 şüpheli gözaltına alındı
    08:05 Mersin'de PKK/KCK operasyonunda 11 şüpheli gözaltına alındı

    Mersin polisi, terör örgütü PKK/KCK'ye yönelik gerçekleştirdiği operasyonda 11 şüpheliyi gözaltına aldı. Operasyonda, şüphelilerin adreslerinde yapılan aramalarda ruhsatsız silahlar ve örgütsel dijital materyaller ele geçirildi.

  • Bitlis-Baykan kara yolu heyelan nedeniyle trafiğe kapatıldı
    08:01 Bitlis-Baykan kara yolu heyelan nedeniyle trafiğe kapatıldı

    Bitlis-Baykan kara yolunda meydana gelen heyelanın ardından ekiplerin çalışması sonucu yol kontrollü olarak trafiğe açıldı. Heyelan sırasında yoldan geçen bir otomobildeki kişiler son anda kurtuldu. Toprak yığını ve kaya parçalarının temizlenmesinin ardından yol tekrar araç geçişlerine açıldı.

  • Para pazarlığı iddialarının odağındaki Turgay Kocakaya: Zan 'Ailemin paraya ihtiyacı var, bana ne Hataylı'dan' dedi
    07:51 Para pazarlığı iddialarının odağındaki Turgay Kocakaya: Zan 'Ailemin paraya ihtiyacı var, bana ne Hataylı'dan' dedi

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay'dan adaylığını geri çektiği Gökhan Zan'ın olduğu iddia edilen ses kayıtları kamuoyunda geniş yankı uyandırdı. Zan'a adaylıktan çekilmemesi karşılığında 3 milyon dolar teklif edilen kayıtların kilit ismi Turgay Kocaya da sessizliğini bozdu. Kocakaya, Zan'ın ''Para bulamazsak çekileceğim, ailemin paraya ihtiyacı var. Aileme ev almam lazım bana ne Hatay'dan Hataylı'dan'' dediğini öne sürdü.

  • Bitlis'te Yağış Sonucu Heyelan Meydana Geldi
    07:37 Bitlis'te Yağış Sonucu Heyelan Meydana Geldi

    Bitlis'te iki gündür süren yoğun yağışlar, Bitlis-Baykan kara yolunda heyelanın yaşanmasına sebep oldu. Heyelan esnasında yoldan geçen bir otomobil, toprak ve kaya parçalarının altında kalmaktan son anda kurtuldu. Karayolları ekipleri ve AFAD, temizlik çalışmalarına başladı.

  • Urla Fenerbahçeliler Derneği, sosyal sorumluluk projesiyle öğrencileri sinemayla buluşturdu
    07:23 Urla Fenerbahçeliler Derneği, sosyal sorumluluk projesiyle öğrencileri sinemayla buluşturdu

    Urla Fenerbahçeliler Derneği, 'Haydi Sinemaya' adlı proje kapsamında 750 öğrenciye General Harrington Kupası'nı anlatan 'Zaferin Rengi' filmi izletti. Proje, Urla'daki okulların yanı sıra depremzede çocukları da kapsadı.

  • ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı: Hamas'ın üç numaralı ismi öldürüldü
    07:22 ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı: Hamas'ın üç numaralı ismi öldürüldü

    ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Hamas'ın askeri kanadının üç numaralı ismi Marwan Issa'nın İsrail saldırısında öldürüldüğünü açıkladı. Issa, İsrail'in öldürdüğü en üst düzey Hamas yetkilisi olarak biliniyordu. Hamas ise ölüm haberine yönelik bir açıklama yapmadı. ABD, Hamas'ın diğer liderlerinin Gazze'deki tünellerde saklandığını tahmin ediyor. İsrail basınına göre Issa, Gazze'nin Nuseyrat mülteci kampının altındaki tünelleri hedef alan hava saldırısında öldürüldü. Avrupa Birliği de Issa'yı terör listesine eklemişti. ABD Başkanı Joe Biden ise İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'ya Refah'a saldırmanın bir hata olacağını söyledi.

  • Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne 5 arazöz tahsis etti
    05:34 Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne 5 arazöz tahsis etti

    Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne tahsis ettiği 5 arazözün Makine ve İkmal Şube Müdürlüğünce teslim alındığını bildirdi. 2024 model ve 4 ton sutaşıma kapasitesine sahip olan arazözler, orman yangınlarına daha hızlı ve etkili müdahale edebilmek amacıyla ekipler tarafından kullanılacak. Arazözlerin teslim alınması programında Bölge Müdürü Erdal Dingil, Makine ve İkmal Şube Müdürü Tuncay Yakın, Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürü Ahmet Yavuz Helvacı ve Kütahya Orman İşletme Müdürü Mustafa Doğan gibi yetkililer hazır bulundu. Bölge Müdürü Erdal Dingil, arazözlerin bölgedeki orman yangınlarında güçlerine güç katacağını belirterek, arazözlerin bir an önce İşletme Müdürlüklerine dağıtılması talimatı verdi.

  • Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı
    04:22 Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı

    Dünyaca ünlü sokak sanatçısı Banksy'nin Londra'nın Finsbury Park bölgesinde yaptığı son eser, yeşil badana gibi görünüyor. Eserin Banksy'ye ait olup olmadığı tartışmaları başladı. Eserin fotoğrafları sosyal medyada paylaşıldı. İngiltere İşçi Partisi'nin eski lideri Jeremy Corbyn de eseri ziyaret etti. Eserin nasıl korunacağı henüz bilinmiyor.


Advertisement